Megnéztük, milyen a csúcsforgalom az R7-es gyorsforgalmi megnyitása után

R7
Somorja/Pozsony |

Vasárnap megnyitották az R7-es gyors-forgalmi út Egyházgelle (Holi-ce) és a kötélszeri (Ketelec) kereszteződés közti szakaszát, melytől a közlekedésügyi minisztérium azt reméli, jelentősen tehermentesíti a túlterhelt I/63-as utat. Tegnap megnéztük, milyen az első munkanapon a forgalom Somorja és Pozsony között az útszakasz átadása után.

Aki korábban már utazott az I/63-as úton Pozsony irányába, az jól tudja, hogy a reggeli csúcsforgalomban rendkívül hosszú kocsisorok alakultak ki már a főváros előtt. Ha várakozás nélkül szerettünk volna bejutni a fővárosba, tanácsos volt olyan időpontban elindulni otthonról, hogy Dénesdet (Dunajská Lužná) reggeli fél 6 és 6 óra között érjük el. A dugó ugyanis már itt kezdődött, és az araszolás Csöllén (Rovinka) át egészen Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) városrészig tartott (néha még azon is túl). Nem egyszer előfordult, hogy a Dénesdtől Pozsonyig tartó 5–10 kilométeres szakaszt másfél óráig tartott megtenni, arról nem is beszélve, hogy a belvárosban szintén gyakori a dugó. Ha például Dunaszerdahelyről indultunk, és biztosan szerettünk volna beérni a fővárosba 9 órára, nem ártott hajnali 5-kor elindulni otthonról.

Reggeli csúcsforgalom

Az I/63-as utat használó ingázók jól tudják, hogy a közlekedés hétfő reggelenként a legnehezebb. A dugó szinte mindig fél 6 után kezdődik, a tetőzés pedig 7 és 8 óra között jellemző. Aki ebben az időintervallumban közelítette meg Dénesdet, annak szinte garantált volt a legalább egyórányi várakozás.

A tesztutat éppen ezért ebben az időpontban kezdtük. Az autóbusz, amellyel utaztunk, pontosan 7:10-kor indult a somorjai főállomásról. A buszon egyébként a megszokottnál jóval kevesebben utaztak, mindössze 10-12 főt számoltunk a felszállásnál (emlékeztetőül megjegyezzük, hogy a maszk viselése továbbra is kötelező a távolsági járatokon).

Somorjától Dénesdig minden rendben ment, ám ez egyáltalán nem meglepő, itt viszonylag mindig simán halad a forgalom. A problémák általában Dénesden belül, 500 méterrel a község nevét jelző tábla után kezdődnek, a Dobré jablká nevű cégnél. A tapasztalt sofőrök tudják, hogy itt érdemesebb letérni az I/63-as útról, és a kettő közül az egyik elkerülő utat választani. Ezek az utak körülbelül másfél kilométer múlva vezetnek vissza az I/63-asra, azonban így is értékes perceket nyerhetünk. A mellékutakat általában az autók és a buszok használják, míg a tehergépjárművek maradnak az I/63-ason.

29 perc

A közlekedési tárca tehermentesítő terve azonban úgy tűnik, hogy működik. Az autóbusz, amellyel utaztunk, nem használta egyik elkerülőt sem, és így is probléma nélkül haladtunk át Dénesden. Mindössze egyszer kellett megállnunk, akkor is csak a közlekedési lámpánál.

Sima utunk volt Csöllén is, holott a község előtt szintén hatalmas torlódások jellemzőek. A Dénesd–Csölle szakaszt, ami korábban több mint egy óráig tartott, az autóbusz alig 15 perc alatt tette meg.

Nem volt probléma Pozsonypüspökinél sem, pedig sokan úgy számoltak, hogy a dugó nem fog eltűnni, mindössze áttolódik Dénesdről a főváros peremére. Az első kisebb torlódásba a vereknyei (Vrakúňa) temetőnél futottunk bele, de itt is csak 2-3 perces araszolásról beszélhetünk. A belvárosban aztán már besűrűsödött a forgalom, a Főrévi (Prievozská) utcán már hosszabb kocsisor alakult ki, viszont a buszsávnak köszönhetően ezen is gyorsan átértünk. A főrévi megállón szálltunk le, a teljes út mindössze 29 percig tartott.

A hazaút

Az I/63-as utat használók számára a dugóbán állás és az araszolás nem csak reggelente volt jellemző. Aki délután 2 után készült elhagyni a fővárost, szintén számolhatott azzal, hogy a hazaút fél vagy egy órával is hosszabb lehet. A torlódás azonban ebben az esetben már nem Csöllén és Dénesden összpontosult, hanem a Pozsonypüspöki és a Csölle közti útszakaszon, a Slovnaft cég mellett.

I/63

A városból kifelé szintén autóbusszal utaztunk, amely 14:30-kor indult el a főállomásról. Ahogy a reggeli úton, úgy a délutánin is Pozsony belvárosában araszoltunk néhány percig: a főrévi úton, a Gagarin utcán (Gagarinová ulica) valamint a vereknyei temetőnél haladt lassabban a forgalom, azonban itt is csak 4-5 perces időkiesésről beszélhetünk. Pozsonypüspökit elérve már simán haladtunk, a máskor problémás Slovnaft menti útszakasz teljesen járható volt. 15:10 perckor szálltunk le a somorjai főállomáson, vagyis nagyjából 5 perccel tartott tovább az út, mint kellett volna.

Nyári szünet

Még mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnánk le az R7-es megnyitását illetően, érdemes figyelembe venni néhány tényezőt, amelyre a buszvezető is felhívta a figyelmünket. Megkérdeztük a sofőrt, hogy milyen volt a tapasztalata a közlekedéssel a múlt héten, az R7-es megnyitása előtt. Elmondta, hogy a közlekedés a nyári hónapokban mindig egyszerűbb.

„Nagyon sok szülő autóval viszi a gyerekét az iskolába, ezért tanév közben sokkal több autó van az utakon”

– magyarázta a sofőr. A kisebb forgalomhoz továbbá az is hozzájárulhat, hogy sokan éppen most töltik nyári szabadságukat.

Orosz Csaba (MKP), Somorja polgármestere lapunknak elmondta: nem merné egyértelműen kijelenteni, hogy szeptemberben is ilyen könnyedén közlekedhetünk majd Somorja és Pozsony között, de bízik benne, hogy a csökkent forgalomban szerepet játszik az R7-es is.

„Hogy mi lesz két hónap múlva, most még nehéz lenne megjósolni. Én mindenesetre abban bízom, hogy a járművek legalább egyharmadát elviszi az R7-es, ami a somorjaiaknak hatalmas segítség lenne, hiszen használhatóbbá válna a 63-as út. Aki Komárom és Dunaszerdahely felől érkezik, mindenképpen érdemes felhajtania az R7-re, hiszen az útba eső falvakat kikerülve jóval gyorsabban eljuthat Pozsonyba”

– mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a közeljövőben személyesen is meg akar győződni a közlekedés állapotáról Somorja és a főváros között.

R7

Ne bízzuk el magunkat

Az előbb felsorolt tényezőket figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy részben az R7-esnek, részben a szünidőnek köszönhetően, Pozsony jelenleg könnyedén megközelíthető. Az R7-es valódi erőpróbája azonban csak szeptemberben, az iskolakezdés után várható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?