Megmenekülnek az 1–4-es iskolák, a többiek még várnak

<p>A kormány elfogadta a minimális osztálylétszám eltörléséről szóló tervezetet. Ez csak az 1&ndash;4-es iskolákra lenne érvényes, a többi kislétszámú intézmény még vár a rendezésre.</p>

A kormány szerdai ülésén elfogadta a közoktatási törvény módosítását. A jogszabályba egy mondatot szúrnának be: a minimális osztálylétszámról szóló rendelkezés nem vonatkozik a kisiskolákra. Vagyis a csak 1–4-es tagozattal rendelkező intézményekre, a többi kislétszámú iskola esetében továbbra is érvényes a minimális megkötés.

A kabinet rábólintott, hogy a tervezetet gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament, így – ha a képviselők is rábólintanak – kettő helyett egy parlamenti ülésen le lehet zavarni a szavazást. Erre júniusban kerül sor, a minimális létszámról szóló rész ugyanis már most szeptembertől hatályos, így gyorsan ki kell gyomlálni belőle.

TÉRKÉPEN MUTATJUK, MELY MAGYAR ISKOLÁKAT MENTI MEG A KORMÁNY – KATTINTSON!

Eredetileg a kormányprogram csak az etnikailag vegyesen lakott területeken található veszélyeztetett iskolák megmentését deklarálta, a listára mégis több olyan szlovák iskola is felkerült, amely szlovák nyelvterületen található. A kabinet indoklásában is azért kérte a gyorsított eljárást, mert ellenkező esetben sérülhetne a nemzeti kisebbségek oktatáshoz való joga.

Miután két hete kiderült, hogy az akcióval nem mentenének meg minden kisiskolát, a Híd a környezetvédelmi tárcán keresztül módosította volna a módosítót, ám nem járt sikerrel. A teljes szervezettségű alapiskolák (1–9-es intézmények) alsó tagozataiban így továbbra is érvényes a minimális osztálylétszám, és természetesen a felső tagozaton is. Ezek tehát továbbra is veszélyben vannak. A Híd azt ígérte: a teljes szervezettségű iskolákat a minisztérium hatáskörébe tartozó intézkedésekkel próbálná megmenteni.

TÉRKÉPEKEN MUTATJUK AZOKAT A MAGYAR ISKOLÁKAT, AMELYEKET TOVÁBBRA IS A MEGSZŰNÉS FENYEGET. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?