Megállt a szlovákiai háztartások elszegényedése, többen spórolnak

Megállt a szlovákiai háztartások elszegényedése, többen spórolnak

Érdekes felméréssel rukkolt elő a KRUK Csehország és Szlovákia Kft. – az adósságbehajtással foglalkozó társaság szerint mára megállt a szlovákiai háztartások anyagi helyzetének a romlása. Látványos javulásról persze egyelőre nem beszélhetünk, ráadásul továbbra is a magyarok által lakott régiókban a legrosszabb a helyzet.

„Azon szlovákiai háztartások aránya, amelyeknek elegendő pénzük van a havi rendszeres és nem tervezett kiadásokra is, ráadásul a bevételeik egy részét még meg is tudják spórolni, a tavalyi 51-ről mára több mint 59 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan 22-ről 18 százalékra csökkent azon háztartások aránya, amelyek képtelenek kijönni a jövedelmükből” – derül ki a KRUK most közzétett felméréséből, amely azonban arra is emlékeztet, hogy még mindig csaknem minden ötödik szlovákiai háztartás van anyagi szükséghelyzetben. „Mára ugyan megállt a szlovákiai háztartások pénzügyi helyzetének a romlása, de még messze nem vagyunk olyan helyzetben, mint két évvel ezelőtt. Ami viszont fontos, hogy végre csökkent az infláció üteme, és sikerült fenntartani a foglalkoztatottságot, aminek köszönhetően az elkövetkező időszakban fokozatosan javulhat a helyzet” – tette hozzá Jaroslava Palendalová, a KRUK vezérigazgatója.

Az egyes régiók, korcsoportok és nemek között továbbra is látványos különbségek vannak. Összességében a férfiak és a 18–24 éves korosztályba tartozók az átlagosnál jobbnak ítélik az anyagi helyzetüket, de a tavalyi felméréshez képest mára az 55 és 64 év közötti korosztályhoz tartozók is derűlátóbbak. Ebben a korcsoportban a válaszadóknak ma a 44%-a értékeli negatívan a pénzügyi helyzetét, szemben a tavalyi 54%-kal. A szülői szabadságon levők pénzügyi helyzete is javult: tavaly az 56 százalékuknak volt gondja a megélhetéssel, míg idén ezek aránya 40 százalékra csökkent.

Továbbra is igaz, hogy minél magasabb végzettsége van valakinek, annál elégedettebb az anyagi helyzetével. Az egyes ágazatok közül a banki és biztosítási, valamint az IT-ágazatban dolgozók a legelégedettebbek, de nem panaszkodnak a hadsereg és a biztonsági erők tagjai sem. Palendalová szerint regionális lebontásban a Pozsony és Zsolna megyében élők az átlagosnál jóval elégedettebbek az anyagi helyzetükkel, a sor végén azonban ezúttal is a magyarok által lakott régiók, Nyitra és Besztercebánya megyék találhatók. Nyitra megyében a háztartások fele állítja azt, hogy csak szűkösen jön ki a bevételeiből.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?