Közélet

Még soha nem volt ennyi megtakarításunk

Pozsony | Történelmi csúcson a szlovákiai családok megtakarításai. A növekvő foglalkoztatottságnak és a béremeléseknek köszönhetően az egy főre jutó havi megtakarítások összege meghaladta a 100 eurót, amire az ország történetében még nem volt példa.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. november 1. 16:17

Míg 2015-ben átlagosan 94, tavaly pedig 97 eurót voltunk képesek félretenni havi bevételeinkből a nehezebb időkre, idén ez az összeg már eléri a 106 eurót – derül ki az IMAS International piackutató társaság Szlovák Takarékpénztár megrendelésére kidolgozott elemzéséből, amelyet tegnap hoztak nyilvánosságra. 

Többet teszünk félre 

„A lakossági megtakarítások az ország dinamikus gazdasági növekedésének köszönhetők, emiatt ugyanis egyre több embernek van munkája, és beindult a fizetések fokozatos növekedése is. Az elmúlt időszakban megugrottak a szlovákiai családok bevételei, amelyekből egyre nagyobb összeget képesek félretenni a nehezebb időkre” – nyilatkozta Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A most közzétett elemzés szerint a lakosság több mint ötöde havonta több pénzt képes félretenni, mint két vagy három évvel ezelőtt. A felük nagyjából ugyanakkora összeget spórol, mint korábban, és csak a negyedük számolt be anyagi helyzetének a romlásáról. Ez utóbbiak között a gyermeket vállaló családok és a nyugdíjba vonulók dominálnak. 

Nehéz időkre spórolunk 

A megkérdezettek döntő többsége azért takarékoskodik, hogy ha a későbbiekben romolna az anyagi helyzete, akkor is fenn tudja majd tartani a jelenlegi igényeit. Sokan spórolnak Muchová szerint azonban lakásvásárlásra vagy házépítésre, esetleg egy drágább háztartási gép vásárlására is. A nyári szabadságra ezzel szemben a lakosság nem egész harmada tesz félre rendszeresen kisebbnagyobb összeget. (mi)

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?