Közélet
Pozsony megyében a legjobb a kórházak kihasználtsága   - TASR/AP-felvétel

Még mindig sok a kórházi ágy

Nagy Roland

2018. szeptember 26. 06:57

Pozsony | Az utóbbi 15 évben csaknem 10 ezerrel csökkent a kórházi ágyak száma Szlovákiában, viszont még így is 10 ezerrel több van, mint kellene – tájékoztatott az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI). Az ágyak nagyarányú kihasználatlansága az egyik fő oka a szlovák egészségügy elmaradott helyzetének.

Az NCZI elemzése alapján jelenleg 32 044 ágy található a szlovák kórházakban. Ez a szám 2002-ben még 41 365 volt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 15 év alatt mintegy 10 ezer ágytól váltak meg a kórházak. A kihasználtságuk azonban továbbra sem növekedett, hiszen a 2000-es évek eleje óta ez az érték 65–70 százalék között ingadozott. 2017-ben a kórházi ágyak 69,1 százalékát használták ki a páciensek, vagyis 32 ezer ágyból mindössze 22 ezret. A kihasználatlan ágyak többletköltséget jelentenek a kórházak számára, mivel a nagyobb kapacitás azzal jár együtt, hogy több egészségügyi alkalmazottra van szükség.

A problémára már az egészségügyi tárca is felhívta a figyelmet. Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter nyár elején mutatta be a tárca fejlesztési programját, mely jelentős változásokat ígért a kórházi ágyak kihasználtsága terén. A tervek szerint a 32 ezer ágynak csaknem egyötödét eltüntetnék, így elérhetnék a közel 80 százalékos kihasználtságot, amely a fejlettebb európai országok kórházaira jellemző.

Tomáš Szalay, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) ügyvezető igazgatója arra figyelmeztetett, hogy az NCZI adatait óvatosan kell kezelni, mivel a felmérés módszerei sok esetben korlátoltak. Ennek ellenére a 70 százalékos kihasználtságot a kevésbé pontos módszerek mellett is nagy problémának tekinti. „Többek között ez az egyik mutató, ami miatt a kórházak nem működnek elég hatékonyan Szlovákiában. Ezzel összefügg a munkaerő hiánya is: túl sok a kórház, melyekben sok a felesleges ágy, ezekre pedig kevés pénz és egészségügyi dolgozó marad” – nyilatkozta lapunknak a HPI ügyvezető igazgatója.

A kórházi ágyak kihasználtságával összefügg a kórházi kezelések ideje is. A legfrissebb adatok szerint egy beteg a bekerülése után átlagban 7,7 napot tölt kórházban. A minisztérium szerint ez az időtartam túlságosan hosszú, ezért szeretnék, ha 2030-ig lecsökkenne legalább 6 és fél napra.

Szalay az ágyak rendszerezésében is hatalmas problémát lát. „Kevés kórházi ágy van a krónikus betegek számára. Emiatt kénytelenek az akut kórházi ágyakat igénybe venni, melyekben sokkal több ideig tartózkodnak, mint amennyire azok használatosak lennének” – mondta a szakember.

 

2018. szeptember 24. 06:56

Kórházi ágycsere gondokkal

Kihasználatlanok a kórházi ágyak

Az ágyak száma 2002 óta folyamatosan csökken, mintegy 10 ezer ággyal kevesebb van, mint 15 évvel ezelőtt. Átlagban mégis 100 kórházi ágyból mindössze 69-et használnak ki a betegek. A legtöbb ágy Pozsony megye kórházaiban van, melyekben 100 ezer emberre átlagosan 745 ágy jut. Ezzel együtt a kihasználtság is magas: 71%, ezt csak a Nyitra megye kórházai előzik meg, ahol ez a mutató 73 százalék. A legalacsonyabb kihasználtság a Nagyszombat megye kórházaiban figyelhető meg, ahol az ágyak mindössze 64 százalékát használják a betegek, viszont ebben a kerületben található a legkevesebb kórházi ágy is: 100 ezer emberre 200 jut.

Az egészségügyi tárca nemrég kidolgozott reformja jelentősen csökkentené a kórházi ágyak számát. Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter szerint a kevesebb ágynak köszönhetően a kórházak több pénzt tudnának megspórolni, amit a megmaradó ágyak fejlesztésére fordíthatnának, és így a betegekre is több orvos és nővér jutna.

Tomáš Szalay, az Egészségpolitikai Intézet (HPI) ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a kórházak helyzete nemcsak a rengeteg kihasználatlan ágy miatt ilyen rossz, hanem az ágyak nem megfelelő elosztása miatt is, hiszen a krónikus betegségben szenvedőknek nem jut elég ágy, ezért az akut esetekre szánt ágyakban kell elhelyezni őket.

„Hazaküldeni nem lehet ezeket a betegeket, hiszen nincs ki gondoskodjon róluk, vagy otthon nincsenek meg a gyógyulásukhoz szükséges feltételek. Úgy vélem, hogy a megoldás a felesleges ágyak «eltakarítása» lenne, ezután ki kellene dolgozni egy stratégiát a hosszú távú gyógyítást igénylő betegségek kezelésének finanszírozására. Hasonló projektről már tárgyalnak az egészségügyi minisztériumban, remélem, hogy végül meg is valósítják” – közölte Tomáš Szalay.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk