Matovič támogatást ígér a Csemadoknak

Csemadok
Pozsony |

Negyed évszázad után újra normatív állami támogatást kaphat a Csemadok, ha Igor Matovič kormányfő állja a szavát. A miniszterelnök ebédre hívta a közművelődési szövetség vezetőségét, és azt ígérte, a Maticához hasonlóan részesülhet támogatásban a szervezet, a népszámlálási adatok alapján. 

„Mi, szlovákok, fenntartjuk a Matica slovenskát, de az ő Maticájukra egy vasat sem költünk. Ez fair?” – írta Igor Matovič a találkozóról szóló Facebook-posztjában. A Csemadok 1996-ig kapott normatív állami támogatást, most pályáznia kell az állami forrásokért – ezt pedig ugyan hosszú évek óta sérelmezi a szervezet, ám eddig nem változott a helyzet annak ellenére sem, hogy azóta többször volt tagja magyar párt a kormánynak. A Csemadok programjai megvalósítására egyebek mellett a Kisebbségi Kulturális Alapnál pályázik, működési támogatást pedig kizárólag Magyarországról, a Bethlen Gábor Alaptól kap. Ez a helyzet változhat meg, amennyiben Matovič felvetése megvalósul.

A magyar Matica

Ha Matovič szándékosan játszik rá a Matica–Csemadok párhuzamra, az jelenleg nem tűnik a legszerencsésebb taktikának, hiszen a szlovák kulturális egyesület (mely évente 1,8–2,2 millió eurót kap az államkasszából), jelenleg nem fekszik túl jól a kulturális minisztériumban. Natália Milanová (OĽaNO) miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, a Matica vezetősége nem győzte őt meg arról, hogy a szervezet megfelelően működik, és kezdeményezni akarja a finanszírozásának megváltoztatását. Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke is azt mondja, a Csemadok Maticával való összehasonlítása nem szerencsés. „Én ezt kikértem magamnak, de Matovič ezt taktikai okokból csinálja, neki ezt el kell fogadtatnia a koalíciós tanácsban és a kormányban is, és a partnereknek kell valami összehasonlítási alap” – mondta lapunknak Bárdos. Elmondása szerint a finanszírozást semmiképpen sem ad hoc módon, hanem törvényben kellene megoldani, például egy olyan törvénnyel, amivel létrehozták a Selye János Egyetemet.

Csemadok

Csemadok-törvény

Bárdos azt mondja, értékeli Matovič gesztusát, és reméli, hogy ha törvényalkotási folyamat indul majd el, melyre a kormányfő nyitottnak mutatkozott, abba bevonják a Csemadokot is. Arról azonban, hogy mit kellene tartalmaznia egy ilyen törvénynek, még nem akart beszélni, mondván, egyelőre még a folyamat elején tartanak, ahol a kormányfő tett egy gesztust. „Ez még csak egy lehetőség, a konkrétumok odébb vannak” – mondta. Azon felvetésünkre, hogy ha a törvény mondjuk olyan formában menne át, hogy az esetleg valamiféle beleszólást adna például a kulturális minisztériumnak a szervezet működésébe, elfogadnák-e a dolgot, Bárdos kijelentette: ez kizárt dolog, ilyen beavatkozást nem fogadnának el. 

Rosszul is elsülhet?

Matovič gesztusával kapcsolatban a Facebookon nyilatkozott Rigó Konrád, a Híd korábbi kulturális államtitkára is. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a Matica támogatását vesszük alapul, és a jelenlegi népszámlálási adatokból indulunk ki, akkor a Csemadok körülbelül 200 ezer eurós normatív támogatásban részesülhetne, ám jelenleg ennél több mint kétszer többet kap a Kisebbségi Kulturális Alapból. Ám ha a Matica státusza a kiindulási alap, a Csemadok hozzájuk hasonlóan ki lenne zárva a támogatási alapokból, így rosszul járhatnának. Bárdos erre a felvetésre lapunknak azt mondta, szerinte a gyakorlatban és a törvényalkotási folyamatnál nem a Maticából kell majd kiindulni, és nem hagyják magukat belerángatni egy olyan helyzetbe, ami előnytelen a Csemadok számára.

Csemadok

Pandora szelencéje 

Rigó Konrád lapunknak azt mondta: két kérdés merül fel benne az ajánlattal kapcsolatban. Egyrészt kockázatosnak tartaná, ha az esetleges Csemadok-törvényt a KKA-ról szóló törvényhez akarnák valamilyen módon hozzádrótozni. „A kettő ugyanis összefűzhetetlen, a KKA integritását nem szabad megbontani, ez Pandora szelencéje lenne” – jegyezte meg. Másrészt véleménye szerint a Csemadoknak minimum félmillió eurós normatív támogatásra lenne szüksége, ezt azonban nem szabad a KKA forrásaiból finanszírozni. „Ezzel kapcsolatban a kulturális minisztériumnak kellene széles körű társadalmi vitát lefolytatnia” – mondta Rigó. 

Politikai kontextus

Matovič bejelentése után a közösségi hálón felmerült az az egyébként gyakran hangoztatott felvetés, miszerint a kormányfő hasonló gesztusai arra szolgálnak, hogy saját táborába terelje a magyar szavazókat. Bárdos Gyula, aki a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti listavezetője volt korábban, azt mondta: azt, hogy Matovič nemcsak kormányfő, hanem egy politikai mozgalom vezetője, nem szabad figyelmen kívül hagyni, ám szerinte a helyzetet józanul kell értékelni. „Azt, hogy valaki szerint Matovič így akarja megvenni a magyarokat, butaságnak tartom. Egy ilyen gesztust és meghívást nem lehet figyelmen kívül hagyni” – tette hozzá azzal, hogy szerinte ennek nem lesz hatása a szlovákiai magyar politikai életben zajló folyamatokra. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!