Matovič: Évfolyamonként 1200-ra kell emelni az orvostanhallgatók számát

Igor Matovič
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter több százzal akarja növelni a hazai orvostanhallgatók számát, ennek érdekében a pénzügyminisztérium külön támogatást adna az orvostudományi karoknak, hogy pótolja a külföldi hallgatók képzéséből származó bevételeiket. A pénzügyminiszter a közösségi hálón nyilatkozott erről, állítása szerint több millió eurós támogatásról lenne szó.

„Tettem egy ajánlatot a miniszternek, amivel megszólíthatja az összes orvosi kart – Szlovákiának kiemelt érdeke évfolyamonként 700-ról akár 1200 emelni a hazai medikusok számát már a következő tanévtől” – szögezte le Matovič.

A pénzügyminiszter közlése szerint egy évfolyamban körülbelül 430 külföldi orvostanhallgató tanul Szlovákiában. „Az orvosi karok állítják, hogy muszáj felvenniük őket, mert fejenként hozzávetőleg 4000 euró bevételhez jutnak tőlük, ez több, mint amennyit a hazai hallgatók után fizet nekik az állam” – jegyzete meg Matovič.

Szerinte észszerűtlen lenne nem odaadni ezt a különbséget az orvosi karoknak. „Teljesen észszerűtlen nem kifizetni ezt a pénzt az orvosi karoknak, és nem biztosítani évente több száz hazai medikussal többnek a képzését, akiknél nagy a valószínűsége, hogy Szlovákiában maradnak” – tette hozzá Matovič. 

Az elképzelést helyesli Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter. „Az egészségügy helyzetének megoldása hosszútávfutás. Úgy vélem, ez a kormány nekivágott a távnak. Bár azonnali eredménye ennek az intézkedésnek nem lesz, csak néhány év múlva mutatkozik meg, de mindenekelőtt a lakosságot fogja szolgálni” – jelentette ki Lengvarský.

Ján Horecký oktatási miniszter leszögezte, teljes mértékben együttműködik annak érdekében, hogy az orvosi karokon megteremtsék a szükséges feltételeket. „Nem utasításokat osztogatunk, csak lehetőséget adunk, hogy teljesíthessék a célt, és hiszem, hogy az a céljuk, hogy elegendő orvos legyen az egészségügyi intézményekben és a rendelőkben” – jelentette ki Horecký.

A Hlas azzal reagált a bejelentésre, hogy a hazai medikusok számának emelését célzó programot még Peter Pellegrini kormánya indította be. „Annak ellenére, hogy plagizálásról van szó, pozitívan értékeljük, bár tisztességesebb lenne bevallani, hogy ezt a programot még a mi kormányunk indította, ön szüntette meg 2020-ban, és most újraindítja” – üzente Matovičnak a Hlas. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?