Matovič bemutatta a minisztereit

Igor Matovič

Igor Matovič bemutatta a leendő kormánya minisztereit.

Miniszterelnök (OĽaNO) – Igor Matovič
Belügyminiszter (OĽaNO) – Roman Mikulec
Pénzügyminiszter(OĽaNO) – Eduard Heger
Védelmi miniszter (OĽaNO) – Jaroslav Naď
Egészségügyi miniszter (OĽaNO) – Marek Krajčí
Kulturális miniszter (OĽaNO) – Natália Milanová
Földművelési miniszter (OĽaNO) – Ján Mičovský
Környezetvédelmi miniszter (OĽaNO) – Ján Budaj
Törvénykezésért felelős miniszterelnök-helyettes  (Sme rodina) – Štefan Holý
Közlekedési miniszter (Sme rodina) – Andrej Doležal
Munkaügyi miniszter (Sme rodina) – Milan Krajniak
Gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter  (SaS) – Richard Sulík
Oktatási miniszter  (SaS) – Branislav Gröhling
Külügyminiszter (SaS) – Ivan Korčok
Befektetésekért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes  (Za ľudí) – Veronika Remišová
Igazságügyi miniszter  (Za ľudí) – Mária Kolíková

Az új kabinetet szombaton (március 21.) fogja kinevezni Zuzana Čaputová államfő, aki korábban már jóváhagyta a kormánytagok listáját.

A választásokat megnyerő OĽaNO adja a kormányfőt Igor Matovič személyében. Emellett a mozgalomnak hét minisztere lesz: Eduard Heger pénzügy-, Roman Mikulec belügy-, Marek Krajčí egészségügy-, Jaroslav Naď védelmi, Ján Mičovský földművelésügyi, Ján Budaj környezetvédelmi és Natália Milanová kulturális miniszter.

A Sme rodina három tárcát szerzett. Milan Krajniak lesz a munka-, szociális és családügyi miniszter, Andrej Doležal a közlekedés- és építésügyi miniszter és Štefan Holý a törvénykezésért és a stratégiai tervezésért felelős miniszterelnök-helyettes. A mozgalom elnöke, Boris Kollár a házelnöki poszt várományosa.

Az SaS három minisztériumot fog irányítani: Branislav Gröhling lesz az oktatási miniszter, Ivan Korčok a kül- és európai ügyekért felelős miniszter, Richard Sulík, az SaS elnöke pedig a gazdasági miniszter. Ő lesz egyben a gazdaságért felelős első miniszterelnök-helyettes is.

A Za ľudí két tárcát kap: Mária Kolíková lesz az igazságügy-miniszter, Veronika Remišová pedig a befektetésekért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes. Matovič elmondása szerint Remišová feladata lesz az uniós támogatások lehívásának koordinálása is.

Matovič hétfőn (március 16.) leszögezte, hogy az új kormány egyedüli célja jelenleg az új típusú koronavírus miatt kialakult helyzet megoldása. Emiatt nem várhatók azonnali személycserék az egyes tárcáknál, a leendő kormányfő együttműködést kért az ott dolgozó hivatalnokoktól.

"Felelősségteljesen és azzal a tudattal vágunk bele, hogy nem vallhatunk kudarcot" – jelentette ki Matovič újságírók előtt szerdán. Remišová elmondása szerint a pártja prioritásai közé az igazságügy megtisztítása és az uniós támogatások lehívását jellemző korrupció felszámolása tartozik.

Kollár a mozgalma nevében három prioritást említett: a bérlakások építését, a gyógyszerekért fizetendő pótdíj eltörlését és a végrehajtási amnesztia megvalósítását. Sulík több tíz intézkedést készít elő az új típusú koronavírus okozta válság gazdasági következményeinek azonnali enyhítésére. Emellett emelni akarja a vállalkozói környezet színvonalát, előkészítené a nagyobb mértékű lakásépítés támogatását is. Matovič szerint a koalíciós szerződést a napokban fogják aláírni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?