Közélet

Második olvasatban az üdülési utalványok

Pozsony | Jövő év januárjától egy új intézményt vezetnék be a Munkatörvénykönyvbe – a munkavállalók üdülési hozzájárulását. Ez az SNS törvényjavaslatából derül ki, amely a hazai turizmust lenne hivatott fellendíteni, és amelyet a parlament csütörtökön a második olvasatba továbbított.
TASR

2018. szeptember 13. 17:22

Andrej Danko - TASR/AP-felvétel

Az üdülési hozzájárulást kötelező lenne biztosítania a munkáltatónak, ha az alkalmazott ezt kérvényezi, és az megszakítás nélkül, már legalább 12 hónapja dolgozik a munkaadójánál. 

Az utalványok értéke a támogatható kiadások 55%-a lenne, miközben ebből egy év alatt maximum 275 eurót áll a munkáltató. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló 500 eurót vagy ennél többet költ egy évben az üdülésre, akkor erre maximum 275 eurót kaphat a munkáltatójától. Ha az alkalmazott kisebb összeget fordít az üdülésre, akkor a munkáltató ennek 55%-át téríti.

A törvény előterjesztői szerint az intézkedés a belföldi turizmust segítené. Szerintük azokban az országokban, ahol ezt a rendszert már évekkel ezelőtt bevezették, például Franciaországban, Magyarországon vagy Olaszországban, a helyiek többet kirándulnak.

2018. augusztus 30. 10:02

Az üdülési csekk ára

Az üdülési hozzájárulás a képviselők szerint érinteni fogja a közérdekű munkát végzőket, az állami alkalmazottakat, a rendőröket, a Szlovák Információs Szolgálat tagjait, csakúgy, mint a Nemzeti Védelmi Hivatal, a Büntetés-végrehajtási Testület, illetve a Tűzoltó és Mentőszolgálat és a Hegyi Mentőszolgálat tagjait, valamint a vámosokat és a katonákat is.

A hozzájárulás mentesül az adózás alól. Az üdülési utalványt egy elektronikus bankkártya formájában adják ki, amelyet csak az használhat, akinek a részére azt kiállították. Az utalvány érvényessége arra az évre korlátozódik, amelyikben azt kiadták.

A törvény 2019. január 1-jén lépne érvénybe. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?