Közélet

Marginális a kisebbségi kultúra Nicholsonová számára

Pozsony | Nem ellenzi kifejezetten a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), de előbb a romák felzárkóztatására költene.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 3. 19:27

A Szlovák Televízió vitaműsorában bírálta a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozását Lucia Ďuriš Nicholsonová, az SaS parlamenti képviselője, a parlament alelnöke. Azt mondta, addig, amíg a romák többsége ennyire rossz szociális helyzetben van, a kisebbségi kultúrára szánt összeget is a romák felzárkózására kellene költeni. „Csak Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos szavaira reagáltam, vagyis, hogy több pénzt akarnak tenni az alapba – mondta lapunknak Ďuriš Nicholsonová. – Úgy vélem, a roma telepeken élő közösségek időzített bombát jelentenek, ezért nem kellene pazarolni a pénzt. Azzal nincs gondom, ha több pénzt ad a kormány a nemzeti kisebbségek kultúrájának támogatására, csak ezt nem kellene úgy kommunikálni, mint a szegregált roma közösségeknek nyújtott támogatást.” Elismerte ugyan, hogy a kultúrára költött pénz is segíthet a roma közösségek integrálásában, de úgy véli, hogy előbb más problémákat kellene megoldani. „Ha a legfontosabb problémákat már megoldottuk, elkezdhetjük támogatni a kultúrát is, ez addig marginális téma” – véli a parlament alelnöke.
 
A műsorban Ravasz Ábel beszámolt azokról a kormány által elfogadott tervekről is, amelyek a szegregált roma közösségek helyzetének javítására szolgálnak, emellett említette meg a Kisebbségi Kulturális Alapot is mint egy kiegészítő eszközt. Az alap 8 millió eurós költségvetéssel dolgozik majd, a felosztható összeg 22,4 százaléka, 1,72 millió euró jut majd a roma kultúrára. A Kisebbségi Kulturális Alap korábbi változatát, amelyet az előző ciklusban a Híd terjesztett be a parlamentbe, két alkalommal támogatta szavazatával Ďuriš Nicholsonová. (lpj)
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.