Közélet

Már igényelhető a bérlők támogatása

Pozsony | Az erre jogosult vállalkozások már jelezhetik az igényüket a bérlőknek nyújtott állami támogatásra. A gazdasági tárca elérhetővé tette a regisztrációhoz szükséges internetes alkalmazást.
Molnár Iván

2020. június 24. 12:00

Richard Sulík
- TASR-felvétel

„A gazdasági tárca honlapján beindítottunk egy teljes szekciót, ahol a bérleti díjakkal kapcsolatos összes információ elérhető” – nyilatkozta Jana Kiššová, a gazdasági miniszter tanácsadója. A najmy.mhsr.sk címen közzétették az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, az állami támogatás lehívásának a részletes útmutatóját, és az ehhez szükséges űrlapokat is.

„Akinek nincsenek tapasztalatai az elektronikus kommunikációval, annak mindenképp érdemes alaposan áttanulmányoznia az említett honlapot. Létrehoztunk azonban egy telefonos tájékoztató központot is erre a célra”

– mondta Kiššová, aki szerint a kérvényeket csak elektronikus úton lehet benyújtani.

Gyakorlati útmutató

A kérvényt a bérbeadó nyújtja be, aki – miután egyeztetett a bérlővel – kitölti az ehhez szükséges űrlapot. Az így kitöltött űrlapot elküldi a bérlőnek, akinek 48 órára lesz jogosultsága arra, hogy betekintsen az űrlapba, és ellenőrizze az abban szereplő adatokat. Ha mindent rendben talál, egy elektronikus aláírással áldását adja a kérvényre, amely visszakerül a bérbeadóhoz. A kérvényt ez utóbbinak is el kell látnia elektronikus aláírással. „Nagyjából 70–100 ezer kérvényre számítunk, ezért igyekeztünk a lehető legérthetőbben elmagyarázni a folyamatot, hogy ne legyenek fennakadások” – tette hozzá Kiššová.

Speciális ütemterv

Egyelőre azonban így is kérdéses, hogy ilyen mennyiségű kérvénnyel a slovensko.sk honlap, amelyen az űrlapot elhelyezték, képes lesz-e megbirkózni. „Ha mindenki egyszerre, ugyanazon a napon kezdene el bejelentkezni, valóban problémák adódhatnának, ezért bevezettünk egy ütemtervet” – nyilatkozta Richard Sulík gazdasági miniszter. Tegnap csak az Eperjes megyeiek jelentkezhettek, ma pedig a Besztercebánya megyében vállalkozók vannak soron. Holnap (június 25.) Kassa megye, 26-án Zsolna megye, 29-én Nyitra megye, 30-án Trencsén megye, július elsején Nagyszombat megye, 2-án pedig Pozsony megye következik, amely után kezdődik minden elölről, vagyis újra az Eperjes megyei vállalkozók jelentkezhetnek majd. Ezt az ütemtervet addig tartják fenn, amíg az érdeklődés nem csökken, vagyis a későbbiekben bármikor lehet majd jelentkezni. A végső határidő november 30.

Lesz elég pénz

Sulík szerint a támogatás odaítélése napok kérdése lehet. „Szeretnénk elérni, hogy minden érintett jelezze az érdeklődését. A támogatásokra elegendő összeget különítettünk el, legalábbis remélem” – tette hozzá a miniszter. Az előzetes becslések szerint az államnak nagyjából 200 millió eurójába kerül majd a bérlők kisegítése. A támogatás eredetileg csak azoknak a vállalkozóknak járt volna, akiknek a koronavírus-járvány miatti megszorítások nem tették lehetővé, hogy nyitva tartsanak. Egy módosító javaslatnak köszönhetően azonban a támogatást nem csupán a vállalkozók, hanem olyan jogi személyek is igénybe vehetik, amelyek nem vállalkozók, vagyis például olyan nonprofit szervezetek, polgári társulások, amelyek színháztermet, mozit, éttermet működtetnek.

Az állami támogatás összege a bérlő és a bérbeadó közötti egyezségtől függ, az állam ugyanis ugyanakkora arányban járul hozzá a bérlők által fizetett bérleti díjakhoz, mint amennyit a bérbeadók elengednek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a bérbeadó a bérlő által fizetett díj 50 százalékát elengedi, a fennmaradó 50 százalékot az állam állja, vagyis a bérlőnek nem kell fizetnie egy centet sem. A támogatás így nem haladhatja meg a bérleti díj 50 százalékát. Ha a bérbeadó ragaszkodik az eredeti díj teljes összegű kifizetéséhez, ezt teljes egészében a bérlőnek kell kifizetnie. A bérbeadók ezt azonban nem követelhetik tőlük azonnal, a díjat négy évre szétosztott részletekben fizethetik be. A négyéves részletfizetési időszak ideje alatt a bérbeadók ráadásul egyoldalúan nem növelhetik a bérleti díjat. Ez azonban nem vonatkozik azokra az esetekre, amelyekben a bérbeadónak ezt a jogát a február 1-je előtt megkötött bérleti szerződés tartalmazza.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

A zöld átállás miatt drágulhat az élelmiszer

h

A Híd rábólintott a Szövetséghez való csatlakozásra

DAC

Győzött a DAC Rózsahegyen

fico pellegrini

Fico együttműködésre szólította fel a Hlast, akár egy közös pártban is

b

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán

rendőrség illusztráció

Brutális támadás Trencsénben: egy nőnek öltözött férfi késelt meg egy 17 éves lányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.