Közélet

Már igényelhető a bérlők támogatása

Pozsony | Az erre jogosult vállalkozások már jelezhetik az igényüket a bérlőknek nyújtott állami támogatásra. A gazdasági tárca elérhetővé tette a regisztrációhoz szükséges internetes alkalmazást.
author
Molnár Iván

2020. június 24. 12:00

Richard Sulík
- TASR/AP-felvétel

„A gazdasági tárca honlapján beindítottunk egy teljes szekciót, ahol a bérleti díjakkal kapcsolatos összes információ elérhető” – nyilatkozta Jana Kiššová, a gazdasági miniszter tanácsadója. A najmy.mhsr.sk címen közzétették az ezzel kapcsolatos jogszabályokat, az állami támogatás lehívásának a részletes útmutatóját, és az ehhez szükséges űrlapokat is.

„Akinek nincsenek tapasztalatai az elektronikus kommunikációval, annak mindenképp érdemes alaposan áttanulmányoznia az említett honlapot. Létrehoztunk azonban egy telefonos tájékoztató központot is erre a célra”

– mondta Kiššová, aki szerint a kérvényeket csak elektronikus úton lehet benyújtani.

Gyakorlati útmutató

A kérvényt a bérbeadó nyújtja be, aki – miután egyeztetett a bérlővel – kitölti az ehhez szükséges űrlapot. Az így kitöltött űrlapot elküldi a bérlőnek, akinek 48 órára lesz jogosultsága arra, hogy betekintsen az űrlapba, és ellenőrizze az abban szereplő adatokat. Ha mindent rendben talál, egy elektronikus aláírással áldását adja a kérvényre, amely visszakerül a bérbeadóhoz. A kérvényt ez utóbbinak is el kell látnia elektronikus aláírással. „Nagyjából 70–100 ezer kérvényre számítunk, ezért igyekeztünk a lehető legérthetőbben elmagyarázni a folyamatot, hogy ne legyenek fennakadások” – tette hozzá Kiššová.

Speciális ütemterv

Egyelőre azonban így is kérdéses, hogy ilyen mennyiségű kérvénnyel a slovensko.sk honlap, amelyen az űrlapot elhelyezték, képes lesz-e megbirkózni. „Ha mindenki egyszerre, ugyanazon a napon kezdene el bejelentkezni, valóban problémák adódhatnának, ezért bevezettünk egy ütemtervet” – nyilatkozta Richard Sulík gazdasági miniszter. Tegnap csak az Eperjes megyeiek jelentkezhettek, ma pedig a Besztercebánya megyében vállalkozók vannak soron. Holnap (június 25.) Kassa megye, 26-án Zsolna megye, 29-én Nyitra megye, 30-án Trencsén megye, július elsején Nagyszombat megye, 2-án pedig Pozsony megye következik, amely után kezdődik minden elölről, vagyis újra az Eperjes megyei vállalkozók jelentkezhetnek majd. Ezt az ütemtervet addig tartják fenn, amíg az érdeklődés nem csökken, vagyis a későbbiekben bármikor lehet majd jelentkezni. A végső határidő november 30.

Lesz elég pénz

Sulík szerint a támogatás odaítélése napok kérdése lehet. „Szeretnénk elérni, hogy minden érintett jelezze az érdeklődését. A támogatásokra elegendő összeget különítettünk el, legalábbis remélem” – tette hozzá a miniszter. Az előzetes becslések szerint az államnak nagyjából 200 millió eurójába kerül majd a bérlők kisegítése. A támogatás eredetileg csak azoknak a vállalkozóknak járt volna, akiknek a koronavírus-járvány miatti megszorítások nem tették lehetővé, hogy nyitva tartsanak. Egy módosító javaslatnak köszönhetően azonban a támogatást nem csupán a vállalkozók, hanem olyan jogi személyek is igénybe vehetik, amelyek nem vállalkozók, vagyis például olyan nonprofit szervezetek, polgári társulások, amelyek színháztermet, mozit, éttermet működtetnek.

Az állami támogatás összege a bérlő és a bérbeadó közötti egyezségtől függ, az állam ugyanis ugyanakkora arányban járul hozzá a bérlők által fizetett bérleti díjakhoz, mint amennyit a bérbeadók elengednek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a bérbeadó a bérlő által fizetett díj 50 százalékát elengedi, a fennmaradó 50 százalékot az állam állja, vagyis a bérlőnek nem kell fizetnie egy centet sem. A támogatás így nem haladhatja meg a bérleti díj 50 százalékát. Ha a bérbeadó ragaszkodik az eredeti díj teljes összegű kifizetéséhez, ezt teljes egészében a bérlőnek kell kifizetnie. A bérbeadók ezt azonban nem követelhetik tőlük azonnal, a díjat négy évre szétosztott részletekben fizethetik be. A négyéves részletfizetési időszak ideje alatt a bérbeadók ráadásul egyoldalúan nem növelhetik a bérleti díjat. Ez azonban nem vonatkozik azokra az esetekre, amelyekben a bérbeadónak ezt a jogát a február 1-je előtt megkötött bérleti szerződés tartalmazza.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
cseh határátkelőhely
Frissítve

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzést a Szlovákiával közös határain

koronavírus-vakcina

Az év végéig egymillió adag, az omikronhoz igazított vakcina érkezik Szlovákiába

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós
Frissítve

Felhajtott a járdára, elgázolta a gyerekeivel sétáló édesanyát a részeg sofőr

óvoda k
Frissítve

Az energiaválság miatt alacsonyabb hőmérséklet lesz az óvodákban

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

14 napos juttatást kapnának az apák a Szociális Biztosítótól – a javaslat már csak az elnök aláírására vár

Romana Tabák

Romana Tabák feljelentette Cigánikovát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.