Közélet

Magyar-szlovák együttműködés a Selye Egyetem jogállásának megőrzéséért

Pozsony | Közös erőfeszítésekre tettek ígéretet a révkomáromi Selye János Egyetem (SJE) jogállásának megőrzése érdekében a magyar és a szlovák szaktárca vezetői csütörtökön Pozsonyban.
MTI

2013. január 24. 15:35

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtöki hivatalos pozsonyi látogatásakor a két ország oktatásügyéről, kilátásairól, valamint a tervezett reformokról egyeztetett Dušan Čaplovič szlovák oktatásügyi miniszterrel.
 
    A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Balog Zoltán az MTI kérdésére így válaszolt: a magyar fél egyetemi oktatókkal, valamint a kiküldésükhöz szükséges anyagi szerepvállalással fogja segíteni a Selye János Egyetemet abban, hogy az megőrizhesse egyetemi besorolását.
 
    Čaplovič rámutatott: az egyetem a 2013-as évben nagyobb állami támogatást kapott a korábbinál, és ez is segítheti az intézményt abban, hogy 2014-ben már teljesíteni tudja az akkreditációs kritériumokat.
 
    Balog Zoltán és Dušan Čaplovič tárgyalásuk témáiról beszámolva elmondták: a két ország oktatásügyének helyzetéről folytatott egyeztetés során különleges figyelmet szenteltek a nemzetiségi nyelvű oktatás célkitűzéseire mindkét országban. Megegyeztek arról, hogy erősíteni fogják a nemzetiségi nyelvű oktatási intézményeknek az anyaországok részéről történő támogatását.
 
    Dušan Čaplovič leszögezte: megerősítést nyert, hogy mindkét szaktárcának hasonló problémákkal kell szembenéznie az oktatásügy terén, és azokra hasonló megoldásokkal állnak elő. Hozzátette: megoldásra váró feladat az oktatási intézmények optimalizálása és átstrukturálása.
 
    Balog Zoltán elmondta: bebizonyosodott, hogy mindkét ország két évtized után, mostanra jutott odáig, hogy kijavítsa az oktatási rendszer múltból örökölt strukturális hibáit. Leszögezte: nemcsak a problémák, de a két tárca megoldási irányai is hasonlóak, például az erősebb állami szerep vállalás az alsó fokú és a középfokú oktatásban. "Ez (az erősebb állami szerepvállalás) egyszerre jelenti a pedagóguspálya biztonságosabbá tételét és az oktatás színvonalának emelését" - tette hozzá.
 
    A magyar miniszter közölte, hasonlóak az elképzelések a szakiskolák terén, ahol a szaktárgyak oktatásának megerősítése a cél, valamint a felsőoktatásban is, ahol a versenyképességet és a minőséget javítanák Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Ezzel kapcsolatban - részben tapasztalatcsere céljából - további együttműködési lehetőségeket látnak a szaktárcák. Dusan Caplovic ennek kapcsán elmondta: április végén nemzetközi szakmai konferenciát rendez a szlovák oktatási tárca, ahová most magyar partnerét is meghívta.
 
    Balog Zoltán hivatalos pozsonyi látogatása hátralévő részében Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével találkozik, és ellátogat a pozsonyi Magyar Intézetbe.
 
(Frissítve: 14:35)
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.