Közélet

Magyar pártok kampánya: Sárközy Irén a nőket szólítja meg, Nagy József kerekezik

Pozsony | Felújított óvodák és az R7-es autópálya is helyet kapott a Híd választás előtti óriásplakátjain, a Magyar Közösségi Összefogás pedig a nevében is jelzi, mire alapozza a kampányát.
Szalay Hajnalka

2020. január 8. 10:15

iren
A szakember szerint Sárközy Irén plakátja tudatos tervezés jól kivitelezett terméke, hiszen eddig egyetlen párt sem szólított meg tudatosan nőket mint választói réteget, noha többen szerepeltetnek hölgyeket anyagaikon. És bár a Híd frakciójában jelenleg Sárközy az egyetlen nő, az átlagszavazók nincsenek ezzel tisztában, ahogy azzal sem, hogyan állt a frakció a nők elleni erőszak felszámolását célzó Isztambuli Egyezményhez. - Somogyi Tibor felvétele

Decemberben részletesen foglalkoztunk a hazai szlovák pártok óriásplakátjaival. Függetlenül attól, hogy a legtöbb párt már tavaly év végén elkezdte a plakátkampányt, az önmagát multietnikus pártként definiáló Híd, valamint a magyar MKÖ januárban kezdte meg elárasztani plakátjaival a magyarlakta járásokat. 

Kompetens alakulat?

„Választóink szavazatai a régió 22 településén védik az ivóvizet” vagy „Választóink szavazatai 37 óvodát és iskolát újítottak fel a régióban” jelmondattal találkozhatunk a Híd plakátjain. Mayer András marketing- és kommunikációs szakember szerint „a választóink szavazatai” kezdetű szlogenek marketingszempontból remekül kiválasztott üzenetek.

„Senki nem vitatkozhat vele, hiszen támadhatatlan, hogy a Híd szavazói voksukkal hozzájárultak a párt által véghez vitt fejlesztésekhez. Egyedül abban az esetben válhat támadhatóvá a jelmondat, ha valamely beruházás nem a kormánypárt tevékenységével összefüggésben valósult meg”

– magyarázta lapunknak Mayer.

Hozzáteszi, a plakátok célja valószínűleg a győzteshez való csatlakozás érzésének előhívása. „Mindannyian szeretünk a nyertesek közé tartozni, erre apellálhat a Híd. Az eredményeket, a kormányzóképességet hangsúlyozni jó ötlet, hiszen megmutatja a bizonytalanoknak, hogy a Híd kompetens alakulat. Ezt kívánja mutatni a plakátokon szereplők formális öltözéke is” – mondja a szakember.

nagy
Nagy József azt akarja, biciklizzen az Összefogáshoz a választó. - Somogyi Tibor felvétele

Viszont a Híd is mutat fel klasszikusnak számító óriásplakátokat. Mind a párt elnöke, mind az alelnöke megjelenik a kampányban. Bugár Béla „feszültségek nélküli”, Ravasz Ábel pedig „extrémisták nélküli” jövőt ígér.

„A jövő mint fő kampányígéret jól csengő, az üzenet pedig a négy évvel ezelőttire hajaz. Vélhetően kíván építeni a nosztalgiára is, a párt szeretné, hogy azok, akik négy éve a Hidat választották, idén is őket tüntessék ki szimpátiájukkal. Ugyanakkor jó üzenet, hiszen a bizonytalanságot kívánják eloszlatni, illetve azokat a képeket, amelyek megrémíthetik a választókat. A párt sikere nagyban múlik majd azon, hogy a választók memóriájába mennyire vésődött be a himnusztörvény körüli botrány, illetve az, hogy a Fico- majd Pellegrini-kormányban elért eredmények elegendőek-e ahhoz, hogy semmissé tegyék a Kuciak-gyilkosság körüli kommunikációs zavart” – mondta a reklámszakember azzal, hogy a plakátok összességében átgondolt koncepciót mutatnak, amelyet könnyű megkülönböztetni a többi párt reklámanyagától.

ersek
Érsek Árpád közlekedési miniszter a teljesített ígéretekre összpontosít. - Somogyi Tibor felvétele

Listavezetők

A Híd listavezetőjének, Érsek Árpád közlekedési miniszternek a nevével már szinte összenőtt az R7-es gyorsforgalmi út, s ez jelenik meg a plakátokon is.

„A várhatóan heteken belül elkészülő út érezhető változást hozhat a csallóköziek életébe, és ezt Érsek projektjeként beállítani tudatosan a hálaszavazatok besöprésének irányába mutat. Ez is mutatja, hogy bár a Híd multietnikus pártként határozza meg magát, mégis elsődlegesen a magyar szavazatokra hajt”

– magyarázza a marketing-szakember.

Ezzel ellentétben a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője, Bárdos Gyula a választási párt többi tagjával szerepel a plakátokon, amelyek az Együtt jelszó árnyékában jelennek meg. A közös magyar listát létrehozó három magyar politikai szubjektum plakátjain ez a szlogen mindenhol feltűnik.

„Az Együtt szlogen a választói akaratra reflektál. A plakátokon fiatalos, lendületes dizájn köszön vissza, ezt egészíti ki az informális öltözék és Nagy József kerékpáros plakátja is. Sok esetben az óriásplakátokon új arcok jelennek meg, akiket nem a politika frontvonalából ismerünk. Azt üzeni, hogy ezen a listán minden magyar választó megtalálja a neki szimpatikus világnézetet, azok képviselői pedig arcvesztés nélkül jelenhettek itt meg” – elemzi Mayer az MKÖ-plakátokat azzal, hogy Nagy József talán a lista legismertebb személyes márkája, így önálló szerepeltetése indokolt.

bardos
Nagy József, a Híd volt európai parlamenti képviselője belépett a Magyar Közösségi Összefogáshoz, s a választókat is ugyanerre a váltásra kéri. A választási párt óriásplakátjain olyanok is megjelennek, akiket eddig nem a politikai életből ismertünk, s mindegyikük összefogásra buzdít, a Híd viszont állítja, épp ennek a tömörülésnek a létrejötte fékezte a két nagy magyar párt közös indulását. - Somogyi Tibor felvétele

A név kötelez

A reklámszakember szerint a Magyar Közösségi Összefogás plakátjai tudatosan építenek a név komponenseire.

„Magyar, hiszen kizárólag magyar jelöltekkel találkozhatunk, akiknek fontos a magyar identitás, ezt jelzi a színvilág is. Közösségi, hiszen többen jelennek meg, valamint összefogás, mivel a pártok képesek voltak félretenni ellentéteiket egy közös lista érdekében”

– mondja Mayer.

Hozzátette, hogy az egyes pártok szimpatizánsai számára jól elkülöníthetőek az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás tagjai, akik ezzel nem olvadnak bele egy közös olvasztótégelybe. „Az üzenet egyértelmű: minden magyar talál a listán olyan politikust, akivel azonosulni tud. A pártok logóival karöltve megmutatja, hogy igenis létrejöhet közös magyar lista, amin együtt tudnak szerepelni a politikusok” – zárja a reklámszakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hattal 165-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.