Magyar pártok kampánya: Sárközy Irén a nőket szólítja meg, Nagy József kerekezik

iren
Pozsony |

Felújított óvodák és az R7-es autópálya is helyet kapott a Híd választás előtti óriásplakátjain, a Magyar Közösségi Összefogás pedig a nevében is jelzi, mire alapozza a kampányát.

Decemberben részletesen foglalkoztunk a hazai szlovák pártok óriásplakátjaival. Függetlenül attól, hogy a legtöbb párt már tavaly év végén elkezdte a plakátkampányt, az önmagát multietnikus pártként definiáló Híd, valamint a magyar MKÖ januárban kezdte meg elárasztani plakátjaival a magyarlakta járásokat. 

Kompetens alakulat?

„Választóink szavazatai a régió 22 településén védik az ivóvizet” vagy „Választóink szavazatai 37 óvodát és iskolát újítottak fel a régióban” jelmondattal találkozhatunk a Híd plakátjain. Mayer András marketing- és kommunikációs szakember szerint „a választóink szavazatai” kezdetű szlogenek marketingszempontból remekül kiválasztott üzenetek.

„Senki nem vitatkozhat vele, hiszen támadhatatlan, hogy a Híd szavazói voksukkal hozzájárultak a párt által véghez vitt fejlesztésekhez. Egyedül abban az esetben válhat támadhatóvá a jelmondat, ha valamely beruházás nem a kormánypárt tevékenységével összefüggésben valósult meg”

– magyarázta lapunknak Mayer.

Hozzáteszi, a plakátok célja valószínűleg a győzteshez való csatlakozás érzésének előhívása. „Mindannyian szeretünk a nyertesek közé tartozni, erre apellálhat a Híd. Az eredményeket, a kormányzóképességet hangsúlyozni jó ötlet, hiszen megmutatja a bizonytalanoknak, hogy a Híd kompetens alakulat. Ezt kívánja mutatni a plakátokon szereplők formális öltözéke is” – mondja a szakember.

nagy

Viszont a Híd is mutat fel klasszikusnak számító óriásplakátokat. Mind a párt elnöke, mind az alelnöke megjelenik a kampányban. Bugár Béla „feszültségek nélküli”, Ravasz Ábel pedig „extrémisták nélküli” jövőt ígér.

„A jövő mint fő kampányígéret jól csengő, az üzenet pedig a négy évvel ezelőttire hajaz. Vélhetően kíván építeni a nosztalgiára is, a párt szeretné, hogy azok, akik négy éve a Hidat választották, idén is őket tüntessék ki szimpátiájukkal. Ugyanakkor jó üzenet, hiszen a bizonytalanságot kívánják eloszlatni, illetve azokat a képeket, amelyek megrémíthetik a választókat. A párt sikere nagyban múlik majd azon, hogy a választók memóriájába mennyire vésődött be a himnusztörvény körüli botrány, illetve az, hogy a Fico- majd Pellegrini-kormányban elért eredmények elegendőek-e ahhoz, hogy semmissé tegyék a Kuciak-gyilkosság körüli kommunikációs zavart” – mondta a reklámszakember azzal, hogy a plakátok összességében átgondolt koncepciót mutatnak, amelyet könnyű megkülönböztetni a többi párt reklámanyagától.

ersek

Listavezetők

A Híd listavezetőjének, Érsek Árpád közlekedési miniszternek a nevével már szinte összenőtt az R7-es gyorsforgalmi út, s ez jelenik meg a plakátokon is.

„A várhatóan heteken belül elkészülő út érezhető változást hozhat a csallóköziek életébe, és ezt Érsek projektjeként beállítani tudatosan a hálaszavazatok besöprésének irányába mutat. Ez is mutatja, hogy bár a Híd multietnikus pártként határozza meg magát, mégis elsődlegesen a magyar szavazatokra hajt”

– magyarázza a marketing-szakember.

Ezzel ellentétben a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője, Bárdos Gyula a választási párt többi tagjával szerepel a plakátokon, amelyek az Együtt jelszó árnyékában jelennek meg. A közös magyar listát létrehozó három magyar politikai szubjektum plakátjain ez a szlogen mindenhol feltűnik.

„Az Együtt szlogen a választói akaratra reflektál. A plakátokon fiatalos, lendületes dizájn köszön vissza, ezt egészíti ki az informális öltözék és Nagy József kerékpáros plakátja is. Sok esetben az óriásplakátokon új arcok jelennek meg, akiket nem a politika frontvonalából ismerünk. Azt üzeni, hogy ezen a listán minden magyar választó megtalálja a neki szimpatikus világnézetet, azok képviselői pedig arcvesztés nélkül jelenhettek itt meg” – elemzi Mayer az MKÖ-plakátokat azzal, hogy Nagy József talán a lista legismertebb személyes márkája, így önálló szerepeltetése indokolt.

bardos

A név kötelez

A reklámszakember szerint a Magyar Közösségi Összefogás plakátjai tudatosan építenek a név komponenseire.

„Magyar, hiszen kizárólag magyar jelöltekkel találkozhatunk, akiknek fontos a magyar identitás, ezt jelzi a színvilág is. Közösségi, hiszen többen jelennek meg, valamint összefogás, mivel a pártok képesek voltak félretenni ellentéteiket egy közös lista érdekében”

– mondja Mayer.

Hozzátette, hogy az egyes pártok szimpatizánsai számára jól elkülöníthetőek az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás tagjai, akik ezzel nem olvadnak bele egy közös olvasztótégelybe. „Az üzenet egyértelmű: minden magyar talál a listán olyan politikust, akivel azonosulni tud. A pártok logóival karöltve megmutatja, hogy igenis létrejöhet közös magyar lista, amin együtt tudnak szerepelni a politikusok” – zárja a reklámszakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?