Közélet

Maďaričnál járt bemutatkozó találkozón az új államtitkár

Pozsony | Kedd délután Marek Maďarič kulturális miniszternél járt bemutatkozó találkozón Bugár Béla pártelnökkel együtt Rigó Konrád, akit a Híd jelölt a kulturális államtitkári pozícióra. Őt kérdeztük.
Lajos P. János

2016. szeptember 6. 20:38

Miről szólt a megbeszélés?
Egy kellemes hangulatú bemutatkozó beszélgetésen vettünk részt a kulturális miniszternél.
 
Szóba került az is, hogy államtitkárként milyen hatáskörei lesznek a minisztériumban?
Sok téma szóba került, a miniszter nyitottnak mutatkozott ebben a kérdésben. A konkrét hatáskörökről, területekről két hét múlva fogunk dönteni, amikor munkába állok. Arról konkrétan szó esett, hogy az előkészületben lévő kisebbségi kulturális alap koordinációját a minisztérium részéről figyelemmel fogom követni, és bele fogok kapcsolódni ebbe a folyamatba. A többiről közös megállapodás alapján döntünk majd.
 
Két hét múlva állhat munkába, tehát akkorra várható a kinevezése?
Jelenleg úgy néz ki, hogy a jövő heti kormányülés programpontjai között szerepel majd a kinevezésem.
 
A kisebbségi kulturális alap létrehozásának felügyelete mellett a kisebbségi kultúra tekintetében milyen hatáskörökre számít még?
Jelenleg a minisztériumnak nincs kisebbségi kultúrával foglalkozó főosztálya, sőt osztálya sem. Szóba került az is, hogy ebben is lehet változás, de mivel ez elsősorban a minisztertől függ, ezért még korai erről beszélni. Létezik a minisztérium kulturális stratégiáját meghatározó dokumentum, amely részletesen foglalkozik azzal, hogy a szlovák kultúra milyen fontos a társadalom szempontjából és európai szempontból egyaránt. A nemzetiségi kultúráknak is meg kell kapniuk ugyanezt a pozíciót. Jelen pillanatban nincs olyan stratégiai anyag, amely a kisebbségi kultúrával foglalkozik.
 
Tehát az első feladata akár az lehet, hogy ilyen stratégiai anyagot kidolgozzon?
Szívesen dolgoznék ezen is. Szakmai múltamból kifolyólag elég sok területen otthon vagyok a kultúrpolitikában: a kisebbségi kultúra területén, a kreatív iparban, a kultúra exportjában és a nemzetközi kapcsolatok terén is. Elég sok olyan terület van, amely nagyon jól kezelhető, és amelyen nagyon jó eredményeket lehet elérni. De kiemelten fontosnak tartom a kisebbségi kultúrák helyzetének javítását.
 
A jelenlegi minisztériumi struktúra szerint az ön államtitkári posztjához tartozik a művészet, az egyházakkal való kapcsolattartás és az államnyelv felügyelete. Ezek a hatáskörök maradnak a kinevezése után is?
A minisztérium főigazgatóságokra oszlik, és az, hogy melyik főigazgatóság marad, melyik nem, hogy milyen jellegű lesz az átszervezés, azt majd szeptember második felében, a miniszterrel és a másik államtitkárral együtt, közösen döntjük el.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.