Közélet

Lunter helyzete bizonytalanabb

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. szeptember 19. 15:54

Besztercebánya | Bár néhány napja még úgy látszott, Marian Kotleba szélsőséges besztercebányai megyefőnök kihívói belátható időn belül egyezségre juthatnak egymással, most mégis úgy tűnik, a demokratikus megyefőnökjelöltek közt nagyobb a szakadék, mint az első látásra tűnhetett. Akár három felmérés is készülhet arról, ki lehet Kotleba legerősebb ellenfele.

Besztercebánya megyében Kotlebának rekordszámú, 16 kihívója lesz. A legesélyesebbnek tartott demokratikus jelöltek korábban megegyeztek abban, hogy nem fognak egymás ellen kampányolni, és végül visszalépnek annak javára, aki a felmérések szerint a legnagyobb eséllyel verheti meg Kotlebát a novemberi megyefőnök-választáson.

Egy kérdés

Az egyértelműnek tűnő vállalások többféle értelmezése azonban most alaposan eltávolította egymástól a jelölteket. Ján Lunter vállalkozó, akit a Focus ügynökség augusztusi mérése a legerősebbnek mért, múlt héten megrendelt egy újabb felmérést a nevezett ügynökségtől, s közölte versenytársaival, beszállhatnak, ha akarnak. Lunter egyetlen kérdést tesz fel a megye lakosságának: kire voksolnának a megyei választásokon. A jelölt azt mondta, nem ellenzi egy kontrollfelmérés készítését sem egy másik közvélemény-kutató ügynökségnél.

Az első visszajelzések a másik két esélyes jelölttől, Martin Klustól, az SaS képviselőjétől, és Stanislav Mičevtől, a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumának igazgatójától nem voltak elutasítók. Igaz, egyikük sem mondott azonnal igent, és kifogásolták Lunter „önjáróságát”, valamint azt, hogy a sajtón keresztül üzent nekik, ám úgy tűnt, elindultak egymás felé a jelöltek. Később azonban kiderült, a helyzet ennél bonyolultabb.

Kerekasztal

Klus és Mičev arra kérte Luntert, vegyen részt az általuk szervezett kerekasztal-beszélgetésen, ám erre Lunter úgy reagált, nem hisz az ilyen találkozókban, mert semmit sem oldanak meg, de arra alkalmasak, hogy egyes jelöltek problémás feltételekkel álljanak elő. Klus, Mičev valamint öt további jelölt, Igor Kašper, Pavel Greksa, a Viliam Baňákot képviselő Ondrej Koziak és Milan Urbáni mégis tartott egy kerekasztal-beszélgetést múlt héten – amelyen Lunter nem vett részt. Míg előbbiek azt állítják, meghívták Luntert, utóbbi azt mondta, nem értesítették róla, hol és mikor lesz a kerekasztal-találkozó.

Még egy kérdés

A hat jelölt megegyezett abban is, hogy további beszélgetéseket szerveznek, és a felmérések eredményei alapján visszalépnek a legerősebb jelölt javára. Ám nem Lunter felmérése lesz számukra a mérvadó: több felmérést is készítenek, és bevonnának egy külföldi ügynökséget is. Ráadásul nem csak egyetlen kérdést tennének fel, lesz egy második is: kit választanának a megkérdezettek, amennyiben elsődleges jelöltjük visszalépne.

A megyében eddig három felmérés készült: egyet Mičev rendelt meg az AKO ügynökségtől, egyet-egyet pedig Ján Lunter valamint egy harmadik független jelölt, Martin Juhaniak a Focustól. A februári AKO-felmérés szerint Kotleba győzne, a második helyen Mičev, a harmadikon Lunter áll. A Focus első felmérése szintén Kotlebát hozta ki győztesnek, a második helyen azonban Lunter állt, a harmadikon Klus, Mičev pedig alaposan visszacsúszott. A harmadik felmérés már Lunter győzelmét mutatta Kotleba és Klus előtt, Mičev ezen a felmérésen is bőven lecsúszott a dobogóról. (fm, TASR, DennikN)

Önnek ajánljuk