Közélet

Lubyová: A pártpolitikának nincs keresnivalója az iskolában

Pozsony | Senki nem ellenzi, hogy az iskolák kritikus gondolkodásra neveljenek, hogy téma legyen a közélet, de a politikai agitáció biztosan nem való az oktatási intézményekbe - hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter. Az ilyen esetekről szóló hírekre válaszul a minisztérium több lépést is kilátásba helyezett, amelyekkel a törvénysértést akarja megakadályozni.
TASR

2019. május 17. 16:05

Lubyová arról számolt be, hogy a minisztérium számos bejelentést kapott a közelmúltban az iskolások szüleitől, akik arról számoltak be, hogy politikai agitáció folyik az iskolákban. „Bejelentést tettek például olyan esetről, hogy az elektronikus ellenőrzőn keresztüli érkezett felhívás egy bizonyos vélemény kifejtésére, politikusok tevékenységeire hívták fel a figyelmet, akik valójában agitáltak és új szavazókat toboroztak a diákokkal való beszélgetés ürügyén, és még el is dicsekedtek ezzel a világhálón” - mondta. „Információnk van arról is, hogy politikai sejteket hoznak létre az iskolákban" – tette hozzá a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy az oktatási törvény tiltja az ilyen tevékenységet. „Nem szükséges új jogszabályt elfogadni, de az a tény, hogy egyesek megkerülik a törvényt, ami miatt arra kényszerülünk, hogy emlékeztessük az iskolák vezetőit és fenntartóit, hogy mit lehet és mit nem" – fogalmazott a miniszter.

Közölte, hogy a tárca levelet ír az összes iskolaigazgatónak, rámutatva a törvénysértés veszélyére. Hangsúlyozta, hogy az igazgatók felelősek azért, ami az iskolában zajlik. A minisztérium kérdőívben kérdezi meg az iskolákat, felvették-e velük a kapcsolatot politikusok, és ha igen, milyen formában. A nyilvánosság is jelentheti az ilyen eseteket a politikanaskole@minedu.sk e-mail-címen. Lubyová azt is kezdeményezi, hogy felelősségre vonható legyen az, aki megszegi a jogszabályt. „Mivel nincs kizárva, hogy az igazgató tudta nélkül vagy akarata ellenére folyik politikai agitáció az iskolában, az érintett személy felelősségre vonása lenne a megoldás” - mondta az oktatási tárca vezetője.

Lubyová hangsúlyozta, az iskolákban nem tilos, hogy a tanárok a politika és a közélet témáiról beszélgessenek a diákokkal. „De semlegesnek kell maradni, és olyan témákon keresztül megközelíteni a kérdést, mint a polgári öntudat fejlesztése, például a polgári nevelés, az etika vagy a történelem tantárgy keretében" - mondta.

Branislav Gröhling (SaS) parlamenti képviselő azzal érvel, hogy a törvény tiltja ugyan a politikai pártok propagálását az iskolákban, de a politikusok jelenlétét vagy a politikusokkal folytatott megbeszéléseket nem. „A kormánypártok több politikusa is ellátogatott már iskolákba. Maroš Šefčovič, Karol Farkašovský, Robert Fico, Peter Pellegrini, Monika Beňová, de még Martina Lubyová miniszter asszony is" – mondta. Véleménye szerint az iskolát nem lehet elszigetelni a valóságtól. Az igazgatónak, nem pedig a minisztériumnak kell eldöntenie, ki beszélgethet a gyerekekkel. „Jó dolognak tartom a köztisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket. A tanulók nem csak elméletileg, hanem első kézből ismerhetik meg általuk a politikát. Vitatkozhatnak a politikusokkal, megkérdezhetik, mit csinálnak, és kritizálhatják is a tevékenységüket" - mondta Gröhling.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

A tűzvész óta először tartottak misét a Notre-Dame-ban

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?