Lengvarský: Pénteken megegyezhetünk a rendelőkkel

Vladimír Lengvarský szerint már közel vannak a megállapodáshoz a rendelőkkel, de a szakszervezetek nem voltak ennyire derűlátóak a tárgyalás után
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium továbbra sem állapodott meg a járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosokkal a megemelkedett költségeik kompenzálásáról, de Vladimír Lengvarský (OĽaNO) ideiglenesen megbízott tárcavezető reméli, hogy ma már sikerül megegyezniük. A szakszervezetek azonban nem ennyire derűlátóak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egészségügyi minisztérium szerdán ült tárgyalóasztalhoz a rendelőket képviselő szakszervezetekkel, akik a megemelkedett energiaköltségek miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ehhez meg hozzáadódnak a fizetésemelésekkel kapcsolatos kiadások is, hiszen a kórházak az idei bérnövekedések miatt vonzóbbá váltak a nővérek számára, és ha a rendelőkben dolgozó orvosok meg akarják őket tartani, akkor kénytelenek nagyobb összeget fizetni nekik. Jaroslava Orosová, a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének (ZAP) igazgatója, aki maga is részt vett a szerdai egyeztetésen, azt mondta, vannak olyan rendelők, amelyek a felsorolt többletköltségek miatt jelenleg veszteségesek.

A tárca ajánlata

A szakszervezetek tulajdonképpen hetek óta figyelmeztetnek a tarthatatlan helyzetre, és a sajtó már január elején olyan orvosokról számolt be, akik úgynevezett kompenzációs díjat kérnek a betegektől a megnövekedett kiadások fedezésére. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke azt mondta, ha február 1-ig nem sikerül megállapodniuk a minisztériummal, akkor a szövetséghez tartozó több ezer orvos szintén a pluszpénz beszedéséhez folyamodik, melynek összege 2 és 10 euró között mozoghat. Így a minisztériumnak már csak néhány napja maradt arra, hogy rendezze a rendelők helyzetét.

Vladimír Lengvarský a szerdai egyeztetés után elmondta, a tárca eredetileg egy 172 millió eurós emeléssel állt elő. A ZAP szerint azonban legalább 320 millió euróra lenne szüksége a járóbeteg-ellátásnak, így nem meglepő módon ezt az ajánlatot nem tartották elfogadhatónak.

Megvitattuk az előzetes javaslatunkat, de figyelembe véve az áremelkedést és az ágazat stabilizálásának szükségességét, végül abban állapodtunk meg, hogy a minisztérium további 110 millió euróval képes növelni az ajánlatát

jelentette ki a miniszter. Így tehát összesen egy 282 millió eurós összegről van szó, ami még mindig nem éri el a ZAP követeléseit, de jelentősen megközelíti azokat. Lengvarský úgy fogalmazott, a szakszervezetek összességében pozitívan reagáltak az ajánlatra, és már közel vannak a végső megállapodáshoz.

„A részletek tisztázása után pénteken egyezségre kellene jutnunk"

– jegyezte meg a tárcavezető, hozzátéve, az orvosok is azon az állásponton vannak, hogy a helyzetet minél előbb rendezni kell, hiszen nem szeretnének pluszpénzeket beszedni a betegektől.

A rendelők nem tágítanak

Marián Šóth nyilatkozata alapján azonban úgy tűnik, hogy az ASL továbbra is tartja magát az említett 320 millió eurós követeléshez.

„Jelenleg 280 millió eurónál tartunk, és meglátjuk, hogy találják meg a maradék pénzt, illetve hogyan viszonyul a helyzethez a miniszterelnök”

– jelentette ki az egyeztetést követően.

Továbbá rámutatott, egyelőre az egészségbiztosítók ajánlatát is meg kell várni, hiszen a minisztérium az anyagi forrásokat nem közvetlenül a rendelőknek küldi, hanem az egészségbiztosítók költségvetését növeli, a pluszpénznek pedig azokban az új szerződésekben kellene megjelennie, amit a rendelők a biztosítókkal kötnek. Šóth ismét leszögezte, ha mégsem tudnak megállapodni a tárcával, akkor február 1-től az orvosok kompenzációs díjakat kérnek majd a páciensektől.

Az utolsó pillanatban

Naďa Trenčanská Bedušová, a ZAP ügyvezető igazgatója lapunknak eljuttatott közleményében szintén elégtelennek nevezte a minisztérium ajánlatát. A Lengvarský által benyújtott, 172 millió eurós javaslat, amely 17 százalékos emelést jelentene az általános orvosi rendelőknek, 10 százalékos emelést pedig a szakorvosi rendelőknek, nem fedezi azokat a minimális szükségleteket, amelyről az előző egyeztetésen megállapodtak. A ZAP legalább 26 százalékos emelést szeretne kiharcolni, és ezt mindkét ágazat számára, mert a tárca ajánlata csak tovább mélyítené a különbségeket az egyes rendelők között. A szövetség leszögezte, egyelőre csak ígéretet kaptak a minisztériumtól a további források bebiztosítására, de konkrét egyezség nem született.

A tegnapi tárgyalás alapján a kormány továbbra sem tudatosítja a helyzet súlyosságát, és ez feltűnően emlékeztet bennünket a tavalyi egyeztetésekre, amelyeket a Szlovák Orvosszakszervezettel (LOZ) folytattak

üzente a ZAP ügyvezető igazgatója, utalva arra, hogy a Heger-kabinet tavaly szinte az utolsó pillanatban egyezett meg a kórházi orvosokkal a felmondások visszavonásáról és a béremelésekről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?