Közélet

Lemaradóban a dél-szlovákiai kórházak

Pozsony | Idén az egyetemi kórházak kategóriájában a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, a regionális kórházaknál pedig a Kassa-Sacai Agel Kórház kapta a legjobb értékelést az INEKO gazdaságkutató intézet listáján. A magyarlakta régiók kórházai továbbra is elmaradnak az élmezőnytől.
Nagy Roland

2020. december 16. 13:00

kórház
Az értékelésben legjobban szerepelő besztercebányai kórházban végzik a legbonyolultabb műtéteket - TASR-felvétel

Az INEKO idén is két kategóriába sorolta a kórházakat: az első csoportba az állam által működtetett egyetemi kórházak tartoznak, a másodikba pedig a kisebb, főként magánkézben lévő általános kórházak. Az értékelésnél hat szempontot vettek figyelembe: a kórházi ellátás minősége, a kezelések nehézségi szintje, a betegek elégedettsége, a gazdálkodás, a kórházak működésének átláthatósága, valamint a személyzet tapasztalata.

A siker titka

Az egyetemi kórházak kategóriájában a legjobb értékelést ezúttal is a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház kapta, a maximális 100 pontból összesen 63,5-öt szerzett. Az elemzők kiemelték, hogy az előző évekhez képest több pontot kapott (tavaly 61,4, két évvel ezelőtt pedig 59,3 pontja volt), ami annak a jele, hogy a kórházban fokozatosan javul az ellátás minősége.

Az intézmény egyik fő erőssége, hogy itt végzik a legbonyolultabb és legrizikósabb műtéteket, aminek köszönhetően a személyzet is rendkívül tapasztalt. A kockázatos beavatkozások azonban bizonyos szempontból vissza is ütnek, hiszen értelemszerűen ezeknél jóval nagyobb a hibalehetőség is. Ennek eredményeként az első kategóriában, vagyis a betegellátás minőségében elmaradnak a turócszentmártoni vagy a pozsonyi kórháztól. Az INEKO továbbá pozitívan értékelte a kórház átlátható működését is, az utóbbi két évben például egyetlen büntetést sem kaptak az Egészségügyi Felügyeleti Hivataltól (ÚDZS). 

A besztercebányai intézmény 2018-ban és 2019-ben is az első helyet szerezte meg, így zsinórban már harmadszor győzött.

„Ez az elismerés mindannyiunk számára előrelépést jelent, a kórház mind a 2445 alkalmazottjának. Köszönjük az INEKO-nak, hogy idén is elkészítették az elemzést. Sajnáljuk, hogy ebben a nehéz időszakban nem tudunk sokat megvalósítani a tervezett felújításokból, de a lényeg az, hogy egyelőre győzzük a helyzetet”

– nyilatkozta Miriam Lapuníková, a kórház igazgatója.

kórház
Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház - fnspfdr.sk

Pozsonyban javulás

A második helyen ezúttal is a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház végzett, amely 59,7 pontot ért el, majd a Turócszentmártoni Egyetemi Kórház következik 56,5 ponttal, vagyis ez azt jelenti, hogy a „dobogón” az előző évhez képest nem történt változás.

A negyedik helyen a Pozsonyi Egyetemi Kórház zárt, a tavalyi eredményéhez képest ezzel 1 helyet javított. Az elemzők hangsúlyozták, ebben az intézményben végzik évente a legtöbb beavatkozást, aminek köszönhetően az itt dolgozók számítanak a legtapasztaltabb munkaerőnek. A pozsonyi kórház az utóbbi években egyébként folyamatosan javult, hiszen tavaly még csak az ötödik, két évvel ezelőtt pedig csak a tizedik helyen állt.

Kevésbé látható javulás a Nagyszombati Egyetemi Kórházban, amely tavaly is, idén is a lista utolsó helyére került.

Középmezőny

Ami a magyarlakta régiók kórházait illeti, az utóbbi években sajnos az a tendencia figyelhető meg, hogy az itteni intézmények rendre a középmezőnyben végeznek. Az állami kórházak kategóriájában a legjobban a Nyitrai Egyetemi Kórház teljesített: a tizenegyes listán a hatodik helyen zárt, 53,4 pontot szerzett. Dušan Zachar, az INEKO szakértője az intézménnyel kapcsolatban a transzparens gazdálkodást emelte ki mint erősséget, ám a betegek elégedetlensége, valamint a kevés bonyolult műtét elvégzése miatt idén jelentősen visszaesett (az előző évhez képest két helyet rontott).

A hetedik helyen található az Érsekújvári Egyetemi Kórház, amely a rizikós operációk és a páciensek elégedettsége szempontjából jobban teljesített, ám a személyzet kevésbé tapasztalt, az ellátás minősége sem annyira jó, a gazdálkodás terén pedig jócskán elmarad a nyitrai intézménytől. 

tab

Kassán is örülhetnek

A másik kategóriába a főként magánkézben lévő regionális kórházak tartoznak. Az INEKO elemzői hangsúlyozzák, hogy a méretük és a belső struktúrájuk miatt ezeket az intézményeket nem szabad összehasonlítani az egyetemi kórházakkal, amelyek általában nagyobbak, több műtétet végeznek el bennük, és legtöbbször oda kerülnek az igazán súlyos esetek. 

A regionális kórházak listáján az első idén is a Kassa-Sacai Agel Kórház lett (korábban Kassai Első Magánkórháznak hívták), összesen 72 pontot szerzett. Ennek az intézménynek az erősségei közé tartozik a tapasztalt személyzet, és a betegek is többnyire elégedetten távoznak. További fontos szempont a megfelelő gazdálkodás, amiben a kassai kórház kiemelkedő (bár általánosságban azt lehet mondani, hogy a magánkórházak mindig jobban gazdálkodnak, mint az állami intézmények, amelyek összadóssága több száz millió euróra rúg).

„Nagyra becsüljük az Év Kórháza díjat, köszönjük a betegeknek és az alkalmazottainknak is, akik nélkül ezt a sikert nem érhettük volna el. Ez a neves díj egyúttal nagy elkötelezettséget jelent számunkra a jövő kihívásaival szemben”

– mondta Ján Slávik, az intézmény vezetője.

Vegyes megítélés délen

A második helyen az ólublói kórház végzett, amely a páciensek elégedettsége, a hatékony és átlátható gazdálkodás, valamint a minőségi betegellátás terén kiemelkedő pontszámot ért el, ám a kevésbé kockázatos műtétek elvégzése és a tapasztalatlan személyzet miatt végül nem került a lista élére. A harmadik helyre ezúttal az iglói kórház került, amely tavaly még a negyedik helyen állt, idén azonban helyet cserélt a poprádi kórházzal.

Ezen a listán a magyarlakta régiók kórházai közül a rimaszombati végzett a legelőkelőbb pozícióban: az ötödik helyen zárt 60,6 ponttal. Ez az intézmény tavaly is az ötödik helyen állt, azonban akkor még csak 58,8 pontja volt, vagyis az elemzők látnak némi fejlődést.

A hetedik helyen álló Komáromi Agel Kórháznál viszont igazán látványos a javulás: 6,5 ponttal szerzett többet, mint tavaly, így a 14. helyről a hetedikre ugrott. A kiemelkedő fejlődés a betegellátás minőségének felerősödésében nyilvánul meg, csökkent például az újraműtendő betegek aránya.

Az első tízbe befért még a losonci kórház, amely a tavalyi helyezéséhet képest egyet rontott, a 11. helyen pedig a nagymihályi kórház végzett.

A többi dél-szlovákiai intézmény viszont már a lista második felében foglal helyet. A tőketerebesi kórház 6 helyet rontva a 21., a dunaszerdahelyi kórház 8 helyet rontva a 24. lett. A Lévai Agel Kórháznak csak a 27. helyet sikerült megszereznie, a Galántai Szent Lukács Kórház pedig a 29. helyre csúszott vissza, ezzel hátulról az ötödik helyen zárt. 

tab

Több dél-szlovákiai kórházat (például a királyhelmeci és a nagykürtösi) nem értékelt az INEKO.

A teljes listát a www.kdesaliecit.sk nevű oldalon találják.

A tavalyi értékeléssel kapcsolatos írásunkat pedig itt olvashatják:

Listázták a szlovákiai kórházakat

2019. október 15. 07:00

Listázták a szlovákiai kórházakat
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Az őszinteség terápia is

Eduard Heger

Szlovákia három orosz diplomatát utasít ki az országból

RegioJet k

A RegioJet vonatokat indít Rijekába, Splitbe és Zágrábba is

tornádó

Tornádó csaphatott le Kassa mellett

Meg akarta vesztegetni a rendőröket egy férfi, a NAKA vizsgálja az ügyet

Meg akarta vesztegetni a rendőröket egy férfi, a NAKA vizsgálja az ügyet

Branislav Gröhling

Kétmillió eurót osztott szét az iskolai étkezdék között az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.