Lehullt a lepel Eduard Heger új projektjéről (VIDEÓ)

Lehullt a lepel Eduard Heger új projektjéről

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök tegnap éjszaka Facebook-oldalán jelentette be, távozik az OĽaNO-ból és saját útra tér. A döntés nem érkezett váratlanul, Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszterrel már hónapok óta készülnek búcsút venni az Igor Matovič vezette mozgalomtól.

A Miroslav Kollár Kék Koalícióval tartott sajtótájékoztatót kedd reggel harangozták be, délben pedig már több tucat újságíró előtt mutatták be a párt új arculatát. Heger kezdeményezése a Demokrati (Demokraták) elnevezést kapta. A D betűt formázó logóban a piros és a kék szín árnyalata dominál. A miniszterelnök korábban jelezte, celja a a demokratikus erők egyesítése.

A tájékoztató előtt pár perccel a helyszínre megérkezett Andrej Stančík külügyi államtitkár is.

Galéria

A felszólalók között szerepel Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter és František Oľha, a Šanca párt elnöke. A párthoz a Kék Koalíció politikusain kívül csatlakozott Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, Karel Hirman, megbízott gazdasági miniszter, Jaroslav Naď, megbízott védelmi minszter, Andrej Stančík államtitkár és az OĽaNO-ból kilépett parlamenti képviselők csoportja, valamint Vladimír Bilčík európai parlamenti képviselő.

„A modern és sikeres Szlovákia víziója köt össze” – mondta Heger a közös párt megalakulásával kapcsolatban.

A pártelnök Heger lesz, tisztességes, szakértői politizálást, konstruktív párbeszédet és a reformok folytatását tűzte ki célul. A párt a jobbközép politikai erőket akarja egyesíteni.

A párt mérsékelt jobbközép politizálást és konkrét eredményeket ígér, nem pedig légvárak építését. „Az emberi jogok védelmét és az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartását kínáljuk, valamint szakmaiságot, a populizmus pedig elutasítását” – jelentette ki Heger. Több más párttal is tárgyalnak, emellett Heger szakértőket és közéleti személyiségeket is arra biztat, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Visszautasítják a Smerrel, a Hlasszal, az ĽSNS-szel, a Republikával és az SNS-szel való együttműködést. Heger és a többi megbízott miniszter is marad eddigi posztján a kormányban.

A Demokrati pártnak része lesz a parlamenten kívüli Spolu, elnöke, Miroslav Kollár a Demokrati alelnöke lett, a további alelnöki posztokat Jaroslav Naď, Andrea Letanovská és Andrea Cocherová tölti be. Az elnökség tagja lesz Kollár, Hirman, Káčer, Kristián Čekovský parlamenti képviselő, a megszűnő Spoluból Pavel Nechala és Vladimír Bilčík EP-képviselő is.

Tagja a pártnak František Oľha, Eperjes polgármestere, a parlamenten kívüli Šanca elnöke, továbbá Katarína Macháčková, Privigye polgármestere, Andrej Stančík külügyi államtitkár és Michal Kiča környezetvédelmi államtitkár.

A párt programja több pillére fog épülni, ezek az egészségügy és a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra, a biztonságpolitika, továbbá az erős régiók és a polgári társadalom, valamint a rászorulókról való gondoskodás.

Heger a koalíciós pártok elnökeivel is egyeztetett arról, hogy ő és a megbízott miniszterek a választásig posztjukon maradnak. Elmondta, hogy van támogatottsága a megbízott kormánynak, és a törvényjavaslatokat el kell fogadni a parlamentben.

Heger elutasította a Demokrati és az OĽaNO választás előtti egyesülését. A párt továbbra is tárgyal a parlamenten kívüli KDH-val, a Szövetséggel és az ODS-szel, valamint Veronika Remišovával, a Za ľudí elnökével. Kollár nem válaszolt arra a kérdésre, hogy el tudná-e képzelni az együttműködést Remišovával, akit régóta bírál. Heger szerint a többi párttal való együttműködés attól függ, hogy azok egyetértenek-e az elképzeléseikkel. El tudják képzelni, hogy helyet adjanak a jelöltlistán olyan személyeknek, akik nem tagjai a Demokrati pártnak.

A választási kampányt a Spolu 2020-as választási eredményei után kapott állami támogatásból fogják finanszírozni. Transzparens számlát nyitnak, a pénzbeli támogatásokat átlátható módon fogadják, de – ahogy Heger fogalmazott - ezeknek a pénzeknek „tiszta forrásból” kell származniuk.

A Demokrati a Kék Koalíció (Modrá koalícia) átnevezésével alakult meg a keddi rendkívüli kongresszuson. A küldöttek új vezetőséget választottak, Kollár helyett Hegert választották elnökké. A Kék Koalíció csak nemrég alakult meg a parlamenten kívüli Spolu átnevezésével, azután, hogy megegyeztek a Mikuláš Dzurinda volt mi-niszterelnökkel való együttműködésről. Kollárral nem jutottak egyezségre a közös kongresszus megszervezése kérdésében. A Dzurinda körül tömörülő kékek ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek saját pártjuk megalakításáért.

(ba, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?