Közélet

Laššáková az államnyelv védelmezője

Pozsony | Elutasította az államtitkárság kérését Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter. Egyelőre nem tudni, mikor találkoznak a minisztérium államnyelvről közzétett anyaga miatt.
Szalay Hajnalka

2019. július 11. 07:00

Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár lapunkkal közölte: terveivel ellentétben ma nem találkozik a kulturális miniszterrel, hogy megvitassák a minisztérium honlapján néhány napja megjelent, az államnyelvtörvény betartására vonatkozó közleményt. „A kérdéseinkre ettől eltekintve továbbra is várjuk a választ” – tette hozzá Rigó.

A kulturális minisztérium weboldalán még július elején jelent meg egy közlemény, amely az államnyelv betartását szorgalmazza, és amelyet szét is küldött a választási kampányokkal foglalkozó ügynökségeknek és a pártoknak. A közlemény szerint a kulturális minisztériumhoz már számos esetben érkezett panasz annak kapcsán, hogy a választási óriásplakátokon nem tartják be az államnyelvről szóló törvényt.

Rigó Konrád kulturális államtitkár nyilatkozatban tudatta, hogy az anyagot a minisztérium anélkül készítette és küldte el, hogy ő tudott volna róla. „Ez az anyag nem egy komplex szakmai kézikönyv, és nem veszi figyelembe a nyelvi jogi környezet minden aspektusát, nem nyújt reális támaszt és bővebb felvilágosítást sem ad az érintett szervezeteknek a jog helyes alkalmazásáról. Ebből kifolyólag nem tekinthető megalapozott metodikai útmutatásnak, és nem tudok rá másként tekinteni, mint egy érzékeny téma elvtelen politizálására, a többség és a kisebbség közötti feszültség növelésének eszközére” – áll a nyilatkozatban.

Az MKP írásban reagált a történtekre: „A félmilliós magyar közösség pártjaként, kizárólag magyarlakta településeken folytatott kampányainkban választóinkat természetes módon úgy szólítjuk meg, hogy saját anyanyelvük hangsúlyosabban szerepeljen. Ezt a gyakorlatot követjük a rendszerváltozás óta, és nem is fogunk rajta változtatni a jövőben sem” – foglalt állás a párt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Hivatalos: Cséfalvay kilép a Hídból

Elejtett telefonja buktatta le a táskatolvajt

Indul az országos mellrákszűrés

Frissítve

Baleset történt a pozsonyi Sitina-alagútban

Korai szívbetegség fenyegeti a túlsúlyos gyerekeket

Új-Zélandon télen is mezítláb járnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?