Közélet
Képarchívum - TASR-felvétel

Lajčák: még semmi nem váltott ki ekkora figyelmet külföldön, mint az újságíró-gyilkosság

SITA

2018. március 30. 09:24

Pozsony | Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint a külföldiek számára a szlovák kormányváltás annak a jele, hogy a helyzet megnyugodott.

Ezt a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová ellen elkövetett gyilkosság, a szlovák politikai elit és az olasz maffia kapcsolata és a kormányváltás kapcsán mondta el. 

Miroslav Lajčák jelenleg az ENSZ 72. közgyűlésének elnökeként működik New Yorkban, de intenzíven tartotta a kapcsolatot Ivan Korčok szlovák külügyi államtitkárral és a minisztérium többi emberével.

"Mailben fordultam minden egyes munkatárshoz otthon és külföldön is, nagyon intenzíven éltem meg a szituációt. Igyekeztem, hogy ebben a feszült időszakban a tárca is érezze a jelenlétemet, és a külföldi kötelezettségeim kárára se legyen mindez New Yorkban"

- nyilatkozta Lajčák.
 

2018. március 28. 11:53

Lajčák: Szlovákia lépései Oroszország válaszától függenek

A miniszter szerint a Kuciak-gyilkosságról az egész világon hírt adott a média. "Nem emlékszem olyanra, hogy az elmúlt 25 évben bármilyen szlovákiai esemény ekkora nemzetközi figyelmet váltott volna ki - szó szerint az egész világon."

Lajčák bevallotta, hogy a kettős gyilkosságot a külföldi sajtó az olasz maffia tevékenységével kötötte össze Szlovákiában, melyről Kuciak az utolsó, be nem fejezett cikkében írt. 

A gyilkosság után a politikai helyzet feszült volt, a Robert Fico kormánya iránti elégedetlenség miatt országszerte zajló tüntetések minimálisan annyi embert mozgattak meg, mint ´89 novemberében.

"A kormányváltás standard eljárás a demokratikus országokban. A külföld számára ez annak a jele, hogy a szituáció normalizálódott. Reménykedem abban, hogy ezt otthon is így értékelik."

Lajčák szerint az, hogy az új kormány a 2016-os kormányprogramot folytatja, a kontinuitást jelzi, azt, hogy a prioritások továbbra is ugyanazok maradnak. 
 

Önnek ajánljuk