Közélet

Lajčák: Még márciusban elfogadhatják a brexittel kapcsolatos intézkedéseket

Pozsony | Még idén márciusban elfogadhatja a parlament az ún. lex brexitet, a brexit következményeinek enyhítésére létrehozott intézkedéscsomagot. Mindezt Miroslav Lajčák külügyminiszter (a Smer-SD jelöltje) mondta el a szerdai kormányülésen. Az intézkedéseket február közepéig benyújthatják a parlamentben.
TASR

2019. január 31. 07:30

Miroslav Lajčák - TASR-felvétel

Lajčák elmondása szerint Nagy-Britannia március 29-én kilép az EU-ból, megállapodással vagy anélkül. Mivel a brit parlamentben nincs meg a szükséges többség a megállapodás elfogadásához, a kemény brexit napról-napra közelebb kerül Szlovákiához, ezért Szlovákiának fel kell rá készülnie. Ezért tárgyaltak meg és fogadtak el egy anyagot, amely a megállapodás nélküli brexit esetére jött létre.

A csomag 23 intézkedést tartalmaz, amelyek valamennyi tárcát érintik. „Az intézkedések rendezik a Nagy-Britanniában élő polgáraink helyzetét, a közlekedést – elsősorban a légi és közúti közlekedést, a vállalkozók helyzetét, a gazdasági együttműködés kérdését, valamint az igazságügyi, védelmi, biztonsági és külügyi együttműködést" – magyarázta Lajčák.

 

2019. január 30. 16:27

Brexit - A brit üzleti szektor szerint még bizonytalanabbá vált a helyzet

Lajčák szerint az a terv, hogy az egyes tárcák február közepéig benyújtják az anyagaikat, amelyeket aztán lex brexit néven összpontosítanak, és márciusban jóváhagynak a parlamentben. „Nem jön létre jogi vákuum, a polgáraink alapvető szükségletei és az országok közötti kapcsolatok pedig biztosítva lesznek" – hangsúlyozza a miniszter.

Sólymos László miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) a kormányülés után elmondta, hogy a brexit után újra szét kell majd osztaniuk bizonyos feladatokat, pl. a klímaváltozás területén. A brexit konkrét következményeiről azonban ő sem tudott többet mondani.

Az Igazságügyi Minisztériumnak is lesznek teendői a brexitre való felkészülés során. Biztosítaniuk kell a reciprocitást, az információáramlást és a szlovák polgárok védelmét a nagy-britanniai hivatalokkal és bíróságokkal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Helsinkiben díjazták az alakítását

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Tragikus baleset: egy 18 éves lány vesztette életét

DAC: nem elég dominálni, gól is kell

Merénylet történt egy kabuli esküvőn, nagyon sokan meghaltak

Képernyőn a DAC

Legfrissebb galériák
Olvasta már?