Külföldről rabolják ki a bankszámlákat

Pozsony |

<p>Egyre több szlovákiai állampolgár számláját ürítik ki ismeretlen személyek. Csak február 15. és 17. között több mint 50 ilyen esetet jelentettek a hazai pénzintézeteknek, a számlákról több ezer euró tűnt el. A bankok azzal próbálják nyugtatni a klienseket, hogy az illetéktelen pénzkivételt képesek identifikálni, így a pórul járt klienseknek semmitől sem kell tartaniuk, az eltűnt összeget visszakapják.</p>

A hatóságok szerint a pénzt minden bizonnyal egy nemzetközi bűnbanda lopja el, amelynek sikerült több szlovákiai bankautomatába olyan berendezéseket szerelni, amelyek leolvassák a bank- és kreditkártya adatait. Ennek köszönhetően a tettesek a világon bárhol képesek észrevétlenül pénzt kivenni a szlovákiai kliensek számláiról. Az eddigi értesülések szerint az eset a Tatra banka, a ČSOB, a VÚB és a Szlovák Takarékpénztár klienseit érinti.

6000 eurót is lenyúltak

Lapértesülések szerint a Tatra banka kliensei nemegyszer többéves megtakarításaikat veszítették el. A pénzt egy mexikói bankautomatán keresztül vették ki a számlákról.

„Reggel több SMS-üzenetet találtam a telefonomban arról, hogy a számlámról pénzt vettek ki, összesen 1300 eurót. A pénzintézet munkatársától megtudtam, hogy reggeltől én vagyok a nyolcadik, aki ezzel a problémával hívott” – árulta el tapasztalatait egy pórul járt kliens a TVnoviny.sk portálnak. Néhány kliensnek csak pár száz eurót vettek ki a számlájáról, egy nőnek viszont kerek 6000 eurója tűnt el.

„Szeretném megnyugtatni a klienseinket, hogy a kialakult helyzetre keressük a megoldást, s az eltulajdonított összeget a lehető leggyorsabban visszautaljuk. Mivel figyeljük és folyamatosan kiértékeljük a gyanús tranzakciókat, a kliensek kérése nélkül is leblokkoljuk a kártyákat, az érintetteket pedig azonnal értesítik a történtekről” – állítja Marína Smolková, a Tatra banka szóvivője. A megkárosított kliensek díjmentesen új kártyát kapnak. Štefan Frimmer, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője elmondta, ők is észleltek illetéktelen pénzkivételt klienseik számláiról, ausztrál és mexikói bankautomatákból. Az eltulajdonított pénzt a bank 24 órán belül visszafizeti a klienseknek.

Keresik a tetteseket

Az érintett pénzintézetek egységesen állítják, pontosan nem lehet tudni, hány ilyen bankautomata van forgalomban. A Tatra banka, a VÚB és a Szlovák Takarékpénztár szerint a kártyaleolvasó berendezéseket nem az ő hálózatukba tartozó automatákba szerelték. A ČSOB egy ilyen készüléket talált. „Igazolhatom, hogy egy automatánkba valaki ilyen másolóberendezést szerelt” – közölte Zuzana Eliášová, a ČSOB szóvivője.

Amint észlelik, hogy a számlájukról valaki pénzt vett ki, vagy kifizetett valamit, haladéktalanul értesítsék a bankjukat. A pénz ugyanis az esetek többségében nem tűnik el automatikusan a számláról, így a banknak elég ideje van arra, hogy leállítsa az illetéktelen tranzakciót. A bank akkor is vissza tudja szerezni az összeget, amikor az már eltűnt a számláról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?