Közélet

Külföldre menne a diákok fele

Pozsony | Az egyetemisták 40 százaléka inkább külföldi egyetemre menne, ha elölről kezdhetné tanulmányait, harmadukat viszont csak az érdekli, hogy minél könnyebb szakon valahogy elvégezze a főiskolát. 5300 hallgatót faggattak, bőséges minta az objektív kép kialakításához.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. november 2. 19:32

Az egyetemisták több mint 50 százaléka két fő szempont alapján választ egyetemet, az egyik az intézmény hírneve, a másik pedig az olyan szakok, amelyek elvégzése garantált elhelyezkedést és remélhetően fényes karriert ígér. Ez utóbbit a diákok 37,4 százaléka tette az első helyre. Ezzel szemben a diákok további 30,3 százalékánál a döntő szempont az volt, hogy hova lehet a legkönnyebben bejutni. Ezzel együtt a jelenlegi egyetemisták többsége már megbánta döntését. 40 százalékuk inkább külföldre menne tanulni, további 42 százalékuk pedig teljesen más szakot választana. Mindez a Comenius Egyetem és a Profesia ügynökség közös felméréséből derült ki, amely során 33 felsőoktatási intézmény hallgatóit kérdezték.

Az egyetemisták 66,6 százaléka egy konkrét szak miatt választ egyetemet, de jelentős többségük tanulmányai befejezése után teljesen más szakterületen helyezkedik el. Tomáš Janotík, a Profesia elemzője elmondta, az is kiderült, hogy a diákok többsége az egyetemi tanulmányai közben rádöbben, hogy elvárásai messze vannak a valóságtól. Többségük színvonalasabb képzést vár, továbbá jobb felkészítést a valós életre, és fontos szempont a karrierépítés lehetősége. A legkedvezőtlenebb helyzetben a társadalomtudományokat és apedagógiátvégződiákokvannak,ők helyezkednek el a legnehezebben. „Igazodniuk kell a munkapiachoz, az álláskínálatokhoz, ezért gyakran kénytelenek más területen elhelyezkedni” – magyarázza Janotík.

 

2018. augusztus 5. 19:01

Magyar és szlovák egyetemisták értékrendje

Az érem másik oldala a munkáltatók elvárásai. Peter Obdržálek, a Menedzsment Oktatóközpont (CEM) munkatársa szerint jóval több gyakorlati képzésre lenne szükség. „A felmérés alapján a hallgatók elégedettek az elméleti oktatással, viszont jóval több gyakorlati képzést szeretnének. Hiányolják például a vállalkozással kapcsolatos ismeretek elsajátítását. A korábbi felmérésekkel összevetve úgy tűnik, ezen a téren tíz éve nincs előrelépés” – közölte Peter Obdržálek.

Az oktatási tárca azt állítja, már dolgozik a gyakorlati képzés és az egyéb ismeretek elsajátításának bevezetésén, uniós támogatásokból. A megkérdezett diákok 58%-a mondta, hogy fizetne is a színvonalasabb oktatásért. Ugyanakkor a diákok harmadát pusztán az érdekli, hogy valahogy elvégezze az egyetemet és valamilyen titulust szerezzen. (ie, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?