Közélet

Kritikusabban látjuk '89-et

Pozsony | Öt éve még pozitívabban láttuk a rendszerváltozás vívmányait, ma azonban a működésképtelen közintézményekért is hajlamosak vagyunk a 25 éve zajlott változást okolni. A csehek valamivel pozitívabban tekintenek ezekre az eseményekre, a családokban viszont Szlovákiában sem téma a bársonyos forradalom, így a fiatalok sem beszélnek róla.
Veres István

2014. november 13. 21:23

Kritikusabban látjuk a 89-es eseményeket, mint öt évvel ezelőtt. Az IVO társadalomkutató intézet októberben felmérette, mit gondolnak a szlovák és a cseh állampolgárok a bársonyos forradalomról, valamint az általa előidézett változásokról. A két ország polgárai egyébként nagyjából ugyanúgy értékelik az említett eseményeket, magyarázta Zora Bútorová, az IVO elemzője.

„A szlovákiaiak kicsit kritikusabbak a cseheknél. Az egészségügyi ellátás témáját leszámítva viszont nincs szakadéknyi különbség a vélekedésük között“ - tette hozzá. A szlovákiaiak 55%-a szerint ugyanis rosszabb az egészségügyi ellátás, mint '89 előtt, a cseheknél viszont a pozitív vélemény az uralkodó: 53% szerint ma jobb az egészségügy. Egyben rámutatott, hogy az emberek hajlamosak a forradalmat okolni a ma nem működő intézményekért (pl. rosszul működő bíróságok). A köztudatból kezd kiveszni a bársonyos forradalom témája, a róla alkotott vélemények pedig egyre inkább eltérnek a valóságtól, magyarázta Bútorová. „Azoknál a fiataloknál, akik nem élték meg az előző rendszert, a forradalom már nem téma. Ennek következtében egyre inkább fenyeget a veszély, hogy az eseményekről alkotott elképzelésük sem tükrözi a valóságot“ - magyarázta. A családi párbeszédekből is kezd kiveszni a téma, hangsúlyozta Oľga Gyárfášová. „Az idősebbek, akik saját bőrükön érezték a változás hatását, nem adják át tapasztalataikat a fiataloknak“ - fejtette ki az IVO munkatársa.

A cikk folytatása ide kattintva olvashatja. 
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.