Közélet

Krajčí szerint van megoldás a várólisták lerövidítésére

Pozsony | Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a kórházi várólisták lerövidítésének lehetséges módjairól számolt be. A tárcavezető pénzzel szeretné motiválni az orvosokat, de azt is hangsúlyozta, hogy szükség van némi fontossági sorrend kialakítására.
Nagy Roland

2020. május 29. 07:30

Marek Krajčí
Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a várólisták csökkentéséhez az egyik legfontosabb szempont, hogy az orvosok állítsanak fel egy fontossági sorrendet a betegek kezelésével kapcsolatban - TASR-felvétel

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a koronavírus-járvány visszaszorításának köszönhetően a szlovákiai kórházak fokozatosan visszatérnek a szükségállapot előtti működéshez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy eltörölték a műtétek előtti kötelező 14 napos karantént, és a továbbiakban csak azoknak a betegeknek lesz szüksége koronavírus-tesztre, akiknél fennáll a potenciális fertőzöttség gyanúja. A kórházak már nemcsak a halaszthatatlan műtéteket végezhetik el, hanem a tervezett beavatkozásokat.

Cikkünkben azonban mi is rámutattunk, hogy a járvány előtti állapot visszaállítása nem megy egyik napról a másikra, a várólisták meghosszabbodása pedig különösen nagy gondot okozhat. Az általunk megkérdezettek kórházak a tervezett műtétekkel kapcsolatban 2-3 hónapos általános csúszásról tájékoztattak.

A probléma súlyosságát Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter is tudatosítja, aki tegnap Mária Lévyovával, a Páciensek Jogvédő Egyesületének (AOPP) elnökével tárgyalt a kialakult helyzetről. A tárcavezető a csütörtöki sajtótájékoztatóján azokról a lehetőségekről is beszélt, melyekkel megpróbálják mérsékelni a várólisták meghosszabbodását.

Prioritások

Krajčí szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy az orvosok állítsanak fel egy fontossági sorrendet a betegek kezelésével kapcsolatban, és természetesen azokat a pácienseket részesítsék előnyben, akiknek a járvány ideje alatt romlott az állapota. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a megszokott féléves vagy éves szűrővizsgálatok bizonyos ideig háttérbe szorulnak.

„Arra szeretném kérni az általános orvosokat, hogy először azokat kezeljék, akik az utóbbi két hónapban rosszabb egészségügyi állapotba kerültek. Azokat a betegeket pedig, akik a megszokott szűrésekre járnak, arra kérném, legyenek türelmesek, és fogadják el, hogy a szűrések időpontja számukra csúszhat”

– jelentette ki az egészségügyi miniszter. 

Pozitív motiváció

Az egészségügyi miniszter szerint van egy másik fontos lépés is, ez pedig az orvosok ösztönzése. A járvány ideje alatt a sajtóban olyan hírek is megjelentek, miszerint néhány orvos nem volt hajlandó ellátni a betegeit. Krajčí ugyan nem tagadta, hogy voltak ilyen esetek, de hozzátette, hogy ez csak ritkán fordult elő, és a legtöbb orvos erőn felül teljesített a vírus visszaszorításában.

A fáradtságos munkát némi anyagi juttatással szeretné meghálálni az orvosoknak, de hogy milyen pénzösszegről van szó, azt egyelőre nem árulta el, mivel még javában folynak a tárgyalások Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszterrel. Az ösztönzés azonban nemcsak a koronavírus-járvány idejére vonatkozna, hanem az elkövetkezendő időszakra is.

„Motiválni szeretném az orvosokat, akik a nyári hónapokban, vagyis a szabadságok ideje alatt is a lehető legnagyobb mértékben látják el a betegeket”

– mondta a tárcavezető. A várólisták megrövidítése szempontjából ez mindenképpen hasznos lenne, hiszen minél több elmaradt kezelést és műtétet hoznának be nyáron, annál hamarabb sikerülne a járvány előtti helyzet visszaállítása.

Marek Krajčí
Marek Krajčí továbbra is hangsúlyozza: még a hivatali ideje alatt törvénybe szeretné foglalni a kezelésekkel kapcsolatos maximális várakozási időt - TASR-felvétel

Régóta probléma

A felsorolt intézkedések azonban csak a vírus okozta károk visszaszorítására szolgálnak. A hosszú várólisták nem a járvány alatt alakultak ki, hanem jóval korábban, a vírus csak rontott a helyzeten. Ezt maga Krajčí is elismerte, és nem mondott le a korábbi ígéretéről, miszerint törvénybe foglalná, hogy a páciensnek mennyi időn belül van joga kezeléshez jutni.

„Biztosan eltart majd egy ideig, de ez egy olyan kötelezettség, amit még az én hivatali időszakom alatt teljesíteni szeretnék”

– közölte a miniszter, aki szerint megoldást jelenthetne, ha bővítenék az általános orvosok kompetenciáit. Ezzel bizonyos mértékben levennék a terhet a specialisták válláról, hiszen az általános orvosok olyan kezeléseket is végezhetnének, amelyekkel jelenleg mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

Más kérdés azonban, hogy a szakértők szerint rengeteg általános orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, ezért ezt a szakirányt mindenképpen vonzóbbá kell tenni. A kormányprogram egészségügyi fejezetében vannak ilyen törekvések, kérdés, hogy ebből mennyit sikerül megvalósítani.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hat új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

RegioJet k

A Komárom–Pozsony vasútvonal felújítása még várat magára

Juraj Šeliga

Šeliga sajnálja, hogy megint a szakdolgozatok témájával kell foglalkozni

Branislav Gröhling

Matovič sajnálná, ha Gröhling nem lenne többé a kormánya tagja

időjárás meleg

Kellemes, enyhe nyári időnk lesz kedden

vas30

Már kapható a Vasárnap legújabb száma, most VasárnapHáztartással!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.