Krajčí szerint van megoldás a várólisták lerövidítésére

Marek Krajčí
Pozsony |

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a kórházi várólisták lerövidítésének lehetséges módjairól számolt be. A tárcavezető pénzzel szeretné motiválni az orvosokat, de azt is hangsúlyozta, hogy szükség van némi fontossági sorrend kialakítására.

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a koronavírus-járvány visszaszorításának köszönhetően a szlovákiai kórházak fokozatosan visszatérnek a szükségállapot előtti működéshez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy eltörölték a műtétek előtti kötelező 14 napos karantént, és a továbbiakban csak azoknak a betegeknek lesz szüksége koronavírus-tesztre, akiknél fennáll a potenciális fertőzöttség gyanúja. A kórházak már nemcsak a halaszthatatlan műtéteket végezhetik el, hanem a tervezett beavatkozásokat.

Cikkünkben azonban mi is rámutattunk, hogy a járvány előtti állapot visszaállítása nem megy egyik napról a másikra, a várólisták meghosszabbodása pedig különösen nagy gondot okozhat. Az általunk megkérdezettek kórházak a tervezett műtétekkel kapcsolatban 2-3 hónapos általános csúszásról tájékoztattak.

A probléma súlyosságát Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter is tudatosítja, aki tegnap Mária Lévyovával, a Páciensek Jogvédő Egyesületének (AOPP) elnökével tárgyalt a kialakult helyzetről. A tárcavezető a csütörtöki sajtótájékoztatóján azokról a lehetőségekről is beszélt, melyekkel megpróbálják mérsékelni a várólisták meghosszabbodását.

Prioritások

Krajčí szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy az orvosok állítsanak fel egy fontossági sorrendet a betegek kezelésével kapcsolatban, és természetesen azokat a pácienseket részesítsék előnyben, akiknek a járvány ideje alatt romlott az állapota. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a megszokott féléves vagy éves szűrővizsgálatok bizonyos ideig háttérbe szorulnak.

„Arra szeretném kérni az általános orvosokat, hogy először azokat kezeljék, akik az utóbbi két hónapban rosszabb egészségügyi állapotba kerültek. Azokat a betegeket pedig, akik a megszokott szűrésekre járnak, arra kérném, legyenek türelmesek, és fogadják el, hogy a szűrések időpontja számukra csúszhat”

– jelentette ki az egészségügyi miniszter. 

Pozitív motiváció

Az egészségügyi miniszter szerint van egy másik fontos lépés is, ez pedig az orvosok ösztönzése. A járvány ideje alatt a sajtóban olyan hírek is megjelentek, miszerint néhány orvos nem volt hajlandó ellátni a betegeit. Krajčí ugyan nem tagadta, hogy voltak ilyen esetek, de hozzátette, hogy ez csak ritkán fordult elő, és a legtöbb orvos erőn felül teljesített a vírus visszaszorításában.

A fáradtságos munkát némi anyagi juttatással szeretné meghálálni az orvosoknak, de hogy milyen pénzösszegről van szó, azt egyelőre nem árulta el, mivel még javában folynak a tárgyalások Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszterrel. Az ösztönzés azonban nemcsak a koronavírus-járvány idejére vonatkozna, hanem az elkövetkezendő időszakra is.

„Motiválni szeretném az orvosokat, akik a nyári hónapokban, vagyis a szabadságok ideje alatt is a lehető legnagyobb mértékben látják el a betegeket”

– mondta a tárcavezető. A várólisták megrövidítése szempontjából ez mindenképpen hasznos lenne, hiszen minél több elmaradt kezelést és műtétet hoznának be nyáron, annál hamarabb sikerülne a járvány előtti helyzet visszaállítása.

Marek Krajčí

Régóta probléma

A felsorolt intézkedések azonban csak a vírus okozta károk visszaszorítására szolgálnak. A hosszú várólisták nem a járvány alatt alakultak ki, hanem jóval korábban, a vírus csak rontott a helyzeten. Ezt maga Krajčí is elismerte, és nem mondott le a korábbi ígéretéről, miszerint törvénybe foglalná, hogy a páciensnek mennyi időn belül van joga kezeléshez jutni.

„Biztosan eltart majd egy ideig, de ez egy olyan kötelezettség, amit még az én hivatali időszakom alatt teljesíteni szeretnék”

– közölte a miniszter, aki szerint megoldást jelenthetne, ha bővítenék az általános orvosok kompetenciáit. Ezzel bizonyos mértékben levennék a terhet a specialisták válláról, hiszen az általános orvosok olyan kezeléseket is végezhetnének, amelyekkel jelenleg mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.

Más kérdés azonban, hogy a szakértők szerint rengeteg általános orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, ezért ezt a szakirányt mindenképpen vonzóbbá kell tenni. A kormányprogram egészségügyi fejezetében vannak ilyen törekvések, kérdés, hogy ebből mennyit sikerül megvalósítani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?