Közzétették az idei agrártámogatásokkal kapcsolatos részleteket

takác
Pozsony |

A földművelésügyi tárca szeretné felgyorsítani az agrártámogatások kifizetését, a közvetlen kifizetésekre így már csak elektronikus formában lehet majd benyújtani a kérvényeket. Nem ez azonban az egyetlen újdonság.

„A szlovákiai gazdák a közvetlen kifizetésekkel kapcsolatos kérelmeiket az idei évtől már csak elektronikus úton nyújthatják be” – figyelmeztette a mezőgazdaságban vállalkozókat hétfőn Richard Takáč (Smer) földművelésügyi miniszter. Eddig lehetőség volt az írásbeli benyújtásra is, a kérelmezők által kitöltött űrlapokon szereplő adatokat azonban így is be kellett játszani a számítógépes rendszerbe. Takáč szerint az elektronizációnak köszönhetően hatékonyabbá válik az egész rendszer.

Az újítás ellen nem tiltakozik az agrárkamara sem. Emil Mach, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke szerint az SPPK a szlovákiai agrártermelők mintegy 80%-át képviseli, többnyire jogi személyeket, akiknek nem okoz gondot az elektronikus kommunikáció. „Mi, az SPPK nevében kijelenthetjük, hogy nem lesz problémánk azzal, hogy a kérelmeket már csak elektronikusan lehet majd benyújtani” – mondta el Mach.

Marek Čepko, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatója szerint az általa vezetett ügynökség eddig 119 millió eurót fizetett ki a gazdáknak előlegek formájában.

„A 14 588 kérelemből 11 733 kérelmezőnek fizettek előleget, ami 77%-os arányt jelent. Az előleget minden olyan gazdálkodónak kifizették, aki erre jogosult. December eleje óta postázzák a mezőgazdasági termelőknek a területalapú támogatással és az állattenyésztési támogatási rendszerekkel kapcsolatos végleges határozatokat. Eddig a PPA 7537 kérelmező számára 94 millió euró értékben adott ki határozatot”

– részletezi Čepko.

A PPA szerinte február 19-étől a legeltető állattenyésztésre és az egyik zöldségprogramra, február 29-étől pedig a teljes gazdaság ökoszisztémájára vonatkozó határozatokat bocsát ki 100 millió euró értékben. „Az ellenőrzött szubjektumok száma eléri az 1200-at, ebből 700-an estek vagy esnek át úgynevezett helyszíni ellenőrzésen” – jegyezte meg a PPA vezérigazgatója. Čepko szerint a 2024-es kampány ezen a héten kezdődik a nagy állattartó egységekre, azaz állattenyésztésre vonatkozó kérelmek benyújtásával. „A 2023-as kampányhoz képest nem változott a helyzet. Ami az egységes kérelmeket illeti, április 15-én kezdünk, a végső határidő pedig május 15. lesz. A 2023-as kampányhoz képest nem hosszabbítjuk meg a határidőt, a gazdák a kérelem későbbi benyújtása miatt szankciókra számíthatnak” – figyelmeztet Čepko. A támogatással kapcsolatos részletekről a gazdák az Agrárkifizető Ügynökség honlapján tájékozódhatnak.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?