Közélet

Kotleba nem lehet ismét megyeelnök

Besztercebánya megye az elmúlt négy évben nem fejlődött, folyamatos viták és harcok jellemezték, a megyefőnök képtelen volt a kompromisszumokra. Csúsz Péter, az MKP Besztercebánya megyei képviselője szerint változásra van szükség, mert a megye még inkább leszakadhat.
Ibos Emese

2017. október 11. 21:42

Hogyan jellemezné a legutóbbi választási ciklust?

Három pontban foglalnám össze ennek a választási ciklusnak a sajátosságát: az első, hogy a többséggel rendelkező Smer-frakció meddő politizálást folytatott, elveszítették az elnöki pozíciót, és ebből a helyzetből nem találták a kiutat. A másik, hogy rengeteg, 17 független képviselő volt, ami rendkívül megnehezítette az egyeztetést, mert nem mindenki tud fejet hajtani egy kollektív döntés előtt, ha független. A harmadik pedig, hogy volt egy megyefőnökünk, akinek elég sajátos nézetei voltak akár az uniós forrásokkal, akár a megyei hivatal vezetésével kapcsolatban. Ez mind magával hozta azt, hogy semmihez nem hasonlítható négy évet zárunk.

Mit hagy maga után Marian Kotleba? Milyen kondícióban van most Besztercebánya megye?

Ő állítja, igen csak jó kondícióban van. Én ezt kétségbe vonnám. Óriásplakátjain azt hirdeti, az ő pártja az egyetlen igazi ellenzék. Kérdés, hogy a megyének mi köze van ehhez? Azzal is dicsekszik, hogy 300 kilométernyi közutat javíttatott meg. Ez testvérek között is nagyon gyér eredmény, hiszen csak a Rimaszombati járásban 680 kilométernyi út van, és a többi 12 járásról még nem beszéltünk. Mivel az uniós pályázatokat elutasította, a társfinanszírozásra szánt összegekből valósítottunk meg felújításokat, amit 100%-ban saját forrásból fedeztünk. Gondoljuk végig, mit jelent, ha 100 ezer eurót fizetünk vagy annak az 5%-át, mert a többit az EU adja hozzá. Gyakorlatilag a 300 km útjavításon kívül semmilyen eredményről nem lehet beszélni, mert nem maradt másra. Ha a megye kizárólag saját pénzből fejleszt, akkor igen csak keveset lehet tenni.

Becslése szerint mennyi pénz úszott el az uniós források elutasítása miatt?

Nagyon nehéz pontos számot meghatározni. Biztos összegekről az alá nem írt szerződések kapcsán tudunk, ezek 15 millió eurót tesznek ki. Ha viszont hozzáadom azokat az 5,4 millió euró értékű fejlesztési pályázatokat, melyeket a megye fenntartásába tartozó középiskolák még Vladimír Maňka, korábbi megyefőnök idejében nyújtottak be és nyertek meg, illetve hozzáadom azokat a projekteket, melyekre nem is pályázhattunk, akkor egy több számjegyű összegről beszélhetünk. Bár Kotleba most azt állítja, pályázna, de feketelistára tették, vagyis illegális foglalkoztatás miatt eltiltották az uniós forrásoktól. Azt viszont elfelejti hozzátenni, hogy az uniós alapokat akkor is elutasította, amikor még pályázhatott.

A megyei képviselő-testület miért nem állította meg az ő ámokfutását az uniós pályázatokkal kapcsolatban, illetve az egyéb, a testület által megítélt támogatásokkal kapcsolatban?

Egy képviselő-testület bármennyire szeretne rábírni egy megyeelnököt, hogy írjon alá egy szerződést, az aláírás joga az ő kezében van. Senki nem vezetheti a kezét, nem lehet kényszeríteni határozattal, és a határozat ellen emelt vétó megtörésével sem. Ő ezt a törvényi állapotot használta ki mesterien.

Kotleba ezzel gyakorlatilag törvényt sértett, miért nem fordultak az ügyészséghez?

Igen, törvényt sértett. Ezért neveztem meddőnek a 29 tagú smeres frakciót, mert következetesen nem tudták elérni, hogy sarokba szorítsák a megyeelnököt.

Miért nem fogott össze az MKP frakciója a függetlenekkel, és fordultak közösen az ügyészséghez?

A függetlenek sem voltak egységesek, nyíltan vagy burkoltan közülük is többen támogatták a megyeelnököt, ilyen szempontból nem lehetett számítani rájuk. Bár hozzá kell tenni, néhányan karakánul kiálltak Kotlebával szemben.

A Kotlebával szembeni állásfoglalás kapcsán az MKP-frakció sem volt egységes, nem igazán határolódtak el tőle, esetenként egyes képviselők együtt is működtek vele.

Olyan döntésről nem tudok, hogy együttműködtünk volna vele. Viszont az MKP-nak voltak prioritásai, melyek megvalósítása érdekében – ilyen volt például a rimaszombati kórház B pavilonjának eladása – keresnünk kellett a megvalósításhoz vezető utat. Az adásvételre máig nem került sor, és a hátterét a mai napig nem ismerjük. A markánssággal kapcsolatban azt gondolom, a vádak alaptalanok. Az MKP-s képviselőkkel szemben vannak elvárások, melyeket teljesíteni kell, de vannak érdekek, amikor egy képviselő a saját, lokális szemüvegén keresztül is nézi a dolgokat, és ilyenkor akár sodródik másokkal, ez viszont még nem támogatás. Más kérdés, hogy a rimaszombati képviselő-testületben mások a viszonyok, de markánsan azok a kollégák sem támogatták Kotlebát.

Miért nem egyezett meg a megye a rimaszombati kórház B pavilonjának eladásáról?

A rimaszombati és a garamszentkereszti kórház egy-egy épülete évek óta kihasználatlanul áll. A kórházak üzemeltetője felajánlotta, hogy megveszi az épületeket és felújítja. A nagy kérdés az volt, hogy milyen összeget szabjunk meg. Néhány kollégámmal azon az állásponton voltunk, hogy akár ingyen is odaadnánk, mert itt azt kell nézni, mit jelentene a megye lakóinak egy felújított kórház teljes kapacitással. Mások viszont úgy tették fel a kérdést, mi a jó a megyének. Az a jó, amikor az ingatlan értéke befolyik a megye kasszájába, vagy az, ha a megye lakói használni tudják az ingatlant. Itt alapvetően ütköztek a vélemények, és nem a mi álláspontunk győzedelmeskedett.

Az elhangzottak alapján minden a megyefőnökön múlik. Az MKP kiáll Kotleba kihívója mellett?

Nem minden múlik a megyefőnökön, sok függ attól is, hogy mennyire egységesek a frakciók, vagyis kit választanak meg az emberek képviselőnek. Az MKP kezdettől azon az állásponton volt, hogy azt a jelöltet fogja támogatni, aki legnagyobb eséllyel leválthatja Marian Kotlebát. Támogatni fogjuk Ján Luntert. Meggyőződésem, hogy annak, aki részt akar venni a végrehajtói hatalomban, tudnia kell kompromisszumot kötni. Az nem mondhatja, hogy csak nekem van igazam és 49 embernek meg kell hajolnia. Az ilyen embert attól a poszttól meg kell fosztani.

Ön szerint mi várna a megyére, ha Kotlebát újraválasztanák?

Úgy gondolom, hogy a megye most az utolsók közt kullog, és a leszakadása még nagyobb lesz. Közben pedig a megyeszékhely, Besztercebánya óriási iramban fog fejlődni, mert a kormány valahogyan kompenzálni akarja a megyeközpontot, ha már a megyét nem tudja.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?