Korkedvezményes nyugdíj – ha ezt nem tudja, eladósodhat!

shutterstock_1824965774

Szeretne korkedvezményes nyugdíjat igényelni? Van egy fontos dolog, amivel nincs mindenki tisztában. Ennek elmulasztása adósságokba keverheti a korkedvezményes nyugdíjat kérelmezőket.

Mivel korkedvezményes nyugdíj igénylésekor az igénylő nem lehet munkaviszonyban, nincs, aki befizesse helyette a társadalombiztosítást és az egészségbiztosítást. A probléma, hogy néha több hónapba telik, mire az igénylő megkapja a nyugdíját. 

A problémára Róbert Dobrovodský közjogi képviselő hívta fel a figyelmet:

„Azzal kerestek meg, hogy ellenőrizzem a korkedvezményes nyugdíjat kérelmezők helyzetét, hogy kiderüljön, sérülnek-e a jogaik. A kérelmező hátrányos megkülönböztetésben érezte magát az öregségi és rokkantsági nyugdíjat kérelmezőkkel szemben, mivel a társadalombiztosítási intézménynek a korkedvezményes nyugdíjukról szóló határozatának meghozataláig az igénylők kötelesek fizetni az egészségbiztosítási díjat, míg az öregségi és rokkantsági nyugdíjat kérelmezők az állam által biztosítottnak minősülnek” 

– írta a közösségi oldalán.

Az egészségbiztosításról szóló törvény szabályozza azoknak a jogalanyoknak a körét, akik után az állam fizeti a biztosítási díjakat. Ide tartoznak többek között a nyugdíjkorhatárt elért, öregségi nyugdíjra nem jogosult személyek, valamint a rokkantak, akik nem jogosultak rokkantsági nyugdíjra. A korkedvezményes nyugdíjat kérelmezők azonban nem tartoznak ide. Ők csak akkor válnak az állam által biztosítottá, ha megkapják a „korkedvezményes nyugdíjas” státuszt. 

„Tehát a társadalombiztosítási intézmény által megítélt korkedvezményes nyugdíjjal. Amíg a korkedvezményes nyugdíjat igénylők még dolgoznak, a munkáltató fizeti helyettük az egészségbiztosítási járulékokat. Ha a korkedvezményes nyugdíjat igénylők be vannak jelentve az illetékes munkaügyi hivatalnál, az állam fizeti helyettük az egészségbiztosítási járulékokat. Ha azonban a korkedvezményes nyugdíjat igénylő már nem dolgozik, és nincs nyilvántartva a munkaügyi hivatalnál, akkor köteles az egészségbiztosítónak bejelenteni a biztosítást fizető személy megváltozását, és önköltséges alapon fizetni az egészségbiztosítási járulékokat mindaddig, amíg a biztosító nem hoz döntést a korkedvezményes nyugdíjról” 

– mutat rá Dobrovodský. 

Miután a társadalombiztosítási intézmény megítélte a korkedvezményes nyugdíjat, a nyugdíjasok kérvényezhetik egészségbiztosítójuknál az egészségbiztosításra fizetett előlegek visszatérítését egészen a korkedvezményes nyugdíj megítélésének időpontjáig. Az egészségbiztosító a biztosított írásbeli kérelmétől számított két hónapon belül visszatéríti az így befizetett egészségbiztosítási díjakat. 

„Fontos, hogy a korkedvezményes nyugdíjat igénylők tisztában legyenek a helyzettel, hogy ne keletkezzenek adósságaik. Bizonyos körülmények között ez azt eredményezheti, hogy csak sürgősségi orvosi ellátásban részesülhetnek” 

– tette hozzá. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?