Közélet

Korábban jönnek az enyhítések, túl vagyunk a negyedik hullám csúcsán

Pozsony | A kormány jóváhagyta Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter javaslatát, melynek értelmében jelentősen lazulnak a járványügyi óvintézkedések. A korábbi tervek alapján az enyhítések első fázisa február 28-án kezdődött volna, de a tárcavezető két nappal előbbre hozta az időpontot.
author
Nagy Roland

2022. február 23. 16:00

Lengvarsky
Vladimír Lengvarský szerint a kórházak helyzete stabil, így nem valószínű, hogy a következő hetekben bármiféle szigorításokat kellene bevezetni - TASR-felvétel

Lengvarský javaslatában nincsen sok változás ahhoz képest, amit a múlt héten bemutatott, és amiről lapunk is beszámolt: továbbra is érvényes, hogy eltörlik az OP+-, az OP- és az OTP-rezsimet, a diákoknak már nem kell karanténba vonulniuk, ha az egyik osztálytársuknak pozitív lesz a tesztje, és a nyitvatartási időt is módosítják (jelenleg 22 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek, az új javaslat értelmében viszont már éjfélig fogadhatják a vendégeket). A tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok is azonosak azzal, amit korábban bemutattak, vagyis a legkockázatosabb eseményeken legfeljebb 50, a közepes és alacsony kockázatú rendezvényeken pedig 500 személy vehet részt, függetlenül attól, oltottak-e, vagy sem. A közepes és alacsony rizikójú eseményeken a szervezők dönthetnek úgy is, hogy engedélyezik a maximális kapacitás 50 százalékát (a legkockázatosabb rendezvényeken nincs ilyen lehetőség).

Heger

2022. február 16. 19:00

A magas fertőzöttszám ellenére is lazulnak az intézkedések

Fontos változás azonban, hogy az előzetesen beharangozott, február 28-i enyhítésre két nappal hamarabb, vagyis február 26-án kerül sor. A részleteket a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZSR) a következő napokban teszi közzé.

Előbbre hozott lazítások

Az enyhítés második fázisát szintén előbbre hozták, tehát március 26-tól szinte az összes korlátozást eltörlik. Megszűnnek a nyitvatartási időt és a vendéglátóhelyek kapacitását érintő előírások. A maszkviseléssel kapcsolatban egyelőre óvatosabban fogalmaznak, a kormány által elfogadott dokumentumban az szerepel, hogy a járványhelyzet alakulásától függően szabályozzák majd a légzőrendszer eltakarására vonatkozó szabályokat. Továbbá érvényben marad, hogy akinek pozitív lesz a tesztje, annak március 26. után is karanténban kell maradnia, viszont ha csak kapcsolatban volt egy beteggel, akkor már nem kell elzárkóznia, csak 10 napig FFP2-es maszkot kell viselnie a nyilvános helyeken.

Lengvarský megjegyezte, ha a járványhelyzet a következő hetekben jelentősen romlana, akkor változás lehet a felsorolt intézkedésekben, de a jelenlegi adatok alapján már igencsak valószínűtlen, hogy újra szükség lehet a szigorításokra.

Kevesebb a fertőzött

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője elmondta, a fertőzöttszám átlaga az előző héthez képest 19 százalékkal csökkent (21 652-ről 17 643-ra). Ami a regionális adatokat illeti, a járások többségében kedvező tendencia figyelhető meg, a hétnapos incidencia sok helyen csökken. A magyarlakta régiók is javarészt ide sorolhatók. A délnyugati járások közül a Komáromi és az Érsekújvári járásban a hétnapos incidencia több mint 10 százalékkal zuhant, de a Dunaszerdahelyi járásban is 7 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Ebben a régióban a Galántai járásban növekedett az incidencia, igaz, csak 5 százalékkal. A középső országrészeken sem aggasztó a helyzet, a Losonci járásban például 5 százalékos volt a zuhanás, a Rimaszombati járásban pedig mindössze 1 százalékos emelkedést jegyeztek. A keleti régiók sem állnak rosszul, a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban sem nőnek az adatok.

teszt

2022. február 15. 15:30

Járványhelyzet a déli régiókban: Dunaszerdahely már túl van a nehezén, de kiknek kell készülni?

A kórházban kezelt betegek száma továbbra is növekszik, de már nem olyan gyorsan. Az előző héthez képest mindössze 3 százalékkal nőtt, 2611-ről 2701-re. Mišík ezzel kapcsolatban megjegyezte, a kórházak még nincsenek túl a nehezén, a páciensek száma továbbra is növekedhet. Ennek az az oka, hogy a fertőzés egyre gyorsabban terjed a 60 év feletti korosztályban is. Ugyanakkor azt is kiemelte, ebben a korosztályban a legmagasabb az átoltottság, így nem számítanak olyan hirtelen növekedésre, amit a kórházak nem tudnának megoldani.

Optimista forgatókönyv

Mišík azt is elmondta, hogy a negyedik hullám idején mintegy 490 ezer fertőzöttet regisztráltak. A szakemberek úgy saccolják, hogy körülbelül 1 millió ember kaphatta el a vírust, vagyis nagyjából csak a fertőzöttek felét sikerült azonosítani. Az IZA vezetője állítja, a hullám ugyan már lecsengőben van, de még ebben a fázisban is megfertőződhet legalább 1 millió személy. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy a negyedik hullám előtt felvázolt forgatókönyvek közül az egyik legoptimistább becslés vált valóra. Korábban ugyanis arról beszéltek, hogy a sok fertőzött miatt akadozhatnak bizonyos szolgáltatások, mert nem lesz kinek dolgoznia. Mint kiderült, ebből nem lett probléma, és a kórházakban sem volt akkora nyomás, mint ahogy azt a minisztérium várta.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.