Közélet

Kočnernek diplomata útleve is volt

Nyitra | Tegnap első alkalommal hallgatták ki Marián Kočnert a Kuciak-gyilkossággal kapcso-latban. A vállalkozó tagadja, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását, ügyvédje pedig elfogultsággal vádolja a nyomozót. Kiderült, Kočnernek diplomata útlevele is volt.
Czímer Gábor

2019. április 4. 13:20

Marián Kočner - TASR-felvétel

A kettős gyilkosság megrendelésével gyanúsított férfit a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) Nyitrán hallgatta ki. Jelen volt ügyvédje, Marek Para, illetve a többi vádlott jogi képviselője is. Para elmondta, két feljelentést is tesznek a vizsgálatot végző rendőrök ellen, illetve elfogultsággal vádolják az üggyel foglalkozó nyomozót.

Ezt azzal indokolta, hogy szerinte Alena Zs.-t kényszer hatása alatt, ügyvédje jelenléte nélkül hallgatták ki. „Alena Zsuzsová mozgását korlátozták a kihallgatás alatt, kényszerbeszélgetést folytattak vele” – mondta Para, aki új vizsgálótiszt kijelölését követeli. Szerinte ugyanis a nyomozás vezetője vétkes abban, hogy eltűrte a törvénytelen eljárást. A Kočner ellen felhozott bizonyítékokat megalapozatlannak tartja.

Eközben kiderült, hogy Kočnernek diplomata-útlevele volt. A nagyvállalkozónál tartott házkutatás során a páncélszekrényében egy útlevelet találtak, és kiderült, hogy 1999 és 2004 között a Guineai Köztársaság tiszteletbeli budapesti konzulja volt. Az útlevélben az áll, hogy az afrikai ország állampolgára. A szlovák külügyminisztérium nem tud arról, hogy Kočner a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja lett volna. Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amely később ígért választ. Egyelőre nem tudni, hogy az útlevél valódi-e vagy hamis.

Kočner ügyvédje megerősítette, az afrikai útlevél volt az egyik oka annak, hogy a Markíza Televízióval kapcsolatos váltóhamisítási ügyben elrendelték őrizetének meghosszabbítását. A hatóságok ugyanis attól tartottak, Kočner külföldre menekül.

A páncélszekrényből előkerült egy emlékplakett is, amit a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) adott ki. Kočner közeli barátja, Peter Tóth, aki tanúként szerepel az ügyben, azt vallotta, ő ajándékozta neki a plakettet. Tóth korábban újságíró volt, majd a titkosszolgálatnál dolgozott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Matečná: Két hete nem találtunk újabb fertőzött sertéseket, de a helyzet súlyos

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?