Közélet

Koalíciós vita az alkotmánybírókról

Pozsony | A Smer tegnap beterjesztette az Alkotmánybíróságról szóló jogszabály azon módosítását, mellyel a mindenkori államfőt kizárnák az alkotmánybírók megválasztásának folyamatából. Gál Gábor igazságügyi miniszter kritikáját követően a javaslatot visszavonták.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 11. 16:01

Peter Kresák  - TASR/AP-felvétel

Róbert Madej (Smer), az alkotmányjogi bizottság elnöke terjesztette be a Smer módosító javaslatát a bizottság ülésére, mellyel váratlanul néhány hete állt elő a párt. Jóval azután, hogy az igazságügyi tárca kidolgozta a kormánykoalíció kompromisszumos javaslatát. A smeresek azt szeretnék, hogy az alkotmánybírók megválasztásának folyamatából kizárják a mindenkori államfőt. Jelenleg ugyanis minden megüresedett alkotmánybírói posztra a plénum két jelöltet állít. Az államfő tizenkét évre közülük nevez ki egy alkotmánybírót. A smeres javaslat alapján minden bírójelölt automatikusan alkotmánybíróvá válna, ha a plénumtól legkevesebb 90 szavazatot kap.

Madej javaslatát az ellenzéki képviselők mellett Peter Kresák (Híd) is ellenezte. „A szakma már akkor elutasította ezt az elképzelést, amikor a Smer nyilvánosságra hozta. Ez a javaslat lehetővé tenné, hogy kizárólag a parlament válassza meg a legfelsőbb jogi instanciát, ez pedig ellentétes a demokratikus elvekkel. Ebben a folyamatban több résztvevőnek jelenkelllennie”–reagáltPeterKresák, aki leszögezte, hogy nem támogatja a Smer elképzelését, mely szembemegy azzal is, amit a kormány jóváhagyott. Madej azzal érvelt, hogy javaslatával vitát akart kezdeményezni, mivel: „az alkotmánytörvény módosításának még mindig nincs meg a szükséges politikai támogatottsága.”

 

2018. szeptember 26. 16:48

A Smer-SD elfogadja a parlament döntését az alkotmánybíró-választásról

A javaslatot Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter is bírálta. „Mielőtt egy ilyen javaslatot beterjesztenek, meg kellett volna szerezni a koalíció támogatását, de erről nincs egyezség a koalícióban” – mondta Gál. A vitába az SNS parlamenti képviselői nem kapcsolódtak be. Miroslav Beblavý (Spolu) szerint a Smer ezzel a javaslata próbálja előkészíteni a terepetRobertFicopártelnöknek,akiaz Alkotmánybíróság elnöki posztjára pályázik. A kétórás szópárbajt követően Madej visszavonta javaslatát. Ugyanakkor, mivel a törvénytervezetet a parlament októberben már második olvasatban tárgyalja, a módosítást a tervezet vitájában is beterjesztheti a Smer.

Támogatta viszont a bizottság Madej azon javaslatát, mellyel 40 évre emelték a bírójelöltek korhatárát. Korábban ezt az ellenzék és a szakma is ellenezte, mert egyebek mellett más funkciók betöltését is 35 évhez kötik a törvények. Elbukott azonban Miroslav Beblavý azon javaslata, mellyel az alkotmánybírók ciklikus cseréjét szerette volna átvinni. Az SaS is jelezte, hogy a tervezet vitájában az alkotmánybírókról való szavazás nyilvánossá tételét fogják szorgalmazni. Továbbá azt szeretnék, ha a plénum minden megüresedett helyre egy jelöltet állítana azzal, hogy az államfő nyomós indokkal megvétózhatná a jelöltet.

A parlamenti pártok között egyelőre nincs megállapodás a módosítás részleteit illetően, ugyanakkor a parlament már a jövő héten ülésezik. Gál arra is figyelmeztetett, ha a pártok nem találják meg a közös nevezőt, akkor a parlament a régi szabályok alapján választ alkotmánybírójelöltet a februárban megüresedő 9 bírói posztra. (TASR, ie)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

Kubalánál Messi sem lehet jobb

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Radičová visszatérhet a politikába

156 km/órával hajtott a 90-es táblánál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?