Közélet

KKA: harmadolták a pénzt

Pozsony | Elosztották a Kisebbségi Kulturális Alapból a magyar kisebbségnek járó 4,07 millió eurót a 3 szakterület között. Mindhárom terület azonos összegű, 1,35 millió eurós támogatást oszthat el.
Lajos P. János

2017. november 21. 07:05

Molnár Norbert
Molnár Norbert - TASR-felvétel

Az egyes szakmai tanácsok tagjaiból álló koordinációs tanács feladata annak meghatározása, hogy a három szakterület – a közművelődési, az irodalmi és kiadói tevékenység, valamint a művészeti tevékenység – mekkora hányadát kapja meg a teljes, 8 millió eurós összegből a magyar kisebbségnek járó 4,07 millió euróból. A koordinációs tanács úgy döntött, az egyes szakterületek azonos arányban kapják a támogatást, vagyis mindegyik terület 33,3%-ot kap az összegből. „A döntés alapján mind a három szakterületre egyenként mintegy 1,35 millió euró jut” – tájékoztatta lapunkat Molnár Norbert, az alap igazgatója. A döntés elsősorban az irodalmi és kiadói tevékenységnek, vagyis a könyv- és lapkiadásnak kedvez. Ez a terület idén, még a kormányhivatal kezelésében levő Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási rendszerből alacsonyabb támogatást kapott. Az idei 2,238 millió eurós támogatást még csak két részre osztották, ebből 1,587 millió euró támogatást kapott az úgynevezett „élő kultúra” – vagyis a fesztiválok, művelődési táborok stb. –, míg az „írott” csak 680 ezer eurót kapott, ami 100 ezer eurós csökkenést jelentett. Jövőre az „írott kultúra”, vagyis a lap- és könyvkiadás csaknem duplájára számíthat, míg az élő kultúra, amely most két területre oszlik, kisebb arányú, de így is jelentős növekedésre számíthat. Az idei „élő kultúra” jövőre feloszlik közművelődési és művészeti területre, erre a kettőre összesen 2,7 millió euró jut, ami jóval több, mint a magyar kulturális szervezeteknek jutó idei teljes támogatási összeg. 


„Úgy döntöttük, hogy harmadolunk, mivel ebben a felállásban a szakmai bizottságok jövőre még elsősorban tanulni fognak, össze kell gyűjteni a tapasztalatokat, meg kell néznünk, milyen projektek érkeznek majd” – magyarázta a döntést lapunknak Lovász Attila, a koordinációs tanács elnöke, az irodalmi és kiadói tevékenység szakmai tanács tagja. A döntést jövőre a beérkező támogatási kérvények fényében újra lehet értékelni, ha valamelyik területre aránytalanul több vagy kevesebb támogatási kérvény érkezik, mint a rendelkezésre álló összeg, akkor módosítani lehet az elosztást.


Kiemelt támogatás a csúcsrendezvényeknek
Egyenlő arányban osztotta el a rendelkezésre álló összeget a KKA koordinációs tanácsa a közművelődési, az írott kultúra és a művészeti terület között, mindegyik azonos összeget, mintegy 1,35 millió eurót oszthat majd szét jövőre. A koordinációs tanács elnöke szerint a jövő év a tanulás éve lesz, ki kell próbálniuk, hogy melyik területre mennyi és milyen színvonalú pályázat érkezik. „A döntést jövőre bármikor megváltoztathatjuk, majd a tapasztalat dönti el, hogy melyik területen mekkora összegre lesz szükség” – magyarázta lapunknak Lovász Attila. 
Egyetért Lovásszal Zsélyi Katalin művelődésszervező, a közművelődési szakmai tanács tagja is. „Úgy láttuk, hogy most nem tudunk okos döntést hozni, mert a művészeti terület először szerepel kiemelten, nem tudjuk, mennyi pályázatra számíthat – magyarázta lapunknak Zsélyi. – Ez az elosztás körülbelül megfelel annak, ami korában volt, hiszen tavaly 30% volt az írott kultúrára, és 70% a többi pályázatra, amiben benne volt a művészet is, most ez kicsit módosult. A döntés nem azt jelenti, hogy nem tudtunk megegyezni, hanem azt, hogy nyitottan kezeljük a kérdést, annak függvényében, milyen lesz a pályázatok megoszlása.” A koordinációs tanács egyben arról is döntött, hogy lesznek kiemelt szakmai rendezvények. „A kiemelt rendezvények támogatásáról, mint például a Jókai Napok, a Tompa Mihály szavalóverseny vagy az Eszterlánc, vagyis az országos gyerektáncegyüttesek fesztiválja, a művészeti tanács dönt” – magyarázta Molnár Norbert, a KKA igazgatója. 
Lovász szerint ebben a kérdésben konszenzus alakult ki a tanácsban. „A magyar kisebbségnek vannak olyan rendezvényei, amelyek hagyományosak, amelyek bizonyos szempontból emblematikusak, egyfajta csúcsrendezvények, és egyben egyfajta minősítő rendezvények, ezért ezeknek a támogatása a művészeti tanács feladata lesz. Abban is konszenzus van a szakmai tanácsok tagjai között, hogy ezeknek a rendezvényeknek biztosítani kell a megfelelő anyagi hátteret, hogy ne kelljen évről évre izgulni, lesz-e elég pénz a megrendezésre” – magyarázta Lovász. 


Az alap már kidolgozta a támogatott tevékenységek struktúráját, ezt a dokumentumot jelenleg véleményezik a szakmai tanácsok. „A dokumentumot az alap igazgatótanácsa hagyja jóvá, ezt követően még a gazdasági versenyhivatalnak is rá kell bólintania” – magyarázta Molnár. Az első pályázatok kiírására december végén kerülhet sor, a magyar kisebbség esetében több hullámban, fokozatosan teszik közzé a felhívásokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič végül engedett, indulhat az oltási kampány

a

Az új autókban korlátozzák az előírt sebesség túllépését

f

Párkány: hosszú távon lesz kifizetődő a rendszer

kvíz

KVÍZ: Megismered a politikust kizárólag a szeméről?

koronavírus koncert

A tömegrendezvényeken kültéren is kell szájmaszk vagy reszpirátor

tiktok

Videó: Elhúzta kamasz fia ágyát a faltól, sokkolta, amit ott talált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.