Közélet

Kiskát aggasztja annak veszélye, hogy Lajčák lemond

Pozsony | Andrej Kiska államfőt aggasztják a Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányán belüli konfliktusok és annak veszélye, hogy Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter lemond. Erről Roman Krpelan, az elnök kommunikációs tanácsadója tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden.
TASR

2018. november 20. 16:34

Andrej Kiska - TASR-felvétel

Elmondása szerint az államfő azt várja, hogy a koalíción belüli személyes vitákat úgy sikerül megoldani, hogy Szlovákia a szövetségesei szemében megbízható partner maradjon.

Kiska szerint a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás jogilag nem kötelező érvényű dokumentum, tehát nem kötelezi Szlovákiát migránsok befogadására. Ellenkezőleg, az egyezmény hangsúlyozza, hogy minden állam kizárólagos joga meghatározni, ki léphet és ki nem léphet a területére, illetve milyen feltételek mellett maradhat az országban. A dokumentum útmutatást kínál arra nézve is, hogyan segíthetünk olyan feltételeket teremteni, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniuk a lakhelyeiket, és tisztességes életet élhessenek a saját hazájukban. Vagyis hogy hogyan előzhető meg a migráció.

Krpelan hozzátette: az elnök sajnálja, hogy sok politikus számára a migráció kifejezés vörös posztót jelent, amely arra készteti őket, hogy populista kijelentéseket tegyenek.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő reméli, hogy a parlament külügyi bizottságának szerdai (11. 21.) ülésén a politikusok megegyeznek, Szlovákia milyen formában fogja tolmácsolni a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás ellen emelt kifogásait. Hozzátette: Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter kijelentése, melyben kilátásba helyezte a lemondását, meglepte őt. Pellegrini ugyanakkor rámutatott: ez egyelőre csupán egy hipotetikus lehetőség.

2018. november 20. 13:11

Mit kell tudni a migrációs csomagról, ami miatt Lajčák lemondana a miniszterségről?
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Januártól 30 eurót kérhetnek a kezelésért

Pellegrini megérti, hogy az embereket irritálja a képviselői fizetések ugrásszerű növekedése

Dulakodás alakult ki Párizsban a sárgamellényesek újabb tüntetésén

Az oktatás és a turizmus Nagyszombat megye jövő évi prioritása

Igazgatóváltások a megyei kulturális intézmények élén

Hosszú: ez egészen más világbajnokság volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?