Kiska javítóintézetben ebédelt

Pozsony |

<p>&nbsp;Javítóintézetben ebédelt tegnap az államfő. Andrej Kiska Jana Dubovcová ombudsmannal a galgóci intézményt látogatta meg, hogy tapasztalatokat szerezzen a helyi étrendről.</p>

Néhány hónapja ugyanis éppen Dubovcová figyelmeztetett arra, hogy a javítóintézetek lakói éheznek. Ennek ellenére Kiska tegnap zöldséglevest kapott daragaluskával, cigánypecsenyét paradicsomsalátával, citromos limonádét és szőlőt.

Az elnöknek bejött a javítós kaja

Az étlap összeállításakor állítólag még nem tudták, hogy ki mindenki akar majd ott ebédelni. „Az ebéd finom volt, a gyerekek pedig elmondák, hogy máskor is ilyesmiket kapnak. Aztán a vezetőséggel is beszélgettünk arról, mi mindenre lehetne felhasználni a támogatást, és főleg, hogy hogyan segíthetnénk az esti éhségen” – nyilatkozta Kiska.
Az új oktatási miniszter ugyanis megint ígért valamit: Peter Pellegrini hétfő este tárgyalt Dubovcovával, az egyeztetés után pedig a miniszter megígérte, hogy szeptembertől megemeli a javítóintézetek étkeztetési költségeihez járó minisztériumi hozzájárulást. 20 százalékos emelésről van szó, vagyis a jövőben akár napi 3,60 eurót is költhetnek az intézetek a gyerekek étkezésére. A tárcának ez 100–200 ezer eurójába fog kerülni. „Ezt az összeget meg tudjuk találni a minisztérium költségvetésében” – vélekedik Pellegrini. Szeptembertől tehát azok az intézetek, amelyek az emelés mellett döntenek, megkapják rá az anyagi fedezetet a minisztériumtól.

Pellegrini: lesz pénz

Dubovcová elégedett. „Az egyeztetés jól sikerült, a miniszter úr ugyanis a hivatali üzengetés helyett a személyes találkozót részesítette előnyben. Az eredményt nagyra értékelem” – jegyezte meg az emberjogi biztos.
Néhány hónapja ő hívta fel a figyelmet a problémára, amikor a parlament oktatásügyi bizottságának ülésére zacskóba csomagolva elvitte a képviselőknek az élelmiszereket, amelyeket a gyerekek az intézetekben napi 2,43 euróért kapnak. Az egy eurós emelést is ő javasolta. „Az éheztetés nem lehet a nevelés eszköze” – mondta májusban. Évente több intézetet is meglátogat, és elmondása szerint rendszeresen hallja, hogy a gyerekek éhesek. Ha a jövőben ez a 20 százalékos emelés is kevésnek mutatkozik, újabb emelésért fog kilincselni a minisztériumoknál, tette hozzá.
Galgócon azóta bevezették a második vacsorát is. „A legrosszabb, hogy nem ehetünk akkor, amikor akarunk, bár vannak itt a srácok közül néhányan, akik egy lovat is megennének, de én elégedett vagyok” – mondta a 16 éves tornaljai Róbert.
Az év során 650–750 gyerek látogatja a javítóintézeteket. Napi étkeztetésük alsó határa 2,43 eurónál kezdődik, ez a 11–15 éves gyerekekre vonatkozik. A 15–19 évesek esetében 2,58 és 3,01 euró közt mozog ez az összeg. (vps, SITA)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?