Közélet

Kiska: Az Éjjeli Farkasok biztonsági kockázat, az emberrablási ügy szégyen

Pozsony | Andrej Kiska államfő kedden felszólította a kormányt, hogy teremtse meg az egyre inkább terjedő kétes egyesületek elleni hatékony fellépés feltételeit. Ezzel az oroszországi Éjjeli Farkasok motoros bandára utalt, melynek a Nagyszombat melletti Alsókorompán (Dolná Krupá) van egy bázisa. A vietnámi állampolgár elrablásával kapcsolatban kijelentette, hogy az egész ügy Szlovákia nemzetközi szégyenévé kezd válni.
TASR

2018. július 31. 17:23

Andrej Kiska
Andrej Kiska - TASR-felvétel

Az Éjjeli Farkasokról és a vietnámi férfi elrablásáról is „komoly megbeszéléseket” folytatott az elnök Milan Lučanský országos rendőrfőkapitánnyal és a hírszerző szolgálatok igazgatóival. Az orosz motorosokkal kapcsolatban Kiska emlékeztetett, hogy az orosz hadsereg speciális egységeinek oldalán részt vettek a Krím-félszigeten folytatott hadműveletekben, amiért többen állami kitüntetést is kaptak Oroszországban. Hozzátette: a banda alapítója szerepel egy szankciós listán, és kitiltották az EU területéről.

„Nem ártalmatlan, motorokat kedvelő személyekről van szó, hanem annak a rezsimnek az eszközeiről, akik részt vettek Ukrajna egy részének a nemzetközi joggal ellentétes annektálásában is” – hangsúlyozta az államfő.

Kiska szerint az említett körülményekre tekintettel az Éjjeli Farkasok tevékenysége komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent az országunkra nézve. „Az ún. európai székhely alapítása Szlovákiában kigúnyolása az SZK hivatalos álláspontjának a Krím annektálásával és az oroszországi politikával összefüggésben” – mutatott rá az elnök. Lučanský kijelentését, hogy a rendőrség nem léphet, amíg az Éjjeli Farkasok törvényt nem szegnek, Kiska „szánalmas biztonsági stratégiának” nevezte.
     

 

Lučanský: Elfogadhatatlan, hogy fiatalemberek haditechnikákat próbálgassanak

2018. július 31. 16:18

Lučanský: Elfogadhatatlan, hogy fiatalemberek haditechnikákat próbálgassanak

A vietnámi férfi elrablásának ügyével kapcsolatban az elnök elismerte, hogy nehezen talál szavakat. „Elismételtem, hogy a szlovák bűnüldöző szervek kötelessége a gyanút alaposan és tisztességesen kivizsgálni. Nem adhatjuk vissza az emberek államba vetett bizalmát, ha nem is foglalkozunk tisztességesen az üggyel. Itt az államhatalommal való durva visszaélés gyanújáról van szó. Úgy, ahogy az Ifj. Michal Kováč elrablása esetében történt” – mutatott rá az elnök.

Kiska szerint jelenleg az alibizmusnak és a német hatóságokra való mutogatásnak lehetünk tanúi. „De tényleg a német nyomozóktól kell megtudnunk, hogy mi történt itt? Az ügy nemzetközi szégyenné dagadt, és a szlovák-német kapcsolatot is befolyásolhatja” – tette hozzá.

Az államfő azt várja, hogy a szlovák, és nem a német nyomozók fogják tájékoztatni annak a gyanúnak a kivizsgálásáról, mely szerint az elrabolt vietnámi férfit szlovák kormánygéppel szállították haza. „Elvárom, hogy az illetékesek tanúsítsanak alapvető tiszteletet az állammal és az állampolgárokkal szemben, és tegyenek meg minden szükséges lépést a gyanú kivizsgálása és a Szlovák Köztársaság nevének tisztára mosása érdekében. Adjanak meggyőző magyarázatot az összes felmerült gyanúval összefüggésben, illetve büntessék meg a bűnösöket, ha bebizonyosodik, hogy Szlovákia egy kormánygépet biztosított az emberrabláshoz” – tette hozzá.

Kaliňák: A kormánygép fedélzetén senki sem volt megbilincselve

2018. július 31. 14:47

Kaliňák: A kormánygép fedélzetén senki sem volt megbilincselve
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Év sportolója-gála

Csillogás, és ami mögötte van

Zuzana Čaputová

Čaputová: Ha nyerne is az ĽSNS, az még nem jelenti, hogy kormányt tud alakítani

Rudolf Schuster

Schuster: Bíztam benne, hogy Trnka jó főügyész lesz

párkány testület

Konszolidálják a veszteségeket felhalmozó céget

eperjesi robbanás

Az állam kész több pénzzel segíteni Eperjest

dinoszauruszok kihalása

Újabb tanulmány igazolta, hogy aszteroida, nem vulkánkitörés okozta a dinoszauruszok kihalását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.