Kisebbségi törvényt akar az SaS, és a kisebbségi kultúra hatékonyabb támogatását

Richard Sulík

Olyan kisebbségi törvényt akar az SaS, amely a nemzeti kisebbségekkel való szisztematikus munka alapja lenne, és jobban megfelelne a kisebbségek igényeinek. A párt felhívja a figyelmet a kisebbségi kultúra hatékony finanszírozásának szükségességére is. Az SaS szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos programját.

„A Kisebbségi Kulturális Alap 2017 óta működik, részt vettem a megalapításában. Olyan módosításra van azonban szükség, amely megszünteti a felesleges adminisztrációt, felgyorsítja a folyamatokat és hatékonyabban bevonja a munkába a kisebbségeket” – mondta Ravasz Ábel, az SaS jelöltje.

Az SaS szeretné úgy módosítani az alapra vonatkozó törvényt, hogy az kiterjedjen a vietnámi közösségre, figyelembe vegye a gorál közösségnek a kisebbségi státuszuk elismerésére irányuló kérvényét, és létrehozza Szlovákia sokszínűségének atlaszát, amely feltérképezi a kisebbségekhez tartozók létszámát. A kisebbségi nyelvtörvénnyel is foglalkozni akar a párt, és eltörlné a kettős állampolgárságot tiltó rendelkezést.

A párt prioritásai között szerepel az is, hogy a kisebbségi kormánybiztosi posztot a kisebbségek hivatala váltaná fel, és a hivatal az igazságügyi minisztériumhoz tartozna. „További fontos mérföldkő lenne a kormány kisebbségi tanácsának újbóli létrehozása, ami lehetővé tenné, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői közvetlenül a kormány elé terjesszék be javaslataikat” – mondta Milan Ján Pilip, a Külföldön élő szlovákok hivatalának korábbi elnöke, és hozzátette, ez erősítené a nemzeti kisebbségek részvételét a jogalkotási folyamatban.

Oda akar figyelni a párt a kisebbségi iskolákra is, szeretnék elérni, hogy a jogszabály különbséget tegyen a kisebbségi iskolák és a többségi nyelvű iskolák hálózata között.

A párt emlékeztetett, hogy az ország lakosságának közel 11 százalékát teszik ki a kisebbségek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?