Közélet

Kisebbségi közművelődési hálózat létrehozását tervezik

Pozsony | A tárcaközi egyeztetés után már a kormány előtt a kulturális minisztérium kisebbségek kulturális életének stratégiai célkitűzéseit tartalmazó anyag.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 25. 11:00

A Híd hivatalosan is Rigó Konrádot jelöli Nagyszombat megye élére
Rigó Konrád - TASR-felvétel

A helyi, regionális és kisebbségi kultúra stratégiai anyagának kidolgozását a minisztérium találkozókkal is megerősítette. 2018 folyamán minden megyeközpontban tartottak találkozókat, a nemzetiségi kisebbségek pedig külön egyeztetéseken is részt vettek.

Rigó Konrád kulturális államtitkár tavaly januárban jelentette be, hogy a minisztériumban létrehozott kisebbségi kulturális osztály egyik legfontosabb feladata a kisebbségi kultúrák további fejlődését biztosító stratégia kidolgozása lesz. A tárca élén történt változás után a minisztérium úgy határozott, hogy az anyagot magasabb szintre emeli és a kormány elé terjeszti, így az ebben foglalt vállalások nemcsak egy minisztériumot érinthetnek, hanem a teljes közszférát. 

Az anyag kisebbségeket érintő részében célként jelenik meg a kisebbségi törvény elfogadása. Erről a kulturális államtitkár lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a törvény feltehetőleg nemcsak kisebbségi kultúráról rendelkezik majd, hanem egységes kisebbségi jogvállalásról. „Ilyen Szlovákiában még soha nem volt, ezért nagyon fontosnak tartjuk a létrehozását, és ezért ezen is több fronton dolgozunk a kisebbségi kormánybiztossal” – mondta Rigó. A dokumentum magába foglalja a közművelődési hálózat kiépítését is. „Két lehetséges utat elemzünk. Az első, a Nemzeti Közművelődési Központon belül egy központi egység létrehozása, illetve ezt követően azokon a helyeken, ahol kisebbségek élnek, a regionális közművelődési intézetek megerősítése. A cél, hogy a Közművelődési Központban, majd pedig a regionális központokban is szakmailag foglalkozzanak nemzetiségi témákkal. A másik modell nemzetiségi szemszögből egy teljesen önálló út, ahol egy különálló központi intézmény alakul, saját fiókintézményi irodákkal országszerte. A két modell nem zárja ki egymást, sőt, akár egymásra is épülhetnek, ha az utóbbit tűzzük ki végcélnak. A kérdés eldöntését szakmai vita és egyeztetés fogja dűlőre vinni. Hatalmas eredmény lesz, ha ezen a téren belátható időn belül kézzelfogható eredmény születik, ugyanis 1996 óta nincs sem magyar, sem kisebbségi kultúrával foglalkozó állami közművelődési intézmény, pedig a közművelődés a kultúra alapkövei közé tartozik” – részletezte a kulturális államtitkár. Hozzátette, az sem kizárt, hogy a kitűzött célok közül néhányat sikerül még ebben a kormányidőszakban megvalósítani. „A többit pedig, amennyiben megbízást kapunk, a következő kormányidőszakban fogjuk tudni elérni. Látjuk a célokat, és el is tudjuk érni ezeket. Ez a lényeg” – zárta Rigó. A teljes dokumentum a SLOV-LEX portálon olvasható. (szh, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két külügyminiszter közös, budapesti sajtótájékoztatóján a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója is téma volt ⋌(TASR-felvétel)

Szijjártó: „Megpróbáljuk tiszteletben tartani egymás érzéseit”

Ivan Korčok
Frissítve

Korčok: Trianon nem válhat olyan sziklatömbbé, amely eltakarja előlünk a jövőt

magyar-szlovák határ

48 órára átjöhetnek Szlovákiába a Magyarországon vagy Csehországban élők

s

Kinyithatnak a fürdők, de nem tudni, milyen feltételekkel

koronavírus

Hétfőn 6418 tesztet végeztek, egy fertőzöttet sem regisztráltak

zgr

Volt felesége késelhetett meg egy férfit Dunaszerdahelyen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.