Közélet

Kisebbségi jogokat sürget az EP

Strasbourg | Nagy többséggel fogadta el tegnap az Európai Parlament a nemzeti kisebbségek jogainak uniós garanciájáról szóló jelentést. Nagy József (EPP, Híd) jelentéstevő a Facebookon tette közzé a szavazás végeredményét.
Malinák Zsolt

2018. november 14. 16:47

Nagy József
Nagy József - Képarchívum

Több mint kétharmados többséggel, közel 500 szavazattal hagyta jóvá a plénum a Nagyjelentést. A jelen lévő képviselők 72%-a szavazott igennel. „Ez egy nagyon határozott üzenet a parlament részéről az Európai Bizottság felé, hogy az a következő EP-választások után mielőbb dolgozza ki a kisebbségek jogait szavatoló irányelvet, amelyet a tagállamok majd átültetnek a jogrendjeikbe” – nyilatkozta lapunknak Nagy.

Az uniós jog a nemzeti kisebbség fogalmát nem ismeri, csupán kisebbségekhez tartozó személyekről, illetve ezek jogairól értekezik. A kisebbségek kérdéskörét az EU a tagállamok illetékességébe utalja. A kisebbségi jogminimum elvi jelentősége éppen abban áll, hogy e téren sürget változást. A Nagy-jelentés másik elvi horderejű hozadéka a kisebbségi jogoknak az Európai Unió általi kikényszeríthetősége lenne a tagállamokkal való viszonylatban.

Az EP által elfogadott dokumentum három nagy területre fókuszál: a kultúrára – ezen belül külön hangsúlyt kap a média –, az oktatásra és a nyelvhasználatra.

 

A kisebbségek jogait védő uniós szabályokat sürget az Európai Parlament

2018. november 13. 16:49

A kisebbségek jogait védő uniós szabályokat sürget az Európai Parlament

A jelenleg meglévő európai kisebbségvédelmi jogi eszközök számos esetben nem igazán hatékonyak, éppen azért, mert nem kötelező érvényűek. A kisebbségi jogok sérülésének sok esete ismert. „Az elfogadott dokumentum alapján az Európai Bizottság biztosítaná azt a felügyeleti szervet, amelynek hatásköre lenne kikényszeríteni a tagállamokkal szemben a kisebbségi jogokat. A kisebbségi jogminimum a kisebbségi jogok minimális uniós szintjének garanciáján túl egyúttal azt is jelentené, hogy egy adott tagállamban a már elért jogokat nem lesz szabad csökkenteni. Tehát ott, ahol a kisebbségek több joggal rendelkeznek más országokhoz képest, ezek a »többletjogok« is szavatosságot kapnának” – mondta el kérdésünkre Nagy.

„Jelenleg jó esély van arra, hogy a jövő évi európai parlamenti választások után Manfred Weber néppárti csúcsjelölt lesz az Európai Bizottság elnöke. Az ő részéről komoly szándék van a kisebbségek identitását erősítő európai politikai kurzus folytatására” – tájékoztatott a jelentéstevő. „A mai összetétel alapján úgy látom, hogy az uniós törvényalkotási folyamat végén az Európai Tanácsban is meglenne a támogatottsága az anyagnak. Szinte mindenki egyetért abban, hogy uniós szinten kell oldani a kisebbségi jogok kérdését. Ezzel egyrészt elkerülhetők olyan kisebbségi konfliktusok, amelyek vissza tudnak ütni az unióra is, láttuk például a katalóniai eseményeket. Másrészt érdemes belegondolni, hogy példának okáért Pellegrininek is könnyebb volna a saját szavazói előtt elfogadtatni a kisebbségi jogok kiterjesztését Szlovákiában, ha erre uniós irányelv kötelezi Szlovákiát, mint ha nem. És így a kisebbségi jogok kiharcolása sem kell, hogy örökös politikai alkudozás tárgya legyen, amiért cserébe a koalíciós partnerek mindig valamit elvárnak” – helyezte hazai vonatkozású összefüggésekbe a jogminimum hozadékait Nagy.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakás

Elöregedett családi házak, hiányzó állami támogatás

Valtteri Bottas
Frissítve

Bottas nyerte a nyári idénynyitó Osztrák Nagydíjat

bb

SOROZATDARÁLÓ: Fekete szerelmek LA-ben

Fekete István

Puha gyolcsok emberi szívre

a

Bartók Imre: Pereat mundus

régi pozsonyi cukrászdák

Emlékek – régi pozsonyi cukrászdák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.