Kis pénzért nincs szakértő

Pozsony |

<p>Hetek óta nem találnak magyar szakembereket az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályára. A tervezett négy munkatárs helyett eddig csak egyet sikerült felvenni. A háttérben az anyagiak állhatnak.</p>

Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár hivatalba lépésekor, a kormányprogramban szereplő prioritások mellett célul tűzte ki, hogy átszervezi a minisztérium nemzetiségi főosztályát. Ez viszont a vártnál jóval nehezebb feladatnak bizonyult. Az államtitkár eredetileg úgy tervezte, hogy a főosztály négy munkatárssal és egy osztályvezetővel, már június 1-től gőzerővel munkához lát.

Bár Prékop Máriát a tervezett időpontban valóban kinevezték osztályvezetőnek, de a főosztály hivatalosan csak hetekkel később alakult meg. Azóta a helyzet alig változott. „Skabela Rózsa személyében egy munkatársa van az osztálynak. Ő korábban a besztercebányai módszertani központ munkatársa volt” – tájékoztatta az Új Szót Peter Krajňák. A további három szabad helyet, melyek közül kettőre szintén magyar, a harmadikra pedig roma nemzetiségű szakembert keresnek, augusztus végéig szeretnénk feltölteni. Utóbbinál feltétel, hogy tökéletesen ismerje a hivatalosan elfogadott roma nyelvet. „Az államigazgatás kínálta feltételek és lehetőségek jóval alul maradnak a jelöltek elvárásaival szemben” – válaszolta Krajňák arra a kérdésre, hogy miért nem töltötték még fel magyar szakemberekkel a főosztályt.

„Eddig legalább öt szakemberrel tárgyaltunk, folyamatosan keressük a megfelelő munkatársakat, további meghallgatásokat tervezünk. Érthető módon a megszólított jelölteknek is időre van szükségük, hogy mérlegelhessék a minisztérium kínálta lehetőségeket” – mondta Krajňák, aki továbbra is optimista. Információink szerint a megszólított szakemberek az anyagiak miatt nem vállalták el a felkínált posztokat.

Jókai Tibor, a magyar pedagógusszövetség (SZMPSZ) elnöke szerint ez általános jelenség. Állítja, hogy a tárca más háttérintézményeiben is csak elvétve dolgoznak magyar szakemberek, pedig volna igény a munkájukra. Az anyagiakat és a bizonytalanságot tartja a legnagyobb visszatartó erőnek. „A többéves szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusoknak anyagilag egyáltalán nem éri meg lecserélni pedagógusi állásukat, mert az államigazgatás bértáblázata alapján jóval kevesebbet keresnének, mint az iskolákban. Ráadásul kormányváltást követően általában a hivatalnokokat is lecserélik, és a többség nem hajlandó feladni a biztos állását a bizonytalanért. Kényszeríteni senkit sem lehet” – magyarázza Jókai. Azt az SZMPSZ elnöke is elismeri, hogy a szlovákiai magyar pedagógus társadalomnak élnie kellene a nemzetiségi főosztály kínálta lehetőséggel. „Ellenkező esetben nincs helye a kritikának és a bírálatnak” – zárta Jókai.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?