Közélet

Kis pénzért nincs szakértő

Pozsony | Hetek óta nem találnak magyar szakembereket az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályára. A tervezett négy munkatárs helyett eddig csak egyet sikerült felvenni. A háttérben az anyagiak állhatnak.
author
Ibos Emese

2016. július 28. 15:44

Peter Krajňák (Híd) oktatási államtitkár hivatalba lépésekor, a kormányprogramban szereplő prioritások mellett célul tűzte ki, hogy átszervezi a minisztérium nemzetiségi főosztályát. Ez viszont a vártnál jóval nehezebb feladatnak bizonyult. Az államtitkár eredetileg úgy tervezte, hogy a főosztály négy munkatárssal és egy osztályvezetővel, már június 1-től gőzerővel munkához lát.

Bár Prékop Máriát a tervezett időpontban valóban kinevezték osztályvezetőnek, de a főosztály hivatalosan csak hetekkel később alakult meg. Azóta a helyzet alig változott. „Skabela Rózsa személyében egy munkatársa van az osztálynak. Ő korábban a besztercebányai módszertani központ munkatársa volt” – tájékoztatta az Új Szót Peter Krajňák. A további három szabad helyet, melyek közül kettőre szintén magyar, a harmadikra pedig roma nemzetiségű szakembert keresnek, augusztus végéig szeretnénk feltölteni. Utóbbinál feltétel, hogy tökéletesen ismerje a hivatalosan elfogadott roma nyelvet. „Az államigazgatás kínálta feltételek és lehetőségek jóval alul maradnak a jelöltek elvárásaival szemben” – válaszolta Krajňák arra a kérdésre, hogy miért nem töltötték még fel magyar szakemberekkel a főosztályt.

„Eddig legalább öt szakemberrel tárgyaltunk, folyamatosan keressük a megfelelő munkatársakat, további meghallgatásokat tervezünk. Érthető módon a megszólított jelölteknek is időre van szükségük, hogy mérlegelhessék a minisztérium kínálta lehetőségeket” – mondta Krajňák, aki továbbra is optimista. Információink szerint a megszólított szakemberek az anyagiak miatt nem vállalták el a felkínált posztokat.

Jókai Tibor, a magyar pedagógusszövetség (SZMPSZ) elnöke szerint ez általános jelenség. Állítja, hogy a tárca más háttérintézményeiben is csak elvétve dolgoznak magyar szakemberek, pedig volna igény a munkájukra. Az anyagiakat és a bizonytalanságot tartja a legnagyobb visszatartó erőnek. „A többéves szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusoknak anyagilag egyáltalán nem éri meg lecserélni pedagógusi állásukat, mert az államigazgatás bértáblázata alapján jóval kevesebbet keresnének, mint az iskolákban. Ráadásul kormányváltást követően általában a hivatalnokokat is lecserélik, és a többség nem hajlandó feladni a biztos állását a bizonytalanért. Kényszeríteni senkit sem lehet” – magyarázza Jókai. Azt az SZMPSZ elnöke is elismeri, hogy a szlovákiai magyar pedagógus társadalomnak élnie kellene a nemzetiségi főosztály kínálta lehetőséggel. „Ellenkező esetben nincs helye a kritikának és a bírálatnak” – zárta Jókai.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

fico uhrík

Fico köszönetet mondott annak az Uhríknak, akit korábban fasisztának nevezett

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe

Nem téríti meg az állam a rákbetegek életét megmentő gyógyszert

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

bérlakás

Tizenhat új bérlakás készül Komárom központjában

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.