Közélet

Kevesen bíznak meg a bíróságokban

Pozsony | Csupán 4% azok aránya, akik teljesen megbíznak a hazai bírókban és bíróságokban. A legnagyobb gondnak a korrupciót tartják.
Szalay Hajnalka

2019. augusztus 15. 07:00

A Legfelsőbb Bíróság által rendelt reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 64%-a nem bízik – 22 százalék egyáltalán, 42 pedig inkább nem – a szlovák bíróságokban, csak 4 százalék bízik teljesen, és további 30 százalék inkább bízik, mint sem. Ez kicsit rosszabb a két évvel ezelőtti eredményeknél, amikor a megkérdezettek 61% volt bizalmatlan a bíróságokkal szemben. 
Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint ezek az eredmények jelentős összefüggésben lehetnek azzal, hogy nagyjából ugyanennyien vannak azok is, akik kevésbé tájékozottak az ország jogrendszerét illetően. A megkérdezettek ugyanis 67%-a válaszolta, hogy gyengén vagy egyáltalán nem tud orientálódni a hazai igazságszolgáltatás útvesztőiben. Švecová hozzátette, ehhez még párosul az is, hogy a megkérdezettek 55%-a válaszolta, hogy nincs tapasztalata szlovák bírósággal az elmúlt öt évből.

táblázat


A korrupció a baj
A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy mit tartanak a legsúlyosabb problémának a bíróságokon. A válaszadók 33%-a a korrupciót, 29%-a a bírósági eljárások időtartamát, 20%-a pedig az eljárások igazságosságát jelölték meg legkomolyabb problémaként. Švecová ezzel kapcsolatban elmondta, nem tűri a korrupciót, és nincs tudomása arról, hogy a Legfelsőbb Bíróságon bárki is kenőpénzt fogadott volna el. A bírósági eljárások időtartamával kapcsolatban hozzátette, hogy 2014 óta átlagosan a bírósági eljárás hossza 245 napról 74 napra csökkent, vagyis 70%-kal csökkent.
Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter úgy gondolja, a korrupció egy részéről senkinek sincs tudomása. „Tény, hogy ha az embereknek ilyen gyanújuk van, az már eleve rossz. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha még átláthatóbbá tesszük a bíróságokat. Fontos továbbá, hogy a bírósági döntések előreláthatóak legyenek: tehát ha valaki betartja a törvényt, akkor ne tudja senki egy kiskaput kihasználva lóvá tenni. És igaz az is, hogy a bírósági eljárásoknak sokkal gyorsabbaknak kellene lenniük” – nyilatkozta lapunknak.


Csak Harabint ne
Daniela Švecová, akinek októberben jár le a mandátuma, azt állítja, nagyon jó állapotban hagyja maga mögött a bíróságot, és szeretné, ha utódja azt a trendet folytatná, amelyet ő is képviselt. A lehetséges utódjára vonatkozó kérdésekre nem kívánt reagálni. „Feltételezem azonban, hogy bármelyik kolléga, a megnevezett személyen kívül, alkalmas volna arra, hogy folytassa azt a munkát, amelynek alapjait lefektettük” – válaszolta Švecová arra a kérdésre, mit jelentene, ha Štefan Harabint választanák meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. „Úgy gondolom, a médiában és egyéb fórumokon való szereplései jól jellemzik őt. Nincs szükség az én kommentáromra” – tette hozzá Švecová. Nem kommentálta a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért induló többi bírót. A Legfelsőbb Bíróság új elnökét szeptember 9-én választja meg a Bírói Tanács. 


A média szerepe
A felmérés eredményeiből az is kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele úgy véli, az elmúlt öt évben semmi sem változott a hazai bíróságokon, és csupán a válaszadók 15%-a gondolja, hogy javult a helyzet. A Legfelsőbb Bíróság munkáját azonban a válaszadók majdnem fele pozitívan értékeli. Švecová elmondta, ehhez az is hozzájárulhatott, hogy az elmúlt öt évben sikerült növelni az alkalmazottak számát annyival, hogy minden bírónak legyen saját asszisztense. Továbbá felhívta a figyelmet a média befolyására a bíróságokról kialakult képet illetően. A felmérésből ugyanis kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele a médiából szerzi információit a hazai bíróságokkal kapcsolatban. A 2017-es eredményekhez képest ez 8%-os növekedést jelent. Csökkent viszont azon válaszadók száma, akik saját bőrükön tapasztalták volna a szlovák igazságszolgáltatást.


Az igazságügyi miniszter szerint az eredmények annak is köszönhetőek, hogy nagyon sok negatív hír jelenik meg a hazai bíróságokkal kapcsolatban, valamint annak, hogy a bíróságok döntéshozása lassú. „Mindemellett sajnos néhány fekete bárány, aki bírói talárban úgy viselkedik, ahogy bíróhoz nem méltó, rontja a bíróságok hírnevét” – nyilatkozta lapunknak a miniszter. Kiemelte, hogy a megkérdezettek csak 9%-ának volt személyes tapasztalata hazai bírósággal, viszont mint mondja, ez nem lehet mentség, ha az emberek nagy része úgy érzi, hogy a bíróságok nem jól működnek és nem szolgáltatnak igazságot. „Szeptemberben nyilvánosságra kerül azok véleménye is, akiknek már volt személyes tapasztalata bíróságokkal” – tette hozzá Gál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!