Kevesebb új alkalmazottra lesz szükség

Pozsony |

Szlovákiában is búcsút inthetünk a foglalkoztatottság gyors növekedésének. A Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felmérése szerint egyre kevesebb cég tervezi újabb alkalmazottak felvételét, így az sem meglepő, hogy az ezt mérő munkapiaci index hat éve nem látott mélypontra zuhant.

A szlovákiai cégeknek továbbra is nehéz jól képzett hazai munkaerőt találni, az elmúlt években ugyanis gombamód szaporodtak az új álláslehetőségek, az alkalmazottaknak így volt miből válogatniuk. A legfrissebb felmérések szerint azonban a munkavállalók számára kedvezőbb időknek hamarosan búcsút inthetünk.

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezetőnek 2020 első negyedévében már csak a 8 százaléka tervezi újabb alkalmazottak felvételét, ugyanennyien, vagyis a megkérdezettek 8 százaléka számol ezzel szemben elbocsátásokkal.

„Az általunk bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – így hat éve nem látott mélységbe, 0 százalékpontra zuhant. Csak összehasonlításképpen, egy évvel ezelőtt még 8 százalékponttal volt több azon cégek száma, amelyek új alkalmazottak felvételét tervezték, azoknál, amelyek elbocsátásokat fontolgattak”

– nyilatkozta Jaroslava Rezlerová, a Manpower Group Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezetője. Szerinte a szlovákiai cégvezetők a fenyegető válság miatt egyre negatívabban ítélik meg a jövőjüket, ami rányomja a bélyegét a foglalkoztatásra is. „A szlovákiai munkanélküliség ugyan továbbra is soha nem látott mélyponton van, a jelek szerint az állástalanok tábora az elkövetkező időszakban már csak korlátozott mértékben zsugorodhat. Ha bejönnek az előrejelzéseink, a jövő év első hónapjaiban már stagnálhat a foglalkoztatottság növekedési üteme az országban” – tette hozzá Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója.

Az egyes ágazatok között azonban az elkövetkező hónapokban is látványos különbségek lesznek. A legkönnyebben a közlekedésben, a raktározásban és a távközlésben lehet majd munkát találni, ezekben az ágazatokban 14 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek, nem panaszkodhatnak azonban a pénzügyi ágazatban és az ingatlanpiacon dolgozók sem. A sor végén ezúttal a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás található, ezekben az ágazatokban 12 százalékponttal többen vannak az elbocsátásokat tervezők, mint a munkaerő-toborzást fontolgatók, amire azonban erősen rányomják a bélyegüket a szezonális hatások, hiszen ezekben az ágazatokban télen rendszeresen csökken az alkalmazottak száma.

„Az egy évvel korábbihoz képest a tíz vizsgált ágazat közül hétben romlott a helyzet. A legnagyobb visszaesést, több mint 20 százalékosat a feldolgozóiparban mértük”

– mondta Rezlerová.

Látványos különbségek vannak a cégek nagyságát és az egyes régiókat tekintve is. A nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek a legoptimistábbak, ezek 16 százaléka tervez munkaerő-toborzást, és csak 8 százalékuk elbocsátásokat. A kisebb cégek esetében ezzel szemben többen vannak azok, amelyek a dolgozóik elbocsátásával számolnak. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre továbbra is a Pozsonyban élők számíthatnak, ott 6 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. Ugyanez Kelet-Szlovákiában 2 százalék. Nyugat-Szlovákiában ezzel szemben már 5, Közép-Szlovákiában pedig 2 százalékponttal többen vannak azok, akik elbocsátásokkal fenyegetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?