Közélet

Kevesebb új alkalmazottra lesz szükség

Pozsony | Szlovákiában is búcsút inthetünk a foglalkoztatottság gyors növekedésének. A Manpower munkaerőpiaci társaság legújabb felmérése szerint egyre kevesebb cég tervezi újabb alkalmazottak felvételét, így az sem meglepő, hogy az ezt mérő munkapiaci index hat éve nem látott mélypontra zuhant.
Molnár Iván

2019. december 14. 10:42

A szlovákiai cégeknek továbbra is nehéz jól képzett hazai munkaerőt találni, az elmúlt években ugyanis gombamód szaporodtak az új álláslehetőségek, az alkalmazottaknak így volt miből válogatniuk. A legfrissebb felmérések szerint azonban a munkavállalók számára kedvezőbb időknek hamarosan búcsút inthetünk.

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezetőnek 2020 első negyedévében már csak a 8 százaléka tervezi újabb alkalmazottak felvételét, ugyanennyien, vagyis a megkérdezettek 8 százaléka számol ezzel szemben elbocsátásokkal.

„Az általunk bevezetett munkaerőpiaci index – vagyis az új alkalmazottak felvételét és az elbocsátásokat tervező cégek közötti különbség – így hat éve nem látott mélységbe, 0 százalékpontra zuhant. Csak összehasonlításképpen, egy évvel ezelőtt még 8 százalékponttal volt több azon cégek száma, amelyek új alkalmazottak felvételét tervezték, azoknál, amelyek elbocsátásokat fontolgattak”

– nyilatkozta Jaroslava Rezlerová, a Manpower Group Csehországért és Szlovákiáért felelős ügyvezetője. Szerinte a szlovákiai cégvezetők a fenyegető válság miatt egyre negatívabban ítélik meg a jövőjüket, ami rányomja a bélyegét a foglalkoztatásra is. „A szlovákiai munkanélküliség ugyan továbbra is soha nem látott mélyponton van, a jelek szerint az állástalanok tábora az elkövetkező időszakban már csak korlátozott mértékben zsugorodhat. Ha bejönnek az előrejelzéseink, a jövő év első hónapjaiban már stagnálhat a foglalkoztatottság növekedési üteme az országban” – tette hozzá Zuzana Rumiz, a Manpower Group Slovensko vezérigazgatója.

Az egyes ágazatok között azonban az elkövetkező hónapokban is látványos különbségek lesznek. A legkönnyebben a közlekedésben, a raktározásban és a távközlésben lehet majd munkát találni, ezekben az ágazatokban 14 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek, nem panaszkodhatnak azonban a pénzügyi ágazatban és az ingatlanpiacon dolgozók sem. A sor végén ezúttal a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás található, ezekben az ágazatokban 12 százalékponttal többen vannak az elbocsátásokat tervezők, mint a munkaerő-toborzást fontolgatók, amire azonban erősen rányomják a bélyegüket a szezonális hatások, hiszen ezekben az ágazatokban télen rendszeresen csökken az alkalmazottak száma.

„Az egy évvel korábbihoz képest a tíz vizsgált ágazat közül hétben romlott a helyzet. A legnagyobb visszaesést, több mint 20 százalékosat a feldolgozóiparban mértük”

– mondta Rezlerová.

Látványos különbségek vannak a cégek nagyságát és az egyes régiókat tekintve is. A nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek a legoptimistábbak, ezek 16 százaléka tervez munkaerő-toborzást, és csak 8 százalékuk elbocsátásokat. A kisebb cégek esetében ezzel szemben többen vannak azok, amelyek a dolgozóik elbocsátásával számolnak. Ami a regionális lebontást illeti, a legjobb helyzetre továbbra is a Pozsonyban élők számíthatnak, ott 6 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. Ugyanez Kelet-Szlovákiában 2 százalék. Nyugat-Szlovákiában ezzel szemben már 5, Közép-Szlovákiában pedig 2 százalékponttal többen vannak azok, akik elbocsátásokkal fenyegetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Balogh Zsolt

Balogh Zsolt: „Végig 110%-on kellett pörögnünk az Eb-n”

hivatal

Dunaszerdahely: a héten költözik az idegenrendészet

drogfogás

Óriási drogfogás Dunaszerdahely mellett

Izsa

Kézműves seregszemle Izsán

Rybáriková

Rybárikovával a Fed-kupa döntőjéért

danko

HANGFELVÉTEL: Így szextelefonált Danko Zsuzsovával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.