Közélet

Kevesebb az egyetemista

Pozsony | Vége az egyetemista boomnak, folyamatosan csökken a hallgatók létszáma, tíz éven belül pedig több felsőoktatási intézmény további működtetése is veszélybe kerülhet.
Mózes Szabolcs

2014. szeptember 22. 09:52

Akárkit felvesznek egyetemre, ezért egyre több a diák – hallani gyakran a közhelyes megállapítást. Az első fele részben igaz, a második viszont már évek óta nem. Egyre kevesebb az egyetemista, a csúcs 2007-ben volt, azóta folyamatosan csökken a hallgatók létszáma. Hét éve közel 59 ezren iratkoztak be egyetemre, tavaly már csak 42 ezren. A csökkenésnek több oka van, a legfontosabb demográfiai. Nagyrészt azok jelentkeznek most egyetemre, akik 1994/95-ben születtek. A múlt század 90-es éveiben pedig jóval kevesebben születtek, mint tíz-húsz évvel korábban. 
 
Egy másik jelentős ok, hogy a 90-es évek végén kezdődött egy trend, amikor olyan huszon- és harmincévesek is diplomaszerzésre törekedtek, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük – például 1989 előtt és a 90-es évek elején viszonylag kevés jelentkezőt vettek fel az iskolák. A később diplomázók száma azonban az utóbbi években megcsappant: a mostani húszas, harmincas generáció tagjai akkor voltak 19 évesek, amikor – a fenti közhely alapján – „szinte mindenkit” felvettek egyetemre. 2008-ban az elsőévesek 22,6 százaléka volt több mint 26 éves, tavalyra ennek felére, 11,8 százalékra csökkent az arányuk. 
 
A hallgatók létszáma a következő években is csökkenni fog, a születések száma ugyanis 2002-ben érte el a mélypontot, s csak 2008 körül mozdult el onnan. 1994-ben 66 370 gyerek született, 2002-ben már csak 50 814, s azóta is csupán két olyan év volt, amikor 60 ezernél több. Vagyis tíz éven belül legalább a harmadával-negyedével csökken a hallgatók száma. Ez komoly kihívás lesz az időközben felduzzasztott felsőoktatás számára, amelyet teljesen más diáklétszámra dimenzionáltak. A hazai egyetemek számára a bajt csak tetézi, hogy a hallgatók jelentős része külföldre, döntően Csehországba megy.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

kína koronavírus

Koronavírus - A világban mintegy 11,6 millió a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,2 milliót

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.