Közélet

Kétezer kínai vonat jöhet évente

Pozsony | Pontosan 17 napig tartott, míg a kínai Dalian kikötővárosból tegnap a pozsonyi kikötőbe érkezett az első kínai tehervonat. A konténerekben található áru egy része itt maradt, egy részét átpakolták és tovább küldték más európai országokba. Érsek Árpád közlekedési miniszter a szerelvény megérkezését követően kijelentette, jövőre 500 ilyen tehervonat érkezhet Kínából a fővárosi kikötőbe.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. november 14. 17:45

Kína az elmúlt hónapokban élesztette újra a selyemút fogalmát, az áru vasúton való szállítását Európába. Tehervonattal sokkal olcsóbb és gyorsabb a célállomásba juttatni az Európába áramló évi 240 millió tonna kínai árut.

Harc a selyemútért

A komoly hasznot húzó tranzitország címéért nemcsak Szlovákia verseng, hanem Mongóliától, Kazahsztánon, Ukrajnán át egészen Magyarországig, Romániáig vagy Lengyelországig több állam. Nem véletlenül zajlik gyors tempóban a Pekingtől Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül Berlinig vezető vasúti selyemút tervezése.

A szlovákiai vasúthálózat része Európa hét fontos vasúti hálózatának, amelyeken a tehervonatok 120 km/órás sebességgel haladhatnak. „Az, hogy az Ázsiából érkező áru a kis Szlovákián keresztül is áthalad, hatalmas siker és üzleti lehetőség. A vasúti teherszállítás kapacitása az országban távolról sincs teljes mértékben kihasználva, ezért bízom benne, hogy ez még csak a sikeres együttműködés kezdete” – mondta Érsek.

Új munkahelyekben bízva

Kína 2020-ig évente körülbelül ötezer tehervonatot akar útnak indítani, s Érsek szerint körülbelül kétezer haladna át Szlovákián. Ahhoz, hogy az áru eljusson Európába, a konténereket az Európai Unió határánál át kell helyezni a széles nyomtávon közlekedő vonatról az európai vasúthálózaton közlekedő szerelvényekre. Erre a célra ideálisnak bizonyult a kelet-szlovákiai Kisdobrán (Dobrá) található átrakodó állomás, melynek kapacitása évi kétszázezer konténer. Már most biztos, hogy 2018-tól az eddiginél jóval több munkájuk lesz az ott dolgozóknak. A kínai Dalianból ugyanis a jövő év első felében heti egy, második felétől pedig heti két alkalommal érkezik majd tehervonat. Ha az Ázsiából érkező teherforgalom valóban felélénkülne, Kelet-Szlovákiában logisztikai központokat kellene létrehozni a vasúti forgalom lebonyolítására. A projektek már készen állnak. Arra a kérdésre, hogy mi valósul meg mindebből, és hogy milyen mértékben részesül Szlovákia a kínai teherforgalomból, választ adhat a november 28-án Budapesten tartott Kína–Közép-Európa csúcstalálkozó.

A tegnap érkezett áru végállomása nem Pozsony, a fővárosi kikötőben a konténereket átrakják más vonatokra és kamionokra, s tovább szállítják Németországba, Magyarországra, Lengyelországba vagy más európai országokba. (dem, SITA)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Komárom
Frissítve

Áldatlan állapotok felhőszakadás után Komáromban

dolgozók minimálbér

Az idei minimálbér a számok tükrében

bbsk

Online követhetjük a megyei képviselők aktivitását

Igor Matovič

Matovič: Az orosz diplomaták tettei nem maradhatnak következmények nélkül

koronavírus

Koronavírus-teszt nélkül is utazhatunk Ukrajnába

Raffaello

Raffaello "retusálta" saját orrát önarcképein

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.