Közélet

Két hét alatt a lakosság fele töltötte ki a népszámlálási kérdőíveket

Két héttel a népszámlálás kezdete (február 15.) óta 2 640 000 ember, vagyis az ország lakosságának 47 százaléka töltötte ki a kérdőívet.
TASR

2021. március 1. 14:15

Frissítve
népszámlálás
Forrás: Facebook / Népszámlálás 2021 • A magyarság érték

A megyék közül Pozsony vezet, a megyeszékhelyek összehasonlításából kiderül, hogy Nagyszombat áll a legjobban - tájékoztatott Jasmína Stauder, a 2021-es népszámlálás (SODB) szóvivője.

„A Pozsony megyében a lakosság több mint 51 százaléka töltötte ki a népszámlálási űrlapot. A második helyen Zsolna megye áll, ahol a lakosság csaknem 50 százaléka tett eleget a kötelezettségnek. Trencsén megye a harmadik 49,5 százalékkal, majd Nagyszombat megye következik 49 százalékkal. Nyitra megyében a lakosság több mint 47 százaléka töltötte ki az elektronikus népszámlálási ívet" – közölte a szóvivő. A többi megye az országos átlag alatt van. „Eperjes megyében közel 45, Besztercebánya megyében 44, Kassa megyében 41 százalékos a részvétel" - tájékoztatott Stauder.

A megyeszékhelyek kötött Nagyszombat vezet több mint 51 százalékkal. Trencsénben 51, Pozsonyban és Besztercebányán közel 51 százalékos az eddigi részvétel. A lakosok csaknem fele töltötte ki a kérdőívet Eperjesen, Zsolnán és Nyitrán (több mint 49 százalék). Úgy, mint a megyék között, a járási székhelyek sorában is Kassán a legalacsonyabb a részvétel, az ország második legnagyobb városában a lakosok 42 százaléka töltötte ki eddig a kérdőívet.

Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal statisztikai és demográfia szekciójának főigazgatója közölte, meggyőződése, hogy az eredmények azokon a településeken jobbak, ahol erőfeszítéseket tettek a népszámlálás propagálására. „Eddig kiegyensúlyozott a helyzet, és reméljük, hasonló ütemben folytatódik az adatgyűjtés" - tette hozzá.
 

A népszámlálás február 15-én, hétfőn kezdődött, most először elektronikus formában zajlik a scitanie.sk weboldalon vagy a SODB 2021 mobilalkalmazással. Az űrlapot március 31-ig lehet kitölteni. A népszámlálás asszisztált formája áprilistól október végéig tart.

A törvény értelmében minden lakos, akinek állandó, vagy átmeneti lakhelye van Szlovákiában, köteles részt venni a népszámlálásban, beleértve azokat az uniós állampolgárokat is, akinek bejegyzett tartózkodási helyük Szlovákiában van. A kiskorú gyerekek helyett a szülő vagy a törvényes képviselő köteles kitölteni a népszámlálási űrlapot. Aki ezt elmulasztja, arra pénzbírságot szabhatnak ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Pozsony

Egységes központi terek Pozsonyban

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.