Közélet

Készül az átfogó kisebbségi nyelvhasználati törvény

Pozsony | A komplex kisebbségi nyelvhasználati törvényről tárgyalt tegnap a Híd elnöksége, a párt egyelőre nem tájékoztat a tervezet részleteiről.
Lajos P. János

2010. november 9. 18:44

Korpás Éva népdalénekes

„Amíg nem véglegesítjük, addig nem tájékoztatunk” – mondta lapunknak Bugár Béle pártelnök. Tájékoztatása szerint a tervezetet a jövő héten bocsátják nyilvános vitára. „Megkapják civil szervezetek, intézmények, és véleményezhetik” – mondta lapunknak a pártelnök. Szerinte a tervezet Szlovákia és Csehszlovákia történelmében az első komplex kisebbségi nyelvhasználati törvénytervezet. A jogszabályt Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatala készítette elő. A korábbi tájékoztatások alapján várható, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkenti, és a szlovák államnyelvtörvényhez hasonlóan tartalmaz majd pénzbírságokat is. Az eredeti elképzelések szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvényt az államnyelvtörvény módosításával egyidőben, egymáshoz kapcsolódva fogadta volna el a parlament, a kisebbségi nyelvhasználati törvény azonban nem készült el időre. A szlovák államnyelvről szóló törvény módosítását várhatóan a parlament decemberi ülésszakán fogadják el a képviselők.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

eva

Čaputová lánya is megszólalt az őt gúnyoló képviselő ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.