Közélet

Kérdés, lesz-e MKP-s alelnök

Bár a választások utáni első MKP-s nyilatkozatok arról szóltak, a párt akár négy megyei alelnöki posztot is megpályázhat, kevéssé valószínű, hogy mind a négyet meg is szerzi. Elsősorban Nyitra megyében tűnik úgy, hogy a pártnak nem lesz megyei alelnöke - bár a tárgyalások még folytatódnak, az már biztos, hogy formális koalíciót nem kötnek a kormánypártok frakciójával a testületben.
author
Finta Márk

2017. november 25. 12:51

Menyhárt József
- Somogyi Tibor felvétele

Az MKP négy megyében látott lehetőséget arra, hogy megyei alelnökről tárgyaljon: Pozsony, Nagyszombat, Besztercebánya és Nyitra megyében. Az első három megyéből kettőben ellenzéki, egyben pedig független jelölt nyert, a negyedikben azonban a kormánypártok jelöltje, Milan Belica - így politikai/stratégiai szempontból az MKP-nak a legnehezebb dolga épp Nyitra megyében van. Az egyik oldalon a párt nemcsak két megyében tárgyal az együttműködésről és alelnökökről az ellenzéki pártokkal, hanem országos szinten is közelednek egymáshoz - s bár az MKP-tól nem idegen, hogy a Smerrel dolgozzon együtt megyei szinten (mint az előző időszakban Nagyszombat és Kassa megyében is), az MKP Kassa megyei bukását több vezető politikusuk is épp a Smerrel való szövetségnek tudta be. A másik oldalon azonban Nyitra megyében kényelmes többségben kormányozhattak volna, ha összefognak a kormánypártokkal, és valószínűleg megyei alelnöki posztot is kaphattak volna -ám ez megbonyolította volna az ellenzéki közeledést, és a tárgyalásokat más megyében. 


Az MKP-ban ebből feszültség is kerekedett, elsősorban a pártközeli sajtó egy részének köszönhetően. Mindazonáltal a párt nyitrai kerületi tanácsának ülésén egyhangú döntés született, nem fognak össze formális koalícióban a kormánypártokkal a megyében. Tárgyalni azonban továbbra is fognak - valószínűleg Milan Belicával is egy esetleges alelnöki posztról. Ennek azonban kevés a realitása annak dacára, hogy Belica az elmúlt időszakban viszonylag jól kijött az MKP megyei képviseletével, és esetenként bizonyos ügyekben együtt is működtek. „Semmiféle formális paktumot és együttműködést nem kötünk velük“ - mondta lapunknak Menyhárt József, az MKP elnöke. 


A pártelnök kérdésünkre úgy nyilatkozott, Pozsony megyében viszonylag jól állnak a tárgyalások, elképzelhető, hogy három megyei képviselőjük egyikét maga mellé veheti alelnökként Juraj Droba, az új megyefőnök, ám még nem tudott nevet mondani. Ján Lunterrel, Besztercebánya független vezetőjével is tárgyalnak, Menyhárt szerint volt egy ígéret Lunterék részéről az alelnöki poszttal kapcsolatban, ám konkrétumokról még nem tudott beszámolni.


Nagyszombat megyében Jozef Viskupičcsal zajlanak az egyeztetések, több kör is lezajlott már - ezt lapunknak az új megyefőnök is megerősítette, aki azt mondta, elsősorban az MKP jobboldali pártok megyei testületben való együttműködéséről volt szó, és a jövő héten sok minden el is dőlhet. Kérdésünkre, vesz-e maga mellé megyei alelnököt is az MKP soraiból, óvatosan fogalmazott, és azt mondta, ez még tárgyalások témája, de örülne, ha magyar nemzetiségű politikus is részt venne a megye felsőbb irányításában.


Korábban felmerült, hogy Viskupičéknak esetleg problémájuk lehet Berényi József személyével, aki az előző megyefőnök, Tibor Mikuš alelnöke volt, és az MKP őt szeretné a posztra. Menyhárt József lapunknak azt mondta, nem hiszi, hogy Berényi személye gond lenne, a párt pedig kitart amellett, hogy őt szeretnék újra alelnöknek. Hozzátette, ha neki kínálná fel a posztot Viskupič, elutasítaná azt. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ha terítékre kerülne a választási időszak lerövidítése, akkor Jaroslav Naď lemondana a tárcavezetői tisztségéről, visszaülne a parlamentbe és az előrehozott választás ellen szavazna. A miniszter kijelentette, akár teljesen is kivonulhat a politikából. (TA

Naď: Ukrajna megkapta az első négy Zuzana 2 tarackágyút

matovič k

Ismét nagyot ment Matovič a Facebookon – nem hiszi el, kit kritizált!

kánikula k

Jövő héten visszatér a trópusi kánikula – mutatjuk, mikor tetőzik a hőség!

baleset k

Közúti baleset vagy káresemény?

tengerpart kornyezetszennyezes

Mocskos és szennyezett az olasz tengerpartok többsége

novavax

Koronavírus: hiába hatásos az új vakcina, veszteséggel gyárthatják

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.