Közélet

Kell autonómia? Milyen? Mit kínálnak a pártok?

Pár nap múlva választunk. Kíváncsi rá, mit ajánl és ígér a Híd és az MKP a kisebbségi jogok terén? Kérdezz-felelek.
Szalay Zoltán

2016. március 3. 14:42

Kvalifikált döntést szeretne hozni március 5-én, de nincs ideje átolvasni a pártprogramokat? Fontos önnek, hogy milyen elképzeléseik vannak a pártoknak a kisebbségi jogok terén? Kérdéseket tettünk fel ön helyett a Hídnak és az MKP-nak. Itt a válaszok:

Módosítanák az államnyelvtörvényt?

Híd: Bár a törvény szövegét a Radičová-kormány idején sikerült enyhén módosítani, és a törvény talán legrosszabb elemeit törölni belőle, változatlanul feleslegesen gátol és szabályoz több szférát. Hosszú távon a jelenlegi törvényt egy korszerűbb szellemiségűvel kellene felváltani. Az „azt szabad, amit megmondunk” elvét a „mindent lehet, amit nem tiltunk” elvére kellene cserélni, és a lehető legkevesebb dolgot tiltani.

MKP: Az államnyelvtörvény alapvető hibája, hogy indokolatlanul korlátozza a magyar nyelv használatát. Nincs tekintettel arra a tényre, hogy a magyar éppoly őshonos nyelv az ország területén, mint a szlovák.

A kisebbségi nyelvi jogok terén mi a párt legfőbb célja?

Híd: A legfontosabb távlati cél: a magyar váljon regionális hivatalos nyelvvé Dél-Szlovákiában. Rövid távú cél: kiterjeszteni a kétnyelvűséget.

MKP: A magyarlakta régiókban a magyar nyelvhasználat egyenrangú legyen a szlovákkal mind jogi, mind gyakorlati értelemben.

Hogyan érné el a párt a nyelvi jogok hatékony alkalmazását?

Híd: A jogi környezet megváltoztatása mellett javulást elérni a jogtudatosság terén is. Komoly problémát jelent, hogy az emberek még azokkal a jogaikkal sem élnek, amelyekkel már rendelkeznek.

MKP: Az alacsony minőségű és  töredékes nyelvi jogaink gyakorlati érvényesítése már azzal is jelentősen javulna, ha az állami szervek nem szabotálnák el tudatosan az e téren meglévő kötelességeiket. Ezt komolyan elősegíteni parlamenti képviselettel lehet, egyébként csak a politikai tiltakozást, nyelvhasználati kampányokat és ha kell, a bírósági utat kell eszközül használni.

Szükség van a kisebbségek hatalomgyakorlásban való részvételének törvényi szabályozására?

Híd: Két területen lenne nagyon fontos az intézményesített hatalomgyakorlás: a kultúrában és az oktatásban. A többi területen eddig viszonylag jól működik a jelenlegi választási rendszer. Kivételt a rosszul megszabott határú járások és megyék jelentik, ha ezen lehetne változtatni, az javítana a magyarság hatalomgyakorlási lehetőségein az alacsonyabb közigazgatási szinteken.

MKP: Igen, szükség van rá. A kis létszámú kisebbségeknek ma Szlovákiában nincs esélyük parlamenti mandátum megszerzésére. Így a végrehajtó hatalomban, a kormányban sem kaphatnak sosem helyet. Mivel a szlovákiai magyarság asszimilációja ennyire gyors ütemű, garanciát jelentene, ha törvény szabályozná a nemzeti kisebbségek és a kormány, valamint a parlament kapcsolatát.

Törekedni fog a párt a kisebbségi önkormányzatiság valamilyen modelljének kialakítására?

Híd: A párt egyértelműen törekedni fog a kulturális és oktatási önkormányzat kialakítására a kisebbségek számára.

MKP: 2014 decemberében jelentették meg azt a koncepciót, amelyben a személyi és a területi önkormányzatiság elvét is érvényesíteni javasolják. A koncepció vitaképes nemcsak a magyarok között, hanem a szlovák társadalom és a szlovák média egy része is vitaalapnak tekinti azt.

Megtartanák a kisebbségi kormánybiztos funkcióját?

Híd: A kisebbségi kormánybiztos a jelenlegi hatásköreivel, a kormány elutasító, ignoráns hozzáállásával nem tud hatékonyan működni. Egy új kormányban felül kellene vizsgálni a jelenlegi gyakorlatot. Egy komolyabb kompetenciákkal rendelkező, valódi mozgásteret kapó biztosra lenne szükség.

MKP: A nemzeti kisebbségek ügyeinek ismételten miniszterelnök-helyettesi tárcához kellene kerülniük. Csak így biztosítható, hogy a kisebbségeket érintő törvényjavaslatok megfelelő formában és időben a kormány elé kerüljenek. A kisebbségi kormánybiztos tisztsége egy kirakatintézmény, mellyel az európai intézmények felé lehet büszkélkedni, de tényleges eredményt nem tud elérni.

Megfelelő a kisebbségi kultúra támogatásának jelenlegi rendszere?

Híd: A Híd az ősszel állt elő a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló koncepciójával, mivel a jelenlegi rendszer egyértelműen rosszul működik. A létrehozandó Kisebbségi Kulturális Alap egy kulturális önkormányzati modell. Kormányra kerülve ennek létrejötte lesz a Híd egyik alapvető prioritása.

MKP: A 2014-ben nyilvánosságra hozott koncepció részleteiben felvázolja, miként is működhetne Szlovákiában a nemzeti kisebbségek kulturális önkormányzata. Ki kell venni az állami hatáskörből a kulturális intézmények fenntartását, illetve finanszírozását, és egy, a kisebbségek által választott testületnek kell azt ellátnia.

Mi lenne a párt a legfontosabb intézkedése a kisebbségek asszimilációjának megállítására?

Híd: Dél-Szlovákiát elsősorban gazdaságilag kellene talpra állítani. Meg kell állítani a fiatalok elvándorlását. Az itt élők számára a kulturális és oktatási önkormányzatiság, valamint a magyar nyelv helyzetének megerősítése jelentenék a legfontosabb vívmányokat. Az iskolaügyben oda kellene figyelni a szlovákoktatás minőségére: ha a szülők azt gondolják, hogy a magyar iskolában végzett gyermekeik nem tudnak majd érvényesülni, nem fogják oda küldeni a gyermekeiket. Ezt pedig mindenképpen meg kell akadályozni.

MKP: A nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, az a nemzetiség tudott fönnmaradni, amelyik kivívta magának az önkormányzatiság valamilyen formáját. Érvényes ez a finnországi svédekre, a belgiumi németekre, vagy a dél-tiroli osztrákokra. Az MKP által előterjesztett önkormányzati koncepció a magyar nyelv társadalmi pozícióinak jelentős megerősítését, regionális hivatalos nyelvvé válását célozza meg. Létfontosságú továbbá a magyar iskolarendszer minőségének látványos emelése, önálló igazgatása.

Mit kínálnak a pártok az oktatásügy terén? Itt elolvashatja.

Ha pedig kíváncsi rá, mit ajánl és ígér a Híd és az MKP a kisebbségi jogok terén, ide kattintson!

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

koronavírus

WHO: 28 európai ország közül 19-ben a delta variáns domináns

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.