Közélet

Karácsonykor nem lesz kifli?

Pozsony | Az elmúlt időszakban látványosan megugrottak a pékségek költségei, a külföldi üzletláncok ennek ellenére az árak további csökkentését követelik tőlük. Ha nem sikerül megegyezniük, a külföldi üzletláncokból karácsonyra eltűnhet a hazai kenyér és kifli. Már a szaktárca is reagált.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 23. 16:14

kifli
Az üzletláncok praktikái miatt karácsony előtti lázadásra készülnek a pékek az országban - TASR-felvétel

Az elmúlt időszakban látványosan nőttek a hazai pékségek gyártási költségei. Többet kell fizetniük a lisztért, nőttek az energiaárak, a kormány szociális intézkedései miatt pedig megugrottak a bérköltségeik is. „A pékségek főként az ünnepnapokon már most is veszteséggel dolgoznak” – nyilatkozta Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Szerinte a nagy külföldi üzletláncok ennek ellenére hatalmas nyomást gyakorolnak a pékségekre, hogy tovább csökkentsék az áraikat. „A pékségek azt szerették volna elérni, hogy az üzletláncok vegyék figyelembe a gyártási költségeik növekedését, megemelve a felvásárlási árakat. A kereskedők azonban erre nem hajlandók, épp ellenkezőleg, az árak további csökkentését követelik a pékektől. Ez utóbbiak közül ezért most többen is arra készülnek, hogy ha heteken belül nem sikerül megegyezniük, a közelgő karácsonyi ünnepek során teljesen leállítják a szállításaikat a külföldi üzletláncoknak” – tette hozzá Lopúchová.

Szerinte a vásárlóknak azonban nincs miért aggódniuk, a szállításokat ugyanis csak a külföldi üzletláncok esetében állítanák le, a Kereskedelmi Szövetségbe (ZO SR) tömörülő szlovákiai üzletláncokat, így például a Coop Jednotát, a CBA-t és a Nitrazdrojt ez nem érintené. „Ezek a hazai üzletláncok szintén hátrányos helyzetben vannak a külföldi üzletláncok kíméletlen árpolitikája miatt, ennek ellenére tisztességes szabályokat alkalmaznak a beszállítóikkal szemben, és eddig még mindig sikerült egyezségre jutnunk velük” – mondta Lopúchová.

A pékek szakmai szövetsége szerint ilyen kiélezett helyzetre az elmúlt tíz évben nem volt példa. Az elmúlt években ugyan folyamatosan romlott a helyzetük, eddig azonban még soha nem fenyegettek a szállítások leállításával. „Remélem, hogy az következő hetekben végül mégis sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, és a pékek nem kényszerülnek rá erre a drasztikus lépésre” – vallja Lopúchová.

Nem csupán a pékek panaszkodnak azonban az üzletláncok visszaéléseire a beszállítóikkal szemben. Az elmúlt időszakban több élelmiszeripari szakmai szervezet is figyelmeztetett erre, a földművelésügyi tárca ezért új jogszabályt javasol az üzletláncok és az élelmiszeripari beszállítóik közötti kapcsolatok szabályozására.

 

Csaknem mindenki veszthet az üzletláncokra kivetett különadón

2018. október 16. 15:44

Csaknem mindenki veszthet az üzletláncokra kivetett különadón

Későn fizetnek a beszállítóknak

Nem csupán a pékek panaszkodnak azonban az üzletláncok visszaéléseire a beszállítóikkal szemben. Az elmúlt időszakban több élelmiszeripari szakmai szervezet is figyelmeztetett erre, a földművelésügyi tárca ezért új jogszabályt javasol az üzletláncok és az élelmiszeripari beszállítóik közötti kapcsolatok szabályozására.

Az erről szóló javaslatát – amely már túl van a tárcaközi egyeztetésen, és még e hónapban a kormány elé kerül – tegnap mutatta be a minisztérium. A tárca elsősorban az üzletláncok beszállítóival szemben alkalmazott burkolt díjakkal szeretne leszámolni, el szeretné érni azonban a fizetési határidők lerövidítését is, vagyis hogy az üzletek a jelenleginél hamarabb fizessenek a beszállítóiknak. Szigorodnának az üzletláncokkal szembeni ellenőrzések is, a kereskedők ráadásul a jelenleginél nagyobb büntetésekre számíthatnának. Ha a jogszabályt a parlament is elfogadja, az a tervek szerint jövő júliustól léphetne életbe.

„A szlovákiai gazdáknak és gyártóknak jobb feltételeket szeretnénk biztosítani a vállalkozásukhoz, a fogyasztók pedig több minőségi élelmiszerre számíthatnak” – indokolta az új jogszabály kidolgozását Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Milan Lapšanský, a szaktárca élelmiszeripari szekciójának a vezetője szerint az új jogszabály 44 olyan visszaélést próbál meg orvosolni, amelyeket az üzletláncok a leggyakrabban elkövetnek. Ez a szám is bizonyítja, hogy az üzletláncok „kreativitása” nem ismer határokat – tette hozzá Lapšanský. Szerinte a fizetési határidőket szeretnék 30, egyes esetekben pedig 15 napra csökkenteni. Ez utóbbi a gyorsan romló élelmiszerek beszállítóira vonatkozna. „A jelenlegi gyakorlat szerint a pékségeknek átlagosan 45 nap után fizetnek a leszállított áruért, miközben a péksütemények nagy részén az üzletek a beszállítás napján túladnak” – indokolta a döntést Lapšanský. Az új jogszabály szerint a jövőben az üzletláncok akár 100 ezer eurós büntetésre is számíthatnak, miközben ezt többször is kiróhatják egy-egy vállalkozásra. (mi, TASR)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.