Közélet

Karácsonykor nem lesz kifli?

Pozsony | Az elmúlt időszakban látványosan megugrottak a pékségek költségei, a külföldi üzletláncok ennek ellenére az árak további csökkentését követelik tőlük. Ha nem sikerül megegyezniük, a külföldi üzletláncokból karácsonyra eltűnhet a hazai kenyér és kifli. Már a szaktárca is reagált.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 23. 16:14

Az üzletláncok praktikái miatt karácsony előtti lázadásra készülnek a pékek az országban - TASR/AP-felvétel

Az elmúlt időszakban látványosan nőttek a hazai pékségek gyártási költségei. Többet kell fizetniük a lisztért, nőttek az energiaárak, a kormány szociális intézkedései miatt pedig megugrottak a bérköltségeik is. „A pékségek főként az ünnepnapokon már most is veszteséggel dolgoznak” – nyilatkozta Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Szerinte a nagy külföldi üzletláncok ennek ellenére hatalmas nyomást gyakorolnak a pékségekre, hogy tovább csökkentsék az áraikat. „A pékségek azt szerették volna elérni, hogy az üzletláncok vegyék figyelembe a gyártási költségeik növekedését, megemelve a felvásárlási árakat. A kereskedők azonban erre nem hajlandók, épp ellenkezőleg, az árak további csökkentését követelik a pékektől. Ez utóbbiak közül ezért most többen is arra készülnek, hogy ha heteken belül nem sikerül megegyezniük, a közelgő karácsonyi ünnepek során teljesen leállítják a szállításaikat a külföldi üzletláncoknak” – tette hozzá Lopúchová.

Szerinte a vásárlóknak azonban nincs miért aggódniuk, a szállításokat ugyanis csak a külföldi üzletláncok esetében állítanák le, a Kereskedelmi Szövetségbe (ZO SR) tömörülő szlovákiai üzletláncokat, így például a Coop Jednotát, a CBA-t és a Nitrazdrojt ez nem érintené. „Ezek a hazai üzletláncok szintén hátrányos helyzetben vannak a külföldi üzletláncok kíméletlen árpolitikája miatt, ennek ellenére tisztességes szabályokat alkalmaznak a beszállítóikkal szemben, és eddig még mindig sikerült egyezségre jutnunk velük” – mondta Lopúchová.

A pékek szakmai szövetsége szerint ilyen kiélezett helyzetre az elmúlt tíz évben nem volt példa. Az elmúlt években ugyan folyamatosan romlott a helyzetük, eddig azonban még soha nem fenyegettek a szállítások leállításával. „Remélem, hogy az következő hetekben végül mégis sikerül egyezségre jutniuk a feleknek, és a pékek nem kényszerülnek rá erre a drasztikus lépésre” – vallja Lopúchová.

Nem csupán a pékek panaszkodnak azonban az üzletláncok visszaéléseire a beszállítóikkal szemben. Az elmúlt időszakban több élelmiszeripari szakmai szervezet is figyelmeztetett erre, a földművelésügyi tárca ezért új jogszabályt javasol az üzletláncok és az élelmiszeripari beszállítóik közötti kapcsolatok szabályozására.

 

2018. október 16. 15:44

Csaknem mindenki veszthet az üzletláncokra kivetett különadón

Későn fizetnek a beszállítóknak

Nem csupán a pékek panaszkodnak azonban az üzletláncok visszaéléseire a beszállítóikkal szemben. Az elmúlt időszakban több élelmiszeripari szakmai szervezet is figyelmeztetett erre, a földművelésügyi tárca ezért új jogszabályt javasol az üzletláncok és az élelmiszeripari beszállítóik közötti kapcsolatok szabályozására.

Az erről szóló javaslatát – amely már túl van a tárcaközi egyeztetésen, és még e hónapban a kormány elé kerül – tegnap mutatta be a minisztérium. A tárca elsősorban az üzletláncok beszállítóival szemben alkalmazott burkolt díjakkal szeretne leszámolni, el szeretné érni azonban a fizetési határidők lerövidítését is, vagyis hogy az üzletek a jelenleginél hamarabb fizessenek a beszállítóiknak. Szigorodnának az üzletláncokkal szembeni ellenőrzések is, a kereskedők ráadásul a jelenleginél nagyobb büntetésekre számíthatnának. Ha a jogszabályt a parlament is elfogadja, az a tervek szerint jövő júliustól léphetne életbe.

„A szlovákiai gazdáknak és gyártóknak jobb feltételeket szeretnénk biztosítani a vállalkozásukhoz, a fogyasztók pedig több minőségi élelmiszerre számíthatnak” – indokolta az új jogszabály kidolgozását Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Milan Lapšanský, a szaktárca élelmiszeripari szekciójának a vezetője szerint az új jogszabály 44 olyan visszaélést próbál meg orvosolni, amelyeket az üzletláncok a leggyakrabban elkövetnek. Ez a szám is bizonyítja, hogy az üzletláncok „kreativitása” nem ismer határokat – tette hozzá Lapšanský. Szerinte a fizetési határidőket szeretnék 30, egyes esetekben pedig 15 napra csökkenteni. Ez utóbbi a gyorsan romló élelmiszerek beszállítóira vonatkozna. „A jelenlegi gyakorlat szerint a pékségeknek átlagosan 45 nap után fizetnek a leszállított áruért, miközben a péksütemények nagy részén az üzletek a beszállítás napján túladnak” – indokolta a döntést Lapšanský. Az új jogszabály szerint a jövőben az üzletláncok akár 100 ezer eurós büntetésre is számíthatnak, miközben ezt többször is kiróhatják egy-egy vállalkozásra. (mi, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lajčák: nem áll szándékomban migránsokat hozni Szlovákiába

Világszerte akadozik a Facebook

Frissítve

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

Forgalomkorlátozás lesz a vasúti felüljárón Léván

Hatásos csábítási trükkök munkáltatóknak

Kiskát aggasztja annak veszélye, hogy Lajčák lemond

Legfrissebb galériák
Olvasta már?