Gazdaság

Csaknem mindenki veszthet az üzletláncokra kivetett különadón

Pozony | Az élelmiszer-kereskedelemben meghatározó üzletláncokra kivetett 2,5 százalékos különadó, azon kívül, hogy növelné az árakat, a vállalkozói környezetre is káros hatással lesz – figyelmeztet az Iness gazdaságkutató intézet.
Molnár Iván

2018. október 16. 15:44

- freepik.com

Az SNS képviselői a múlt hónapban nyújtották be a parlamentbe azt a törvényjavaslatot, amely a jövő év elejétől 2,5 százalékos különadót vetne ki az üzletláncok élelmiszer-eladásból származó nettó – vagyis az akciós áraktól megtisztított – forgalmára. A különadó csak azokra a kiskereskedelmi cégekre vonatkozna, amelyeknek legalább két különböző járásban vannak üzleteik, miközben a forgalmuk legalább tíz százalékát az élelmiszerek adják. A javaslattal a beterjesztői a nagyobb élelmiszerláncok megadóztatását szeretnék elérni.

„Az SNS javaslata, amellett, hogy hozzájárul az élelmiszerek drágulásához, jelentős érvágást jelenthet az üzletláncoknak is, amelyeknek így kevesebb forrásuk marad a bérek növelésére” – nyilatkozta Martin Vlachynský, az Iness elemzője, aki szerint nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy az üzletláncok regionális szinten a legnagyobb munkáltatók közé tartoznak. Vlachynský szerint az SNS javaslata miatt ráadásul nő a bürokrácia, miközben az adóval kapcsolatos kötelességek elmulasztása esetén nem kis büntetésekre számíthatnak a vállalkozók. „Nem szokványos az sem, hogy a jogszabályt még el sem fogadták a parlamentben, az új adóval kapcsolatos bevételekkel azonban már számol a jövő évi állami költségvetés” – mondta Vlachynský. Az Iness elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy hasonló különadót Magyarországon és Lengyelországban is bevezettek, azonban ezért mindkét országot keményen bírálta az Európai Bizottság.

 

2018. október 16. 11:58

Jövőre az SNS miatt is nőhetnek az árak

Az SNS jelöltje által vezetett földművelésügyi tárca ugyanakkor továbbra is kiáll az új adónem mellett. „A különadóval a hazai gazdákon és feldolgozókon szeretnénk segíteni. Az ebből befolyt összeget ugyanis teljes egészében visszaforgatjuk az agráriumba és az élelmiszeriparba” – állítja Zuzana Peiger Ačjaková, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa, aki szerint az előzetes számítások alapján már jövőre több mint 150 millió euró folyhatna be az új adóból az államkasszába. „A különadóról szóló jogszabálynak hivatalosan a mezőgazdasági vállalkozókon kellene segítenie, nincs azonban semmilyen reális összefüggése a mezőgazdasággal” – tette hozzá Vlachynský, aki szerint teljesen értelmetlen vállalkozás ilyen módon felvenni a harcot az üzletláncokkal. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?